Malick, Atta och Gustav Svensson

Två spännande debuter i kväll. Malick Mané för IFK Göteborg mot Falkenberg på Hjällbovallen och Walid Atta för Häcken mot Halmstad, också i Göteborg. Två spelare som förväntas ha bärande roller i respektive lag i årets allsvenska.

Talade nyss med Håkan Mild om det faktum att Gustav Svensson har brutit kontraktet med Tavriya Simferopol. Utan att veta borde det väl vara dags nu. Ha med i beräkningen att Gustav Svensson har uppträtt som mittback under merparten av de matcher han spelat i Ukraina pågående säsong. Det är som sådan han möjligen kan plockas in nu. Det centrala mittfältet är ”överbefolkat” och innehåller Philip Haglund, May Mahlangu, Jakob Johansson, Nordin Gerzic och Hampus Zackrisson. Dessutom smyger Joel Allansson och Darijan Bojanic i kulisserna. Däremot finns ”bara” fyra utpräglade mittförsvarare i truppen. Mattias Bjärsmyr, Kjetil Waehler, Hjalmar Jonsson och Jonathan Azulay.

Jag tror att Mild och Blåvitt tänker så här. Det gäller att smida medan järnet är varmt. Det är nu Svensson finns tillgänglig, ”det är nu vi tar honom”.

***

Allt är möjligt och skador och avstängningar stör ständigt. IFK skulle med Svensson i truppen kunna ställa upp med följande elva: AlvbågeA Johansson, Bjärsmyr, Svensson, AugustinssonSmedberg-Dalence, Mahlangu, Haglund, Larsson – Vibe, Malick.

Som ni märker saknas här nu helt givna Waehler, Johansson och Söder. Och det är där de hamnar. Bredare trupp, större konkurrens och högre kvalitet. Men också en plötslig uppenbarelse att inget är för evigt, inte ens en ”given” plats i Blåvitts startelva.

***

Häcken då? Vad sägs om följande ”förstaelva”? KällqvistArkivuo, Atta, Wahlström, ZutaLewicki, Pekalski – Si GustafsonEricsson, MakondeleEl Kabir. Har dessutom ryktesvägen uppfattat att offensiv ytter kan vara på väg in.

***

Apropå inget alls: Håkan Mild gör sitt sista arbetspass nästa torsdag. Avtackas med glass?

26 kommentarer om “Malick, Atta och Gustav Svensson

 1. Haglund är en nyttig spelare och försvarar väl sin plats. Däremot kan man fundera över om inte Emil Salomonsson borde få spela i stället för Adam Johansson. Salomonsson följer upp bättre i offensiven och åstadkommer fler farligheter och han klarar defensiven lika bra som Johansson.

 2. Läste att MFF ev.. var intresserade av Gustav Svensson !!!!!!? men jag har svårt att tro Gustav skulle spela för MFF då han har ett stort Blåvitt hjärta !!!får hoppas Mild tar hem Gustav direkt och som vi alla vet så får lagen skador under en lång säsong och då är de bra med duktiga spelare att sätta in och även för att de ska bli tuffare konkurens om platserna 🙂 Gött mos 🙂

  1. Inte bara skador, kommer ihåg i fjol hur det var när antingen Philip eller Jacob var avstängda. Med fullgoda alternativ kan de dessutom dra på sig några varningar extra utan att behöva hålla igen pga eventuell avstängning.

 3. Sluta nu, det går ju inte att ta det seriöst om Jakob skulle bänkas, det finns liksom inte på kartan. Och endimensionella Smedberg skulle bänka antingen Malick, Söder eller Vibe? Jag är ju inte säker man tror att Stahre har stort förtroende för Söder som från fjolåret är den solklart bäste målskytten vi har kvar i truppen.

  1. Philip överglänste Jakob sett över hela säsongen i fjol. De tar knappast in May M utan att spela honom. Någon måste ”offras”.

   1. Det gjorde han väl inte? Och för all del, Haglund syns mer för han jagar överallt men vem balanserar och styr spelet? Jo, Jakob. Och för att kunna släppa iväg Mahlangu på offensiva utflykter behövs en spelare som balanserar mittfältet och på det är Jakob bäst i allsvenskan, Haglund är inte alls rätt typ för det med sin aggressiva spelstil. För Mahlangu skall ju spela, det får vara nog med defensivt tänk.

    1. Jo, sett över hela säsongen. Jakob var bäst i början. Sedan blev Philip viktigare. Men visst … även synligare. Jakob tydligare i balansrollen. Tror MM och PH skulle funka utmärkt ihop. Två boxtillbox-spelare, med lite högre utgångspunkt än fjolårets cmf.

    2. Igår fick vi det första svaret på diskussonen kring Jakob och Haglund. Haglumd gav själv svaret gentligen genom att sl bort boll på boll, sen gav Stahre svaret igen genom att byta ut honom och behåla Jakob på planen.

 4. Jag säger likt övriga skrivande att JJ givetvis är givnast på mitten… Men jag skulle också vilja påstå att MSD ryker innan Söder vilket alltså skulle ge:

  Adam-Bjärs-Gurra-Ludde
  Vibe-May-JJ-Sam
  Malick-Söder

 5. Enda anledningen att peta Johansson skulle vara att han inte skrivit på nytt kontrakt.

  Om det är så att han kommer att försvinna till sommaren behövs förstärkning på defensivt mittfällt.

  Det lär komma skador och avstängningar på Waelhler och Bjärsmyr. Kanske är rotation en lösning.

  1. Som du är inne på: JJ går före Haglund alla dagar i veckan. Philips bollföraregenskaper och passningskvalité är alldeles för undermåliga för ett allsvenskt guldlag, iaf i konkurrens med JJ som både är en guldkalv i det defensiva positionsspelet såväl som en härförare med boll, även om brister givetvis finns i det tekniska på små ytor.

  2. Ser inte ev bänkning av JJ som petning, mer tuff konkurrens. Lurigt läge. Tror inte kontraktsläget har jättepåverkan.
   Gurra fyller ev hål till sommaren.
   Vad gäller rotationstanken var det ungeför så det blev mellan Hjalle, Bjärs och KW i fjol.

   1. Bra Hasse! Når du en sund konkurrens på varje position har du – simsalabim – ett vinnarlag.

  1. Svängde i ämnet efter helgens match mot Mjällby. Tyckte SS spelade bort sin ”givna” plats.

 6. Tycker nog att Waeler och J Johansson borde ta plats på Gurra och Haglunds bekostnad. I alla fall i dagsläget.

  Känns som en perfekt konkurrenssituation, få givna men flera spelare med hög allsvensk nivå på mer eller mindre samtliga positioner bland utespelarna.

  Personligen tycker jag truppen ser oförskämt stark ut. Bredden är utan konkurrens bredast i Allsvenskan. Under föruttsättnignen att Mane preseterar, Mahlangu kommer tillbaka i gammal form och att Gustav Svensson kommer in i truppen.

   1. Jag tycker malmös spets är något bättre, främst genom av mittbacksparet och anfallet. Men bakom de givna, Jansson/Hellander; Rosenberg/Eriksson finns ju inte mycket till back up. Det är väl Johansson som kan gå ner på mittbacken om Thern tar plats centralt.

    1. Jansson/Hellander måste väl vara Allsvenskans absolut mest överskattade mittbackspar? Duktiga, talangfulla, inget snack. Men rutinen, mognaden och lugnet i beslutsfattandet saknas, som är viktigare för en mittback än någon annan position. Dessutom verkar det gå 13 på dussinet av svenska ”backtalanger” som har en älgs fysik. Sverige är i behov av en Thiago-Silva-typ, som Helsingsborgs Loret Sadiku. Peter Larsson och Loret är ett perfekt balanserat mittbackspar, tyvärr valde den sistnämnda Albanien, vilket e för jävligt!

    2. Vi hänger Hamrén & Co där. MYCKET synd med Sadiku. Intressant jämöförelse med älgar. Fast Gustav Svensson – om det nu blir mer än ”aktuellt” – påminner mer om … ett lejon?

Kommenteringen är stängd.