Därför går Malmö hela vägen

Jag är helt säker. Malmö FF blir första klubb efter Djurgården 2003 att försvara ett SM-guld. Det är på tiden.

I tider när kontinuitet är en bristvara, men ofta framhålls som ett framgångsrecept kan den förutsägelsen framstå som aningen motsägelsefull.

Malmö FF har sedan guldet i höstas blivit av med sin lagkapten och bästa spelare Jiloan Hamad, tappat göteborgaren Erik Friberg till Bologna, tillsatt en ny VD (Nicklas Carlnén), anställt ny sportchef (Daniel Andersson) och rekryterat ny tränare (Åge Hareide).

I den villfarelsen vandrade jag omkring fram tills den dag jag började titta lite närmare på saken.

I en rak jämförelse med huvudkonkurrenten AIK syns både spets och bredd tala till skåningarnas fördel. Det är både vassare och tyngre, helare och tryggare.

Det finns fördelar med ekonomiskt svala transfermarknader. För Malmö FF innebar det Pontus Jansson, Magnus Eriksson – och Markus Rosenberg – i samma trupp. Låt går för att Jansson via sin kontraktstvist försatt sig i en situation som kan innebära Filip Helander och Erik Johansson i mittförsvaret. Jag kan dock, hur jag än vrider och vänder det på saken, inte se det som något större problem.

Hareides problematik blir i stället att få rum med nye lagkaptenen Guillermo Molins, Eriksson och Rosenberg på planen samtidigt utan att missa tillfället att utnyttja både Emil Forsberg, Simon Kroon och Simon Therns offensiva färdigheter genom ett överbalanserat mittfält.

Jag tror han löser det.

Att saker tar tid när förändringar genomförs och präglar skall sättas är känt, men det som pågår hos svenska mästarna är ingen revolution. Det är handlingskraftigt – och rätt spännande.

Det har blivit osvenskt att hänga i, göra om och bestå. Norrköpingsepoken (40-tal), Malmöperioden (70- och 80-tal) och IFK-dominansen (80- och 90-tal) känns fjärran. På andra håll ser det annorlunda ut. Som i Spanien. Där har Barcelona och Real Madrid delat på samtliga titlar sedan 2004.

I England har fyra klubbar (Manchester United, Arsenal, Chelsea och Manchester City) vunnit de 18 senaste titlarna.

I Italien har 20 av 22 titlar sedan 1991 fördelats mellan Milan, Inter och Juventus.

Och i Tyskland har Bayern München vunnit över hälften av mästerskapen de senaste 30 åren.

Undantaget är Frankrike där PSG i maj kan bryta Ligue1:s trend om sex mästarlag på sex år. I Sverige och allsvenskan noterar vi nio olika mästarklubbar, bara under 2000-talet.

Inte sedan Djurgården vann 2002 och 2003 har en svensk klubb försvarat ett SM-guld.

Jag känner på mig att det är dags nu.

Ur far Henrik Larsson och hans Falkenberg. Både IFK Göteborg och BK Häcken tar medalj, liksom Kopparberg/Göteborg. Från superettan kvalar sig Gais upp i högsta serien. Det blir ett bra år.

Allsvenskt tips 2014

Herrallsvenskan

1. Malmö FF

2. AIK

3. IFK Göteborg

4. BK Häcken

5. Djurgården

6. Elfsborg

7. Kalmar FF

8. Helsingborg

9. Mjällby

10. Åtvidaberg

11. Norrköping

12. BP

13. Örebro

14. Halmstad

15. Gefle

16. Falkenberg

Damallsvenskan

1 Rosengård

2 Tyresö

3 Göteborg

4 Kristianstad

5 Linköping

6 Eskilstuna

7 Umeå

8 Örebro

9 AIK

10 Vittsjö

11 Piteå

12 Jitex

***

Texten och tipsen publicerades ursprungligen i GP:s fotbollbilaga som utkom 27 mars.

15 kommentarer om “Därför går Malmö hela vägen

 1. Det finns två extremt lustiga saker bland kommentarerna i den här tråden:

  1. Att häcken är missnöjda med 2500 pers
  2. Att gaisarna retar sig på att Häcken är uppe på samma publiksiffror som Gais, och därför ber Balkander kontrollera publiksiffran (!)

 2. Malmö har ju utan tvekan spetsen… Men bredden? Nä, den har dom verkligen inte. Två skador/avstängningar samtidigt i damma lagdel och de får spela oprövade junisar i nyckelpositioner. Där är AIK å IFK klart klart bättre.

 3. Kan inte du gräva lite i Häckens publiksiffror.

  Hade varit kul att veta hur dom räknar med tanke på att dom påstod att det var 2400 på GU igår.

  Normalt i fotboll räknar man ju hur många som faktiskt går in på arenan men Häcken har uppenbarligen ett eget system eller?

   1. Så här svarar Häckens marknadschef Marcus Jodin:

    ”Vi räknar besökande, inte sålda. Vi hade fler biljetter ute än vad som kom till matchen. Vi gjorde missen att ha publiken relativt utspridd runt arenan, vilket gjorde att det såg rätt glest ut mot Norrköping. Vi skall försöka styra försäljningen mot långsidan och närmare mot mitten. Publiksiffran var i övrigt en stor besvikelse.”

    1. Trist. Att inte fler går på matchen. Allsvenska premiären i fotbollsstaden Göteborg. Händelsen i Helsingborg påverkade? Troligen lite, det är knappast möten som Häcken- Norrköping som drar till sig s k supportrar i någon större omfattning. Att hemmaarenan inte är på Hisingen? Nja, kanske något. Att inträdet är dubbelt så dyrt som på Rambergsvallen? Givetvis!

     Häcken är inte ”häftigt”? Häcken spelar sevärd fotboll!

     Nu har nog laget fått den ”försvarsgeneral” det saknat sedan Mattias Östberg lämnade och slutade. Walid Atta, från staden även om han spelat inte minst i AIK, tillsammans med ständigt pålitlige och följsa
     mma Emil Wahlström bildade bra mittlås därbak. Men mannen längst bak, Källqvist, i sin 200:e allsvenska match, alla för en och samma förening, gjorde skillnad. Fortsätter han så, blir det Guld!
     ”Här är det stopp – Oscar (Lewicki)” visade hur det skulle vändas på matchen, med bestämda brytningar! En annan ung kille, Simon G, visade spelsinne med överhoppningar, löpningar och direktpass, ojoj…När han blir lite starkare och smartare i närkamperna, då blir det Blågult i A-upplaga! El Kabir är – bra!
     Missa inte alltför många tillfällen att se detta lag!

  1. Se annat inlägg. Lämnar fotbollen – även där – därhän tills vidare. Men visst var Sam, Jakob, Lasse, John, Ludde, Philip och Adam riktigt bra i går.

 4. Måste bara fråga Mattias. Vad hände på twitter? Bara någon halvtimma efter flera vanliga tweets hoppar du av.

 5. Malmö FF har ett bättre lag än AIK, även stjärnspäckade blåvitt blir nog en utmanare på topp 4 placeringarna och GAIS går upp.

 6. Tror du har fel! Det är AIK:s år och blåvitt tror jag kommer hamna i svårigheter vilket kommer leda till tränarbyte. Stahre släpper aldrig in några nya spelare i sina startelvor!

  1. Tror inte han resonerar så alls. Bästa laget spelar. Bra laguttagning i går. Bra inhopp av Malick.

Kommenteringen är stängd.