En text om ett brev

Fotbollen puttar sig själv närmare branten. Det är nära nu. Berättelser likt Björn Nilssons är en naken och otäck påminnelse om att det är nära nu.

Nära.

Nu.

Har som någorlunda mångårig reporter på i första hand Göteborgs-Posten fått ta emot ris, ros, förslag och kommenterar på sådant jag själv skrivit eller saker som inträffat i sportens värld.

Den senaste tidens oroligheter, rena lagbrott och pöbelaktiga gruppbeteende på svenska elitmatcher saknar motstycke.

Inte bara i min mejlbox.

Med rånarluvan i den ena fickan och bengalen i den andra genomför just nu supportrar från IFK Göteborg, AIK, Malmö FF och Gais långsamt en nedmontering av det käraste vi har. Sektion för sektion, stol för stol.

En nioåring klarade sig från brännskador tack vare en keps, en fyraåring fick lämna arenan med bengalrök stickande i ögonen.

Läser ni vad jag skriver?

En nioåring klarade sig från brännskador tack vare keps, en fyraåring fick lämna arenan med bengalrök stickande i ögonen.

Vilken blir deras syn av arenafotbollen? När köper de sitt första säsongskort?

Den svenska arenakulturen har slutligen bekräftat bilden av sig själv som en laglös zon där rötägg tillåts vara anonyma och hot om avbrutna matcher vid bengalbränningar stannar vid just hot.

The show must go on. Hur länge till? Vi diskuterade, skall jag villigt erkänna, under gårdagen fotbollens utrymme på GP:s sportsidor. Inget, ens allsvensk fotbollsbevakning, är för evigt.

En dödsmisshandlad fotbollssupporter är längre ingen garanti för kollektivt ansvarstagande. Pampiga avståndstaganden är spel för gallerier.  Vi kan alltså sluta skriva ”det här får aldrig ske igen”. För det kommer ske igen. Björn Nilssons berättelse gör ont. Och jag citerar:

”Om huliganerna bara är en svans, och inga riktiga supportrar, varför stod 1500 riktiga GAIS-supportrar och tittade på, och lät bengalernas tändas?

Om fotbollsföreningarna (i det här fallet GAIS) vill följa reglerna, varför stod vakterna och tittade på och lät bengalerna tändas?

Om fotbollsförbundet verkligen vill ha ett slut på detta, varför låtsasbryter man matcherna, redan innan de spelats, och fortsätter sedan som om inget hänt?”

Det är dagens både enklaste och klokaste frågor; supportrarnas, klubbarnas och förbundets svar avgörande för fortsättningen.

72 kommentarer om “En text om ett brev

 1. Enkelt:
  Sluta ljug i krönikor och ”artiklar” rörande fotboll (och om allt annat ni fabricerar också)

 2. Balkander om du verkligen vill göra skillnad i stället för att bara vara en sidlinjeskommentator så har jag ett par tips.

  1. Sluta likställa huliganism/våldsbrottslighet med brännandet av bengaler. En människa blev ihjälslagen. Att jämföra det med bengalbränning är sjukt ovärdigt. Jag gillar inte heller bengaler. De stör sikten, de kan avbryta matchen när mitt lag har momentum (har hänt flera gånger), det är illa som fan för astmatiker, det kan vid otur orsaka person och egendomsskador samt då att det medför böter. Jag är emot det. Men det är ingen aktiv våldshandling och skall inte sättas i samband med sådana heller. Då når du inte ut till en enda människa som kan eller vill påverka, allra minst de som bränner av otyget. Du bara allienerar ytterligare. Och försök att analysera och förstå varför det ens från början, bedrivs grov våldsbrottslighet i fotbollsklubbars namn. Det hittar man absurt nog på P1 och kulturdelarna.

  2. Sluta bygga upp en hotfull stämning i er bevakning. Det är i värsta fall uppviglande. Inför Blåvitt-MFF hade ni näst intill livebevakning av ”våldsläget” på stan och publicerade tips till barnfamiljer för hur de skulle kunna röra sig i stan med livhanken i behåll. Vad ni inte nämnde är att det alltid är lugnt mellan Blåvitt-MFF. I ren besvikelse (?) blåste ni upp Malmöiternas bengalbränningar som om vore det våldsamheter. Herregud. Fortfarande har ni ett bildspel uppe på hemsidan som signalerar hur jävla farligt allt är.

  3. Att ens nämna att ni funderar på att sluta bevaka svensk fotboll? Ni är sportjournalister. Skall ni inte bevaka sport då? Jag förstår att det kan vara tråkigare att skriva om det än om matchen. Men det är väl en redaktionell prioritering ni har? Skall ens ordningsstörningar på stan hamna på ert bord? Det gör det inte när ni bevakar utländsk fotboll. Det var tex stora firmauppgörelser mitt i centrala Paris inför PSG-Chelsea, att ni fokuserar på matchen och Zlatan är inte underligt, men på den punkten är ni inte stringenta. Det här går i linje med med en journalistisk linje som handlar om att göra svensk klubbfotboll till en liten, marginaliserad rörelse i betydelsen omedveten självuppfyllande profetia. Någon som öht inte kommer få folk att sluta slåss och det vet ni innerst inne om. Men så fort någon släpper en fjärt (här överdriver jag, men hey du är kollega med Ulf Stenberg så jag tror du är van), så ringer ni sponsorer och pliktskyldig svarar att de oroas av situationen, svar som i dagens klimat inte hade kunnat låta annorlunda oavsett. Men än så länge säljer familjeläktarna slut, är ni där och pratar med människor? Är ni på Young Fellows, frågar ni hur rädda de är? Nej, för det passar inte in i paketet. Ni kör det här drevet med 3-4 års mellanrum och till vilken nytta?

  Nej det är inte ert fel att folk slåss eller att det är böter på bengaler etc. Och ja, givetvis skall ni få skriva och tycka precis vad ni vill. Men vare sig ni vill det eller inte är ni part i målet och hur ni än agerar, får det konsekvenser. Då är frågan. Vill GP att det skall bli bättre eller sämre?

  Den största besvikelsen i efterspelet till tragedin i Helsingborg för mig personligen är hur exakt alla skyller ifrån sig. Pekar med anklagande fingrar åt allt och alla utan att öht erkänna sin egna lilla del. Min egen är att jag både varit delaktig och således även accepterat en supporterkultur som pyr av machoindränkt revirpissande. Trots att jag aldrig slagits i något sammanhang eller orsakat Blåvitt en enda spänn i böter någonsin, så har min (i vissa stunder) hatande och hånande attityd varit ena sidan av myntet på vilken den andra, folk slåss. En jobbig insikt som gick över till uppgivenhet när man dagar senare ser en kollega till dig (Stenberg) skriva att enda lösningen var att såna som jag med våld borde identifiera och kasta ut ”lössen”. Då insåg jag hur lång väg vi har att vandra.

  1. Totalt sett bra poänger. Tar till mig detta.
   1. Jag har under hela resans gång, sedan 30 mars, hoppats att de goda krafterna och behovet av en ”omstart” skulle innebära matcher fri från regelöverträdelser. Har aldrig tidigare, det vill säga före 30 mars, ondgjort mig särdeles över bengaler och liknande. Kände bara att nu får det fanemig vara slut på all skit, som maskerade bengalbrännare och åskådare som skiter i regler och låter klubbarna betala.
   2. Svår balansgång. Det är möjligt att vi tog i för mycket. Möjligt, även om jag nog inte tycker det.
   3. Jag kan bara tala för mig själv och hoppas på en ljus framtid, med glada och nöjda besökare. Min centrala känsla efter 30 mars är att varje strå måste dras till stacken, alla individer ta sitt ansvar. Hellre många små penslar än en stor.

 3. Helt underbart att gaisarna fortfarande ifrågasätter Häckens publiksiffror och att de räknar med derbyn (varför inte?!) när gais själva trots otaliga gratisbiljetter år 2013 hade sämre publiksnitt än ”kioskvältarna” Öster, Häcken, Gefle och Mjällby!

  1. Ge dig! Röva hade 1900 på sin senaste allsvenska match, Gais hade över 4000 i superettan…

   1. Går på 2013 års siffror. Då hade öster, häcken, Gefle (mfl givetvis) högre snitt än gais – och så lär det bli även i år.

    1. Sen kan det ju vara bra att ta upp det faktum att BK Häcken gör precis som Frölunda HC, de räknar inte antalet besökare på arenan, de redovisar antal biljetter i omlopp. För skojs skull öppnade jag bilder från deras senaste match i photoshop och använde räkneverktyget som finns där. Det var ganska exakt 1000 besökare på plats. Detta vet jag att samtliga göteborgslag har sysslat med. Gais gick väl ifrån detta system för ett antal år sedan, efter liknande kritik från IFK och ÖIS-supportrar.

 4. Finns det någon särskild orsak att mitt långa inlägg från tidigare ikväll nu har raderats? Visste jag inte bättre så skulle jag för ett ögonblick misstänka rena rama diktaturfasonerna. Men så lågt har väl inte ens ni sjunkit.

 5. Balkander: Jag har några mycket enkla och raka frågor riktade till dig: Exakt när bestämde du/ni er för att likställa bengaler med huliganism? Var du med på den tiden när GPs matchreferat regelbundet ”kryddades” med fotografier med bengaltifon samtidigt som rubrikmakarna tävlade i att överträffa varandra i superlativ om ”go stämning”?

  Varför följde du inte upp krigsrubrikerna som följde Gais-Sundsvall med nya dito efter gårdagkvällens Stockholmsderby?

  Vet du någonting om hur det är att tillhöra en ”klack” på alltifrån AIKs 4-5000, blåvitts 3000 eller Gais 1500? Har du själv stått på en ståplatsläktare, full av hopp och förväntningar, inför ditt favoritlags arenaintåg samtidigt som 50 bengaler tänds?

  Eller är det i själva verket så att dina artiklar/krönikor skrivs utifrån ett s.k. ”Svensson-jag-håller-på-Barca-o-ser-Göteborgslagen-live-från-ett-journalistbås-perspektiv?

  Observera att jag inte kommer att lägga någon som helst värdering i ditt svar på min sista fråga men jag hoppas att du själv inser att din förståelse och insyn i dessa frågor är lika stor som han som beskriver hur svårt det är att vara fattig trots att han föddes med silversked i munnen.

 6. Balkander, har tidigare hyst en viss begränsad respekt för dina skriverier, vill bara säga att den är som bortblåst nu. Sämre och mer partisk journalistik än den du presterat går endast att hitta på GPs ledarsida… min prenumeration på göteborgsposten är redan uppsagd. (Tillträdesförbud för odugliga journalister skulle göra mycket positivt för publiksiffrorna.)

 7. Björn Molgam Nilsson går till ståplats för att barnen skall få uppleva stämningen, men när stämningen inte passar då skriver man ett öppet brev till GP? Hmmmmm?

  Och sen var det riktigt bra stämning hela matchen i söndags, den bästa på länge tycker jag,(vilket bekräftades när jag såg om matchen på TV dagen efter) men om det nämner Björn Molgam Nilsson inget om? Undrar varför?

  1. Bra där! Ta barnen till familjeläktaren! min son som är 9år förstår efter jag förklarat för honom att detta inte är farligt, att Bengaler är snyggt ifall det sköts bra. och det gjordes det på Gais! de nedersta raderna var avspärrade och vattenhinkar fanns på plats. Alla till gamla Ullevi på söndag!

 8. Ett sprinklersystem som utlöses vid brandrök är väl på sin plats över ståplatsläktarna. Då har vi antagligen sett den sista bengalen.Så enkelt det kan vara att lösa ett problem. Som astmatiker kan jag inte längre besöka vissa arenor och matcher för att se fotboll, tyvärr. Men man kanske ska ta större hänsyn till bengaler, för det är ju så jättehäftigt.Det tycker nog de flesta fysiska och mentala fjortonåringar.

  1. Jag är också astmatiker och står på ståplats. Har inga problem med röken. Däremot skulle jag ha stora problem med att bli dyngblöt utan att ha gjort något. Nästa gång det sker en stöld inne i Nordstan: spärra av utgångarna och häng alla som är där inne. Nästa gång någon i ditt bostadsområde begår ett brott: bränn ner alla hus.
   Nästa gång du ska skriva ett inlägg: tänk till först.

   1. Man måste väl vara fullständigt korkad om man ställer sig och eldar med ett brännbart material inne på en publikplats. Om du försvarar något sånt så är du sannolikt på samma nivå. Och är man så jävla korkad så man eldar om det finns ett säkerhetssystem i form av sprinkler utifall brand uppstår så får väl den personen ta ansvar för sina handlingar.

    1. ”Som astmatiker kan jag inte längre besöka vissa arenor och matcher för att se fotboll, tyvärr. ”

     Jävla skitsnack, OM du inte tål röken undvik klackläktaren. Tror inte det är därför du inte går på fotboll.

    2. ”Om du försvarar”. Nu gör jag ju inte det, så du kan bespara mig din nivå-bedömning.
     Jo, men nu efterfrågade du ju inte ett system där EN person ska få ta ansvar för sina handlingar, utan ett system där alla ska blötas ner för att någon/några tänder bengaler. För kom inte och prata om att det är ur brandriskaspekten du vill ha in sprinklers, du var ganska tydlig i första inlägget att det var ett sätt att lösa problemet med bengaler, inte ett problem med bränder.

    3. Till Erik. Du är tydligen dåligt informerad, skriv till astma och allergiförbundet så får du deras info och fakta om saken. Men du kanske är doktor eller medicine forskare och besitter en annan kunskap i ämnet. Jag kan lova dig, att jag reagerar mer på rök från bengaler än cigarettrök och det är ganska jobbigt när luftvägarna täppts till så att man inte får luft,även om jag alltid har inhalator med mig i fickan. Men det skiter väl du i, huvudsaken är att pyromanerna får elda lite. Det har hänt att jag fått lämnat arenor, (Friends) den gången satt jag på långsidan.

     Till B. Du påstår att du har astma och inte ont av röken, sannolikt har du fått fel diagnos, pröva med att gå till en psykolog. Att bengaler är förbjudna är ju i första hand just av brandsäkerhetsskäl. Det är ju fullständigt vansinne att ställa sig och elda inne på publikplats. Har du inte förstått det? Det är ju det problemet som måste lösas att det inte sker. Och är det en uppenbar brandrisk på ett offentliga ställe så ska det självklart monteras in sprinkler. jag fattar inte hur man så släpphänt kan låta det fortgå. Om det finns någon idiot som får för sig att elda, så är jag nog rätt övertygad om att många skulle njuta om det fanns ett sprinklersystem. I alla fall motståndarnas supporterklack. Men det är en annan sak.

    4. Till Erik. Du är tydligen dåligt informerad, skriv till astma och allergiförbundet så får du deras info och fakta om saken. Jag kan lova dig, att jag reagerar mer på rök från bengaler än cigarettrök och det är ganska jobbigt när luftvägarna täppts till så att man inte får luft,även om jag alltid har inhalator med mig. Men det är inget du bryr dig om antar jag, huvudsaken för dig är att pyromanerna får elda lite. Det har hänt att jag fått lämnat arenor (Friends), den gången satt jag på långsidan.

     Till B
     Att bengaler är förbjudna är ju i första hand just av brandsäkerhetsskäl. Det är ju fullständigt vansinne att ställa sig och elda inne på publikplats och det är ju det problemet som ska lösas. Är det uppenbar brandrisk på en offentlig mötesplats, ska det självklart monteras in sprinkler. Om det finns någon pyroman på klackläktaren som får för sig att elda trots sprinkler, är jag däremot övertygad om att många ur fotbollspubliken skulle skratta av skadeglädje, i alla fall motståndarnas supporterklack. Men det är en annan sak.

  2. Sprinkler? Varför inte. Trist att du inte kan besöka vissa arenor. Vilka rör det sig om´?

 9. Efter att att ”skummat” igenom medierna så konstaterar jag att gårdagens derby i Sthlm verkar klarat sig undan bengaler och skrämda barn. En enda stor fest 🙂
  Eller?

 10. Ett betydande Syftet med en blogg måste väl ändå vara att få kontakt med sina läsare?
  Jag tycker att det har ställts riktigt vettiga frågor till dig nu. Men du väljer att ducka för att svara, vilket jag tycker är en smula egendomligt.
  Men om nu massvis utav åskådare skräms iväg från fotbollen i Göteborg med anledningar som du påstår i dina krönikor. Bengaler, huliganism etc.etc.
  Hur kommer det sig att BK Häcken inte har fler åskådare på sina matcher?
  Jag vet inte hur många som just nu är på Ullevi. (för övrigt så litar man ändå inte på deras siffror) men slutsålt är det ju inte.
  Men bengaler är väl ett sällsynt inslag då det bjuds på fotboll signerat BK Häcken. Och lika sällsynt är det väl med huliganism?
  Men likt förbannat så är dom inte fler än max tusen personer.
  Vore faktiskt intressant om du kan ge oss en vettig förklaring.
  COYG!

   1. Nej, nu är det ju inte så.
    Häcken har i år ett snitt på 2190. Gais ungefär det dubbla.
    Förra året hade Häcken visserligen ett högre snitt än Gais, men räknar man bort IFK Göteborgs publik i Häckens premiärmatch förra året så landar Häcken återigen på ett sämre snitt än Gais.

    1. Och skärgårn hade under två tusen igår mot Halmstad… Gäsp, bara kommentera gör en ju trött, men så är det, inget hjärta, ingen tradition bara röva!

    2. Varken Norrköping eller Halmstad är några större publiklag. Tror det kommer lossna för Häcken framöver.

  1. Håller med. Försöker alltid svara på kommentarer och frågor. Har varit ledig i två dagar.

   1. Hoppas att du har haft en trevlig ledighet! Och Medans du har påtat i trädgården så har BK Häcken hunnit med att spela sin andra hemmamatch för året.
    Och återigen så fabricerar BK Häcken sina publiksiffror, å det grövsta.
    Och med tanke på ditt rättspatos, höga moral samt din vilja att ge oss prenumeranter sanningar SÅ tycker jag som en nyfiken läsare utav stans största och olyckligtvis enda morgontidning att du tar reda på varför BK Häcken tokljuger om sina publiksiffror.
    Och för vem ljuger man?

    1. Fortfarande?
     Har ni inget cykellopp att sköta om?
     Gais har aldrig friserat sina publiksiffror?

 11. Bengaliska eldar och våld hör inte ihop, som någon redan skrivit. Men det är än dock ett jävla otyg när folk inte klarar av att hantera dem. Mig gör det inget om man eldar på som bara den (har själv eldat på den tiden det inte var förbjudet), men då måste man ge fan i att kasta mot andra. Detta händer titt som tätt och det är bara en tidsfråga innan någon blir märkt för livet. Den som kastar måste vara dum i huvudet, påtänd, full eller bara helt utan empati.

 12. De allsvenska lag vars supportrar i år har tänt bengaler (AIK, IFK och MFF) har alla haft riktigt, riktigt imponerande publiksiffror så här långt. Om alla nu skräms iväg, varför minskar då inte fotbollens publiksiffror? Antingen har samma människor bojkottat i cirka 40 års tid, eller så är det bara en myt propagerad av moralister i media.

 13. Jag kommer åtminstone inte gå på någon mer match på ett par år tillsammans med min son.

  Gick på IFK-MFF i tron att det skulle bli en lugn tillställning med tanke på vad som skett omgången innan. Hann dock inte upp till våra platser innan han grät. I trappan upp möttes vi av vuxna och gråtande barn med halsdukar för ansiktena för att klara den kraftiga röken från bengalerna. Strax innan vi satt oss så smäller någon av ett knallskott och även min son börjar gråta och undrar varför de gör så.

  Matchen var sedan lugn men vid varje mål brände någon idiot i MFF-klacken bengal igen och min son tittade oroligt.

  Jag har alltid tyckt att bengaler är ett häftigt inslag och att det skapar en härlig känsla runt matchen. MEN då har jag inte haft barn med mig och jag har inte varit i närheten av bengalerna och dess rök.

  Tycker att det är ett jäkla konstigt sätt att stötta sin förening på genom att ge den böter.

  Som sagt, det dröjer innan jag tar med mina barn igen. De får se IFK på tv.

  1. Barn är konstiga nuförtiden, när jag var liten tyckte jag det var skithäftigt när det brändes bengaler i Gais-klacken. =)

   Knallskotten däremot är ett jävla otyg.

   1. Inte sällan är det föräldrarnas reaktioner som avgör om barnen blir rädda.
    Mina barn har aldrig skrämts av en läktarbengal, men då har dem visserligen befunnit sig på ett rimligt avstånd från klacken.

  2. TV är ett gott alternativ, även om live-idrott alltid är bäst. Hälsa sonen!

 14. Folk idag klarar tydligen av att nån har en annan uppfattning, än deras egen…
  Tråkigt tycker jag.

  Stenberg som dras in av folk som klagar, är ju gps bästa sportjournalist… Kanske inte så svårt iof;)

  1. Alla är välkomna att ha en åsikt här. Uffe är en mycket uppskattad och kunnig kollega.

 15. Lustigt att gaisarna, som fram till i söndags, eldat (fyndigt!) på hetsjakten mot blåvitt nu själva står offer för mediebilden…

 16. Hej, Man kan inte klumpa ihop våld och bengaler, våld fördöms ALLTID! Bengaler är svårare, jag stod i Gaisklacken är över 40år och har två barn och tycker bengaler är stämningshöjande MEN det är inte tillåtet och Gais får böta vilket är tråkigt! Skulle se att detta blir tillåtet under ordnade former, kommer alltid finnas (inte som försvar till de som bränner utan mer ett konstaterande) så återigen klumpa inte ihop våld med bengaler.

 17. Mattias,

  Har du fakta som du underbygger ditt påstående om att maskerade folk skrämmer bort åskådare? Eller är det ”självklart”?

  ”En nioåring klarade sig från brännskador tack vare en keps, en fyraåring fick lämna arenan med bengalrök stickande i ögonen.”

  Det är en lögn och det vet du. Prata med Kenneth, hon mådde fint och såg färdigt matchen. Varför skriver du så?

  Några motfrågor på det du citerar i inlägget:

  ”Om huliganerna bara är en svans, och inga riktiga supportrar, varför stod 1500 riktiga GAIS-supportrar och tittade på, och lät bengalernas tändas?”

  -Vad anser du är en huligan?
  -Tycker du att övrig publik ska rycka bort brinnande bengaler ur nävarna på brännarna?
  -Vad är det du efterfrågar här? Kan det vara så att en större del av läktaren uppskattade tifot inkl. bränningen?

  ”Om fotbollsföreningarna (i det här fallet GAIS) vill följa reglerna, varför stod vakterna och tittade på och lät bengalerna tändas?”
  – Återigen, vad anser du att vakterna ska göra?

  1. Jag citerade frågor ur ett öppet brev. Men frågorna är relevanta. Jag använder väldigt sällan uttrycket huligan. Det är befläckat med för mycket bilder och fördomar. Nej, självklart skall publik inte rycka borta brinnande bengaler ur händerna på någon. Bengalar är inte tillåtna på matcharrangemang och kostar arrangerande klubb pengar de inte har.

   1. ”Det är en lögn och det vet du. Prata med Kenneth, hon mådde fint och såg färdigt matchen. Varför skriver du så?”

    Denna undvek du.

 18. Kämpa GP! Ni fixar många veckor till med samma trötta artiklar på det här ämnet. Kämpa! Enda som kan stoppa er är ett krig i Ukraina, då kanske de får lägga er agenda åt sidan. Men tills dess, kämpa!

   1. Det var ingen jämförelse. Fantastiskt att du hyllar Ulf Stenberg, inte konstigt att ni är ljusår efter Stockholms sportredaktioner.

 19. Jag ber till gudarna varje dag att du inte ska bli som Ulf Stenberg. Men varje dag som går blir dina krönikor och texter bittrare och bittrare… Finns det ingen gud?? Jag får då istället be till dig Mattias Balkander. Jag har alltid tyckt att du vart i frisk fläkt i GP sporten men nu har du gått överstyr. Snälla rannsaka dig själv. Läs igenom allt du har skrivit de senaste veckorna och ta en funderare hur du vill vara som sportjournalist. Bli inte som Ulf Stenberg!

 20. Frågan man som supporter bör ställa sig är vad som är viktigast:
  Är det viktigast att göra ett ställningstagande (för pyroteknikens legalisering) på GAIS bekostnad?
  Eller är det att ge vår förening större möjlighet att expandera ekonomiskt?

  Att tända bengaler för att ”höja stämningen” är med dagens regelverk den största paradoxen som finns; man bränner för att stötta GAIS, samtidigt så är det GAIS som drabbas av konsekvenserna…

 21. Nu var det väl så att det var en utbränd bengal som träffade killen och det var ett misstag. efter en tappad UTBRÄND bengal studsat olyckligt från tredje etaget ner till första..
  forfarande klantigt…
  men snälla sluta dra paralleller med maskering,bengaler och fotbollsvåld..
  stor del av maskeringen är pga av att man inte vill bli avstängd pga bengaler. bengaler är INTE fotbollsvåldsrelateat utan ett sätt att uttrycka tifo.

  jag är själv ingen förespråkare av bengaler. men jag har vett nog att veta att bengaler + fotbollsvåld = osant.

  1. Maskerade åskådare och bengaler är förbjudna inslag och dyrbara för arrangerande klubbar. Det skrämmer dessutom bort åskådare.

   1. Det är din åsikt.

    Men du tycker inte att du sprider en felaktig bild när du skriver att en nioåring fick en bengal på sig och att det var kepsen som räddadde honom när bengalen i själva värket var utbrunnen?

    Jag tror den typen av medvetna lögner skrämmer bort folk.

   2. Uppenbarligen skrämmer det INTE iväg åskådare… IFK – MFF fullsatt..
    Media och speciellt GP med Ulf Stenberg i spetsen gör ett bra försök att göra det..

    paradoxalt nog är så är det bara svennebanan som inte går på matcherna som hotar med att.. wait for it….
    INTE gå på matcherna.

    Mattias, försök att ha en egen åsikt och sluta spring i Uffes magsura anda.

    1. E du go eller.
     Kriminellt slödder som anser sig stå över lagen måste fördömas.
     Var skall det sluta om dårarna tillåts göra vad de vill?
     ”Magsur anda” -lägg av!

Kommenteringen är stängd.