Sunt beslut av disciplinnämnden

Helsingborg och Djurgården slutar alltså 1-1. Det beslutade Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd i dag – och jag tar på mig rollen som djävulens advokat. Disciplinnämnden motiverar beslutet inte att tilldöma Helsingborg segern med 3-0 med att tradegi förelåg och att denna påverkat Djurgårdssupportrarnas agerande och nämnden i beslutet att inte tillämpa huvudregeln.

Därmed legitimerar disciplinnämnden indirekt Djurgårdssupportrarnas inspringande på planen, som ledde fram till att domaren Martin Hansson bröt matchen vid ställningen 1-1 efter 41 minuter.

I klartext: Om lags supportrar far illa och misshandlas utanför allsvenska arenor är det okej att i frustration senare storma planen och avbryta matcher.

Huvudregeln, som disciplinnämnden har att ta ställning till säger följande:

”Om en match avbryts på grund av hur en förenings supportrar uppträder under matchen ska som huvudregel den andra icke felande föreningen tilldelas segern med 3-0 eller om det är mer fördelaktigt, det målresultat som gällde då matchen bröts.”

Disciplinnämnden ställdes inför ett mycket svårt beslut. Att spela om matchen eller återuppta den hade rivit upp sår och skapat onödig oreda i en stad som redan är tyngd av skadegörelse och missmod efter upploppen 30 mars.

Nämnden har, som jag uppfattar saken, lutat sig mot sunt förnuft och fattat det klokaste av beslut i ett mycket vanskligt läge.

Det fanns inga vinnare den här dagen, inte ens i matchresultatet.

2 kommentarer om “Sunt beslut av disciplinnämnden

  1. Självklart skulle HIF vinna med 3-0 mot Djurgården. 1 poäng på hemmaplan är en stor förlust för HIF.

    HIF har inget ansvar om vad som händer nere på stan, HIF har ett ansvar att allt är i sin ordning på Olympia och där har inget fel begåtts av HIF.

    HIF ska inte straffas för vad som hänt långt ifrån Olympia, visst är det fruktansvärt att en människa blir mördad men det är inte HIF:s fel och Djurgården har ingen rätt att storma planen för detta.

    HIF ska absolut överklaga, det är inte deras fel att där finns folk nere i stan som är dumma, hade det däremot hänt på Olympia att det varit bristande säkerhet där så hade det varit en annan femma, men så är inte fallet.

    Självklart trist det som hänt, men för den saken skull får man inte storma planen och äventyra säkerheten som Djurgårdens fans gjorde.

  2. Ett bekvämt och fegt beslut. Med andra ord, om en supporter råkar illa ut på stan kan supportrarna genom kravaller inne på arenan ordna poäng till sitt lag. Det är det som är innebörden av beslutet. Svårt beslut för disciplinnämnden att ta och, ur ett helhetsperspektiv, kan konsekvenserna av nämndens beslut bli farliga. I mitt tycke är beslutet vanskligt om man tänker ett steg längre. Vad hade hänt om DIF hade lett matchen med 1-0 när stormningen skett?

Kommenteringen är stängd.