IFK, ett lag att kritisera

Det är lätt att kritisera saker som inte är bra. IFK Göteborg var inte bra mot Elfsborg. Det var inte bra att inte skapa mer än vad IFK Göteborg skapade mot Elfsborg efter Marcus Rohdéns utvisning.

Det är det lätta.

Det svåra – utmaningen – är att förklara varför och peka på kloka åtgärdsförslag.

Jag skall göra ett försök, i det lilla.

Först: Truppens konstruktion: Självklart möjligen olyckligt att varken Gustav Engvall, Lasse Vibe eller Daniel Sobralense kunde dela i dagens västderby, samtidigt ett svaghetstecken att IFK :s bänk, när elva skulle knäcka tio, endast innehöll fyra mittfältare och en back.

Och att anfallaren, Robin Söder, fick fortsätta och ändå bara hamna i målläge.

Jag tror just nu att Mikael Stahre måste överge sin tanke om två sittande mittfältare, sedan Gustav Svenssons inträde tycker jag dessutom känslan varit att IFK:s mittfält ”sitter” ännu djupare och ytterst sällan kliver på i den utsträckning som krävs för att hota motståndaren.

I Emil Salomonsson fick IFK plötsligt en högerkant. Och därmed en möjlighet att hota från båda kanterna, vilket vi ju ansett varit viktigt för helheten och förmågan att prestera varierad och kvalitativ anfallsfotboll.

Då inträdde fullständigt stiltje på vänsterkanten och jag kan för mitt liv inte förstå varför Sam Larsson och Ludwig Augustinsson inte lyckas komma i fler gemensamma attacker.

Som IFK spelar just nu är det ingen bedrift av Elfsborg att nolla göteborgarna på deras hemmaplan.

Som IFK spelar just nu borde både Mats Gren, Mikael Stahre och Magnus Edlund fundera lite extra över natten.

Som IFK spelar just nu är det inte mycket fotbollsunderhållning som bjuds på Gamla Ullevi.

25 kommentarer om “IFK, ett lag att kritisera

 1. ”Det hände för lite” var svaret från nioårige barnbarnet när jag frågade honom som såg matchen på Ullevi. Bättre analys kan inte ges av en vuxen om dagens Blåvitt. Tempo, aggressivitet som hotar motståndarna saknas. Som en boxare med punch som en chokladbakelse… Ändringar i laget måste göras för att få igångs laget. Nu är det sk sossefotboll,inga stjärnor, alla skall vara lika dåliga. Inte lätt vara anfallare när man inte får bollar att jobba med, även om RS är kreativ. Börja med Haglund, Darian, May, Emil S. Spelare med fart som hotar framåt. Mané är en skjutglad egoflopp. Vibe saknas verkligen och smyg in Engberg i som inbytare. Tror han blir bra.

  1. Morgontidig läste jag Balkander i papperstidningen och förslaget till startelva mot bottenlaget Gefle! Det vore intressant om Stahre tog fasta på åtminstone några av ändringsförslagen.Inte bara som en markering utan främst för att få till reaktioner bland spelarna.Och – för att få fart och kraft i anfallen. Igångsatta av May och Jacob på mittplan, May med rörlighet och fantasi, Jacob med kraft och djup.

 2. Elfsborg hyllas lite väl mycket här känner jag…… Fram tills Elfsborg fick en utvisning hade boråsarna inte skapat nånting… Elfsborg var väldigt bleka offensivt det kan måste även den mest enögde boråsaren kunna se? Blåvitt… Var bedrövliga med tanke på hemmaplan och allt.

 3. Hur länge får Stahre hålla på så här? Ett mer förutsägbart lag får man leta efter! Det blir en ny 7:e plats i år! Ett flertal spelare tycks prenumerera på en plats.

  1. Förutsägbart, javisst! Det har alltid varit och är Blåvitts styrka – och svaghet! Fram och baksidan av samma mynt. Ingen får sticka ut! En styrka i medgång, en svaghet när något mönster behöver brytas. Tradition mot förnyelse. Att hitta en balans däremellan. Utan att intressen som bryts mot varandra, blir alltför kraftödande och utan kreativa resultat.
   Igår gjorde Blåvitt, liksom Elfsborg, en bra insats vad gäller att hindra motståndaren att komma till skott. Waehler/Bjärsmyr agerade ”kraftfullt”, ständigt på gränsen till det tillåtna och lyckades hindra motståndarna att komma i läge. Endast en snabb kombination skapade ett långskott i stolpen! Domaren tillät mittbackarna att på hemmaplan ostört få värja sitt lag mot anfallsvågorna.Det skapade viss frustration hos Elfsborg som en kort period förivrade sig, drog på sig varningar som ledde till en tidig utvisning.Efter det samlade Elfsborg ihop sig mycket starkt och spelade sig som LAG fram till den poäng, som annars lätt hade kunnat bli tre.

   Blåvitt saknar nog Vibe, men hur länge blir han kvar?

 4. Som andra kan jag konstatera, att IFK har ett fantasilöst och därmed förutsebart spel. Det syns inte minst i de fasta, offensiva situationerna, där IFK alltid har samma tillvägagångssätt, trots att det finns mängder av varianter t.ex. att ha en eller två egna spelare längre ut mot kanterna i stället för att gröta ihop alla i mitten. Att IFK match efter match spelar upp långsamt och med långa bollar är heller inget, som är särskilt svårt att försvara sig mot. IFK har som få lag ett antal kapabla mittfältsspelare. De används inte på ett klokt sätt. Haglund är offensivt ett bättre alternativ än Svensson och Salomonsson bättre än A. Johansson, som dessutom har svårigheter defensivt. Sammansättningen av laget behöver ändras liksom sättet att spela. IFK:s problem är i grunden ett ledningsproblem.

 5. Elfsborg älskar bollen. IFK hatar den. Bara att välja!
  IFK hopplöst fast i Svennis /Roger Gustavssons sparka o spring filosofi.Bara centimeter skiljer från Drillos idé om fotboll.
  Elfsborg äger spelet med en man mindre på plan till följd av synsättet ”har vi bollen kan inte motståndarna skada oss”.
  Underbart se detta rörliga Elfsborg som lugnt o säkert spelar sig genom mittfältet och sedan med raketer som Hult o Johan Larsson får motståndarna bli helt yra.
  IFK TROR inte en sådan fotboll är möjlig uppfostrade med att minimera egna misstag som man är.
  Bjärsmyr, Gustav Svensson,Haglund,Adam Johansson…Hur många av den varan finns det inte hos IFK?
  Träiga,otekniska,långsamma… tråkiga.
  Hur orkar ni IFK fans titta på detta gråa elände år efter år?
  Känns som IFK hamnat i samma dilemma som United.Tror man är störst bäst o vackrast o vägrar ta intryck av nya rörelser inom fotbollsvärlden.
  Börja om från nytt!
  Ta in en holländare eller tysk eller elfsborgare som coach!
  Elfsborg kanske inte vinner Allsvenskan men vilken njutning det är att se lagets matcher!

   1. Svag kommentar! Typiskt någon som saknar förmåga att kritiskt se på ett lag som totalt saknar känsla,teknik o självförtroende utan bara ägnar sig åt att skyffla undan bollen.
    Billig avundsjuka! Se o lär av Elfsborg istället som i alla lägen försöker spela bollen till varandra och springa så fort man kan när man har den och vägrar ställa upp sig som ett handbollslag med en man kort.
    IFK sitter fast med alldeles för många överreklamerade hemvändare som till varje pris ska tas om hand.
    Bjärsmyr och denne hopplöse Gustav Svensson är exempel på detta i första hand!
    Prata med stefan Andreasson om en ung tränare från Elfsborg!

 6. Fast som Stahre påpekade mkt klokt, de mötte ju ett topplag.. 😉
  Elfsborg är bättre i år och kommer utan Svensson och Jönsson med en cupmatch i benen men är ändå det bättre laget på Ullevi..

  1. Bra sagt! Men – behöver Elfsborg längre Svensson? Det går väldigt snabbt i dagens Elfsborg med ungdomens rätt o jag tycker laget klarar sig väldigt bra utan Anders. Rohden, Claesson och Hauger är utmärkta utan Anders.
   Däremot behövs Jon. Alltid!

   1. I år är det generationsväxlingens tid i Elfsborg. Hauger tar steg för steg över efter Svensson, det var kanske därför han värvades till förra säsongen. När Claesson klarar att ta bort den sista andelen fel i sitt passningsspel, blir han en attraktion, kanske inte bara i allsvenskan. Blågult?
    Jon J kunde ha avgjort den här matchen till bortaseger!
    Men omvänt kunde nog Vibe gjort det till hemmaseger!

    1. Såg Sirius-IFE och Anders Svensson gjorde lite som han ville den matchen, låt vara mot ett lag med lite sämre tempo men han håller än, däremot håller jag med om Hauger, sensationellt bra hittills. Claessons stolpskott med vänstern var värd ett bättre öde!

 7. Med en man mer behåller man 2 pjäser på innermitt samt en renodlad forward, då får skylla sig själv. upp med Sam o in med kreativitet på mitten. sen måste Sam släppa bollen när LA kommer, går oftast in i mitten. MEN backarna skiter i brallan när motståndarna pressar högt: LYCKA TILL BOLLAR!
  ADAM vilka uppspel…………

 8. Svårt att förstå hur Söder kan få spela 90 minuter varje match och att idag byta ut Mané kändes helt fel Han såg med sitt löpande utan boll till att Elfsborg inte fick ”trilla igång” sitt spel från backlinjen.När han byttes ut kunde Elfsborg spela upp bollen även när Blåvitt var en man mer. Bäst i Blåvitt var ju Waehler och det känns onödigt att konstatera.

 9. Nyss kommen från Gamla, håller jag med om att Emil kan bredda Blåvitts spel och att när Philip inte är med försvinner det djupledslöpande som fanns tidigare, idag fanns passningarna i djupled från Jakob men ingen som var där de kom, ännu mindre någon som tog hand om dem.Nu är väl Elfsborgs mycket rörliga mittfältsspel inte det lättaste att möta förstås, blev dock lättare med Rhodén utvisad med en halvtimme kvar. Även om anfallarna Prodell och Lasse Nilsson forecheckade föredömligt och såg till att det var Elfsborg som tryckte på i slutet! Att Sam Larsson inte kom loss alls, kan bero på att han mötte landets bäste högerback. Kollegan till vänster, Niklas Hult var planens främste i minst en timme.

  1. Visserligen, men Larsson såg mest frustrerad ut och kom ingen vart trots att han sökte nya ytor, både centralt och högre upp.

Kommenteringen är stängd.