Sluta lipa, Müller – det blir final ändå

Det är klart att vi kan tala om domare Webb och den uteblivna straffen för Bayern München, men vi kan också tala om de två världarna och en magnifik fotbollsunderhållning.

De två världarnas sport. Semifinal ett i tisdags, Atlético MadridChelsea, stå-still-fotboll, vara-på-väg-att-somna-idrott. Semifinal två i går, Real Madrid-Bayern München, en karamell, en söt sak för alla oss gottegrisar, som uppskattar det fartfyllda, gillar det genomtänkta.

Bayern München, för deras makalöst modiga anfallsfotboll, solida helhetslösningar, men – vilket framför allt visade sig i första halvlek – tandlösa avslutningar.

Chanserna, spelat bakom Real Madrids backlinje, skapades aldrig. Och just som Schweinsteigers närskott täcktes av Pepe i Reals målområde fick vi prov på hemmalagets allra vackraste utstyrsel.

Djupledsbriljans. Inläggsintelligens. Avslutningsexcellens.

Och att kontringsfotboll lönar sig. Coentraos vänsterinlägg mot målskytten Benzema var perfektion. Inget annat. Och igen: Bollinnehav har inget med mål och poäng att göra.

Där hängde tisdagens långsamma och gårdagens fartfyllda Champions League-dramer ihop.

Thomas Müller lipade som en sill när Xabi Alonso robust stal den sista målchansen och Müller lade mer energi på domarreaktion än egen aktion.

Noterade ni att Cristiano Ronaldo, som ofta bär det här och de senaste upplagorna av Real Madrid, inte behövde leverera maximalt. Det finns alltså mer att plocka ut hos spanjorerna.

Skall vi gnida kristallkula står förhandstipset fast: Chelsea-Bayern München är mitt finalpar.

***

Sedan måste vi prata om Åtvidaberg. Och jag hör det gamla mantrat ”fotboll skall avgöras på planen”. Jo, och papper skall vara i sin ordning. Jag lider med Mats Karlsson och de andra östgötarna, men mänskliga misstag är ibland faktorer och räknas de med. Fotbollförbundet valde den mjuka vägen när Afonso Alves (Malmö 2004) och Wanderson (Gais 2009) saknade giltiga arbetstillstånd, nu ser jag bara en väg. Följ reglerna och döm efter befintlig straffskala.

Även om det innebär en herrans massa (tre) extrapoäng för Klas Ingessons Elfsborg och Henrik Larssons Falkenberg.

***

Fotbollsallsvenskan är mitt inne i en målexplosion. Fjolårets 2,1 mål i snitt per match efter fem omgångar är i år 2,9 – eller 114 i stället för 85. Tack, alla!

***

Samtidigt som Premier League möjligen avgörs (LiverpoolChelsea) har både Häcken (AIK hemma) och Göteborg FC (Linköping hemma) nu på söndag att ta fasta på toppstriden i herr- respektive damallsvenskan. Det ser vi fram emot.

***

Det här var fairplay rakt igenom. Inget sedvanligt, invant ligafusk som när Real möter Barcelona i seriespelet.

***

En förundersökning om misstänkt matchfixning har inletts rörande fjolårets superettamöte mellan Gais och Värnamo. Det finns många sidor av fotbollens mynt.