”Grengate” utan vinnare

IFK Göteborg kan alltså redan i kväll stå utan sportchef och vi andra med en Lex Jönköping; superettaklubbar utan uppsägningsklausuler i tränarkontrakt och fast beslutna följa det finstilta.

Först: I ett sådant scenario, efter det styrelsemöte Jönköping Södra planerar att hålla i kväll, finns bara förlorare.

# Mats Gren, som tvingas kvar i J-Södra mot sin vilja och blir kvar som tränare för laget. Med vilken motivation? Med vilken förmåga?

# IFK Göteborg, som hastigt och lustigt står utan sportchef. Och min fråga är: Hur kan en såpass etablerad idrottförening kalla till presskonferens gällande årets största nyhet utan ett skrivet kontrakt? Övergår mitt förstånd.

# Jönköping Södra, som blir utan möjlig övergångssumma och behåller en tränare som rimligen redan lämnat Småland mentalt.

Jag förstår Jönköping Södra, jag förstår deras önskan att få betalt för vad som dem tillhör. Mats Gren hade vid presskonferensen inte meddelat klubben om sin planerade övergång till IFK Göteborg, trots ett år kvar på kontraktet. IFK Göteborg ansåg sig ha en muntlig överenskommelse om i vilket härad övergångssumman skulle ligga.

Men inget skrivet.

Det utnyttjar – möjligen något efterklokt – J-Södra nu maximalt.

För IFK Göteborg kan det i praktiken innebära att Håkan Mild återinträder i rollen en aktiv roll som sportchef, eller rättare sagt ett mer aktivare bollplank än det var tänkt. Det innebär dessutom mer tyngd på klubbdirektör Martin Kurzwellys axlar, samtidigt som vi skall ha i minnet att ett fotbollsutskott föreligger.

Prestigeförlusten för IFK blir stor. Stöttningen från övriga fotbolls-Sverige minimal.

J-Södra skall ha betalt. En skälig summa, som jag har bekräftad från branschen är ”minst en miljon kronor”.

Tips till Blåvitt: Betala och lägg detta bakom er.

***

När Malmö FF värvade Roland Nilsson från Gais fick Gais cirka tre miljoner kronor i betalning, när Magnus Pehrsson gick från samma klubb till danska Ålborg var övergångssumman 2,5 miljoner kronor.

Kommentarer om “”Grengate” utan vinnare

Kommenteringen är stängd.