Därför spelar inte May i kväll

20140425-154210.jpg

Kan inte undanhålla er Sam Larssons uppriktiga och spontana kommentar under IFK:s tvåmålsspel på krympt plan och med en del fasta moment insprända från gårdagen. Tränaren Mikael Stahre hade kommenderat två gånger nio minuter med ”en framåtlutad känsla” och Robin Söder hade just skarvat in en hörna (slagen av Ludwig Augustinsson) i nättaket och ytterligare en fast ”planterad” situation sänkte tempo och påverkade rytmen.

Tyckte Sam.

”Kan vi inte spela fotboll i stället? Seriöst”, suckade Larsson och vi församlade murvlar (Michael Wagner, Markus Wulcan och Peter Sundberg) smålog och undrade om vi verkligen hört rätt.

Det hade vi.

En söt och tämligen ofarlig episod från ett träningspass med IFK Göteborg i slutet av april 2014.

Säger förmodligen även en del om Sam Larssons form. Se upp för den mot Falkenberg (avspark Gamla Ullevi 19.00) i kväll.

***

Min konstruerade nyhetsvinkel på IFK Göteborgs förmåga mot allsvenska nykomlingar fick väntad reaktion bland spelare och ledare.

”Ni har inte förlorat hemma mot en nykomling sedan 2005”, försökte jag.

”Jaha”, var svaren jag fick.

Med statistik går allt och inget att bevisa.

***

Jag håller med Fredrik Abrahamsson, den avgående försäljningschefen. Det är inte helt lyckat att endast två av fem tjänster på försäljning är besatta en bit in i juni (eller möjligen juli). Det är heller inte hundraprocentigt att både sportchef och försäljningschef lämnar ungefär samtidigt. Jag tror dock att skeendet inte har något med IFK Göteborg att göra, utan är två beslut fattade på individbasis.

***

Intressant att äntligen samtala med nye sportchefen (gjorde det i går, i Kamratgårdens foajé i åtta minuter). Ur ett medialt perspektiv är Mats Gren en frisk fläkt. Gillar att han tar en pilsner i taget. Först Mikael Stahre, sedan Olle Sultan och parallellt kontraktsnack med Lena Mattsson Ågren och helhet med Martin Kurzwelly. Spelarsamtal väntar han med.

Återstår att se om Gren vill genomdriva förändringar av radikalare karaktär när han satt sig in i verksamheten. Och hur han vill prägla?

Vem skall göra vad? Hur? Och varför?

Ständigt aktuella och grundläggande frågor.

***

Intresantast i kväll: Vem gör målen när Lasse Vibe – ”skyttekungen” – inte är med? Hur klarar sig Marcus Sandberg, som spelade sin senaste allsvenska match säsongen 2011? Och sist: Hur mycket speltid får May Mahlangu?

Om jag inte helt missuppfattade Stahre i går börjar May på bänken, men lär få speltid.

Så här sa Micke om May till mig i går:

”May tränar för fullt, däremot är jag väldigt ödmjuk inför att de minuter han gjort (i match) med hans mått är krävande minuter. Det är först de sista två veckorna han har tränat fullt med laget – och knappt ens det. Innan dess har han inte haft någon närkontakt överhuvudtaget. Att han skall var en box-till-box-spelare i 90 minuter … den är inte logisk och inte rimlig.

När ser du honom som en startspelare?

– Jag kan se honom som startspelare väldigt snart. I nuläget väljer vi inför den här matchen att ha honom på bänken, men det är högst troligt att han kommer få hoppa in.

Och position?

– Central mittfältare, jag vill sätta honom i situationer han känner sig trygg i.”

Vi kan alltså omedelbart sluta spekulera i att Mahlangu skulle kunna dyka upp som högermittfältare, nu när trängseln centralt är större än på mycket länge.

***

Gillar i det lilla vad Kjetil Waehler, som brådskade i väg från torsdagsträningen, sa till mig i går:

”Vår inledning har varit helt okej. Vi har börjat ta poäng på bortaplan med. Det är en stor skillnad från i fjol. Så länge vi vinner hemmamatcherna och tar poäng borta kan det bli bra till slut.”

Dagens understatement?

***

Laget får av allt att döma följande utseende:

Marcus Sandberg – Adam Johansson, Mattias Bjärsmyr, Kjetil Waehler, Ludwig Augustinsson – Martin Smedberg-Dalence, Gustav Svensson, Jakob Johansson, Sam Larsson – Malick Mané, Robin Söder.

***

Allt annat än tre blåvita poäng i kväll är en fullständig missräkning. Jag tippar 3-0 till hemmalaget.

4 kommentarer om “Därför spelar inte May i kväll

  1. Underbara pinnar. Gott så! Vidare, vi var 11 400 på Ullevi ikväll – en helt ok siffra!

  2. Jag har tankar om att man inte borde spela MSD om inte Haglund spelar, annars har ju inte ifk mycket till hot inne i boxen, och att man i en sån här match borde spela bojanic eller eventuellt Engvall beroende på vilken matchbild Stahre vill ha. Vad säger du om det? Är jag helt ute och cyklar?

    1. Jag gillar ju kontinuitet och förtroende. Kan vara lite tidigt att putta undan Söder, men snart är det Engvalls tur.

Kommenteringen är stängd.