Signaler som stressar

Gais byter tränare. Igen. Och jag höjer knappt på ögonbrynen. Däremot svider det i hjärtat. Om det var rätt? Jag skall försöka svara på den frågan.

Bilden är att elittränare kommer och går, rätt ofta får sparken och ibland själva väljer att säga upp sig. I det här fallet, att Thomas Askebrands avtal sägs upp i förtid och den enskilde kompenseras enligt gällande kontrakt, är – som tur är – numer ytterst ovanligt i svensk elitfotboll.

Askebrand är först ut i Sef-familjen i år. På damsidan drar jag mig till minnes att Anders Holmvén fick ett liknande besked i Jitex häromveckan.

I fjol satt jag och lyssnade på Jörgen Lennartsson timmarna efter det att Stefan Andreasson ringt sin cheftränare och tackat honom för tiden i Elfsborg.

Nu var det Jonas Lundén som höll i luren och Thomas Askebrand som fick gå.

Det finns ingen större sentimentalitet inblandad och frågan ägs som alltid av klubben och dess styrelse och genomdrivs i det här fallet av klubb- och sportchef.

Däremot innebär det ett antal saker.

Större, omedelbart ansvar på spelarna, som självfallet har en del i process och beslutsunderlag. De måste omgående prestera mer.

En ökad kostnad och dubbla löner för pengar som inte finns. Gais klubbchef bedyrar dock att den nya utgiftsposten har täckning i budget.

En bekräftad desperation, snarare än handlingskraft. Alla i Gais ger järnet. På kansliet, i laget, styrelsen och på läktarplats. Alla vill Gais bästa. Det här sinkar.

Att även Nya Gais -Jonas Lundéns och Tomas Anderssons Gais – sparkar tränare sänder tydliga signaler där långsiktiga och rimliga målsättningar ersatts av avancemangshets och snabba poängklipp.

I Nya Gais duger det inte att skylla förluster på skador av en hel anfallslinje.

Det duger inte att få en dålig start.

Rekryteringen av Thomas Askebrand inleddes och genomfördes under ledning av tidigare ordföranden Christer Wallin och dåvarande klubbchef Leif Gjulem och sportchef Mats Persson.

Persson avgick som sportchef dagen innan Askebrand tillträdde i oktober 2012. Då hade både Jan Mak och senare Benjamin Westman slitit med att samla upp smulorna efter det att Alexander Axén lämnat och Kjell Pettersson tackat nej att ta över.

Den här gången hade Kjell inget alternativ och mina funderingar handlar om vad som händer med Gais nu.

Vad vill Gais skall hända?

Förtroendet för de så kallade treårsplanerna är begränsat och har så varit sedan Wallins dagar.

Att från klubbledning fortsätta hävda att det är avancemang till allsvenskan som gäller redan i år blir patetiskt, även om de pengarna på sikt är ett måste.

Det är redan nu tydligt att det som jag företräder – sans, balans och kontinuitet – redan efter dagens besked gått förlorat.

För Gais finns bara framåt, uppåt och resultat, samtidigt som 120-åriga föreningar egentligen borde vila på tryggare grund, långsiktigare beslut och ett renare spel.

Jag tror att Tomas Andersson, som via personliga bidrag räddat klubben från konkurs, anser att klubben inte har råd att stanna kvar i superettan.

Förmiddagens samtal till huvudtränaren skyndar inte på hans önskemål.

35 kommentarer om “Signaler som stressar

 1. Balkander hur länge skall en tränare inte ”våga” eller kan göra resultat tycker du? Tarra presterade bara och rolig fotboll våren och första halvan av sommaren förra året. Men sen rasade det och egentligen så har aldrig spelet kommit igång sedan dess. Han har ingen spel ide som syns i alla fall på planen. Han lyckas inte att driva på spelare som inte gör sitt jobb. Sanningen är att det är billigare att sparka en man istället för 20. Han släpper inte in de unga spelarna när de gamla inte presterar match efter match. Dessa unga spelare skulle klara att prestera på bara ungdomlig entusiasm. Han fick chansen men tog den inte. Man kan få gå om man inte får resultat i fotboll och det vet tränare om när de tar jobbet. Jag önskar tarra lycka till i framtiden.

 2. ”Elmander-storyn hade täckning då den skrevs och fick i mitt tycke en alldeles för stor spridning i andra medier.”

  Nej Balkander Elmander-storyn hade uppenbarligen inte täckning. DU klarar inte av att hantera källkritik.

  Eller vill du vara så god att berätta vad det var för källa som gav dig täckning?

 3. Kan du förklara Balkander?
  Elmanderstoryn hade täckning men fick för stor spridning i andra medier.

  Precis alla initierade kan se att spelarna saknar förtroende för sin tränare. Detta syns i obefintlig spelidé, avsaknaden av löpningar och presspel.

 4. GAIS bör ta ett djupts andetag, inventera sin trupp och nyktert se vad man har. Därefter sätta mål och gå för det. Kan vara att man åker ner, men då är det så och det är då omstarten får ske.

 5. Lite väl låg nivå på vissa inlägg här. Nej, jag håller inte med dig i dina synpunkter men självklart är det inte bara Tarras fel att det har gått som det gjort. Men du kan ju inte lägga skulden på styrelsen då det faktiskt var Mats Persson & Co som tog in Tarras.

  Sedan har givetvis flera spelare en hel del självrannsakan att göra. Men du får det att låta som någonting oetiskt eller rent av elakt att sparka en chefstränare för ett elitlag.
  Aldrig träffat Askebrand dock verkar han vara en jättetrevlig och sympatisk person, men det här handlar om ett prestationsbaserat yrke som är få förunnat. Har man då en trupp som underpresterar så kraftigt under en LÄNGRE tid ( typ hela hösten ifjol fram tills idag) måste man ju faktiskt ställa sig frågan om han är rätt man för jobbet.

  Han kommer från ett Falkenberg som med nöd och näppe kvalar sig kvar i SE, med sig har han enligt egen utsago deras bäste spelare Översjö och vad händer? Falkenberg flyger rakt upp i Allsvenskan!!! Ifjol kunde han gömma sig bakom fokus på ekonomi, spelarflykt, stoppa fallet mm. och i år att JJ och Gav är skadade men vad hjälper det när det inte finns någon tillstymmelse till grundspel eller ens en spelidé. Tror fanken att det är svårt för spelarna att prestera när de inte vet vad de ska göra. Han ändrade ju om i startelvan hela tiden, gjorde dubbelbyten hit o dit och sätter mittbackar som ensam anfallare när det finns unga anfallare i laget. Hur påverkar det deras självförtroende tror du? Jag lider med honom men GAIS är faktiskt större än en enskild individ. Nog om det, jag tror givetvis inte på någon konspirationsteori att du skulle ha något agg mot GAIS men när du skriver att du ska gå på Qviding-Utsikten samtidigt som GAIS möter Sirius undrar man ju om du bara vill provocera. Sedan undrar jag vem i styrelsen som alltså nyligen gått ut och sagt att vi ska gå upp i år??? Sist men inte minns undrar jag vad som hände med fotbollsprogrammet om gbg-fotbollen som veckosändes ifjol. (Var ju faktiskt bra). Det här inlägget blev för övrigt betydligt längre än tänkt 🙂

 6. Varför är Gaisare så lättkränkta? Det verkar vara ett av deras problem att dom verkar tro att alla är mot dom, och vill dom illa.

  1. Jag har följt Gais i 20 år och vet inte om de är mer lättkränkta än andra supportrar. Ofta handlar det om att ta ett djupt andetag innan man formulerar sin åsikt. 🙂

   1. Men ta tex David Svensson kommentar nedan, man klarar tydligen inte av att andra har en annan uppfattning…

    Det är något SD-kränkt över det… Alla som tycker något annat måste förminskas, hånas och förlöjligas…

   2. I ditt fall kanske det mer handlar om att skaffa sig lite kött på benen innan man formulerar sin åsikt?

    Tycker du ska ta och läsa Malin Jonsons artiklar, hon har varit ute på GG, pratat med spelare ledare och verkar ha en helt annan bild av situationen.

    Dina blogginlägg baseras allt mer på dina egna dåligt underbyggda spekulationer.

    Detta gäller inte bara GAIS, i vintras när det ryktades om Elmander var du ute och skrev att det var väldigt sannolikt. Det visade sig att du inte hade några källor överhuvudtaget utan sannolikheten byggde bara på att det var något du tyckte var rimligt i ditt huvud. Han är från gbg, han har hus i Alingsås hans fru säljer smink här m.m .

    GP verkar gå allt sämre och när man genomför nedskärningar hoppas jag att man prioriterar de journalister som är ute på fältet och intervjuar folk med insyn framför de som sitter hemma på kammaren och spekulerar.

    1. Vår ambition är att vara ”ute på fältet” så mycket det bara går. Det gäller mig, Malin och övriga reportrar på avdelningen. Ibland skriver vi om saker vi inte har sett med egna ögon och då förlitar vi oss på information från personer vi pratat med.
     Elmander-storyn hade täckning då den skrevs och fick i mitt tycke en alldeles för stor spridning i andra medier.
     Läs gärna om inlägget.
     http://blogg.gp.se/balkander/2014/01/17/elmander-klar-for-ifk/

 7. Jag tror du har missuppfattat. GAIS sparkar inte sin tränare för att man inte kan nå allsvenskan i år. Man gör det för att man är i en trend som pekar mot div ett. Även om man har en treårsplan kan man ju behöva justera på vägen. Det skulle med all säkerhet även din arbetsgivare göra.

 8. Oj så mycket fel du har Balkander. Inte första gången heller.
  Jag har gett dig många chanser, det gjorde jag tyvärr fel i då det visar sig att du är en falsk jävel.
  Antingen så kan du absolut ingenting om Fotboll eller så har du inte sett en enda match.
  Man kan ju inte va långsiktig med en inkompetent chefstränare.
  Du är en otroligt oseriös journalist som bara snackar massa skit.
  Finns tydligen ingen som helst vilja i att ta reda på sanningen innan du skriver om GAIS eller så är du inget annat än en simpel lögnare.
  Hoppas innerligt att GP kursar. Ju fortare desto bättre så man slipper sådan här amatörmässig journalistik som du Mattias Balkander sysslar med.
  Detta va sista gången jag la ner tid på dig.
  Hej då för alltid.

  1. Du var mig en sur en, det kan inte vara lätt att vara Makrill när man får så mycket ”Tossk”.

   Du vet väl att ni har för vana att ta er ner i tredjedivisionen direkt efter ni ramlat ur Allsvenskan. Till min stora förvåning klarade ni er förra året men nu verkar det trots allt vara dags.

 9. Tarra fick flera chanser men gjorde tyvärr ett antal misstag och felbedömningar, visst det var anfallare på skadelistan men man bygger väl isåfall i ännu större grad laget bakifrån i försvaret alltid bättre att ta en poäng än noll tills dess att anfallarna är tillbaka?
  Det blev till slut oundvikligt att Askebrand måste maka på sig han och laget hade kört fast i en nedåtgående spiral och Tarra hittade tyvärr inte rätt väg och startelva att ta sig ur trenden 🙁
  Jag lider med Tomas Askebrand, klubben och alla supportrar men GAIS kommer alltid igen varför inte med Torbjörn Nilsson som ny huvudtränare om han vill vågar och kan.

 10. Du skriver om GAIS som vi vore ett Landskrona BOIS. Men det är vi inte. Vi skall upp till varje pris. Inget konstigt med det.

 11. Balkander håller oxå med dig! Gaisare som betedde sig som igår på läktaren kallar sig ”fotbollskunniga” och Lundén är för grön i sin roll för att stå emot drevet.

 12. Håller med dig Balkander.

  Gaisare ser sig själv som världens offer. Alla är emot dem. Och gud nåde den som vågar kritisera dem. Men självklart får de själva gå till hur hårda angrepp som helst mot tex Gais tränare.

  1. Tar gärna emot dina intryck och analyser från GAIS matcher från de senaste 18 månaderna, eftersom att du så välvilligt ger oss dina åsikter!

   För det vore ju mäkta märkligt att uttala sig om våran syn på situationen och tränaren utan att veta vad det grundar sig på?

  2. Jag har sett samma saker i övriga lag i staden. Tränaren blir en pisserenna när resultaten uteblir. Där har vi alla ett ansvar.

 13. Hur många matcher/träningar har du sett senaste halvåret? Tycker du trenden pekat åt rätt håll (för oss gaisare, vilket man kan förmoda är fel för dig och dom andra två-tre personerna som regelbundet går på Häckens matcher)? Ta en titt på dom 25 senast spelade seriematcherna. TA har inte levererat på 12/18 månader. Det handlar således inte om 10 omgångar. Supportrarna kräver inte allsvensk plats nästa år. Det gjordes klart med spelartruppen redan för några veckor sedan, efter den minst sagt knackiga starten. Supportrarna kräver att man från A-lagshåll inte ska bli sämre för varje match som spelas.

  ”Det duger inte att få en dålig start.” Man ha överseende med det, om inte både senare halvan av förra årets serie samt mer eller mindre samtliga träningsmatcher varit dåliga.

  Fortsätt du med halvsanningar och sensationsformuleringar i stället, det gav säkert massa goa klick senast.

 14. Det är ju inte direkt så att GAIS bytt tränare likt kalsonger. Mak hade en uppgift, rädda det som gick efter att Axén fick kicken.
  Misslyckades totalt och fick gå. Samma sak med Askebrand då han inte fått igång de spelidéer som behövs för att bedriva elitfotboll.

  GAIS behöver en meriterad tränare som vet vad han sysslar med. Förhoppningsvis genererar det den kontinuitet du skriver om.

  Man kan även se Askebands sparkning såhär:
  http://bloggar.aftonbladet.se/superettan/2014/05/gais-gor-dessvarre-ratt/

  1. Det finns säkert många som känner sig kallade nu. Som Lundén säger, viktigt att vara noggranna i processen och låta den ta den tid som krävs. Tack för länken.

 15. Du som är grävande journalist borde väl ändå inse att TA tappat omklädningsrummet? När vår kapten inte vill svara på frågan om
  spelarna hade kvar förtroendet för TA fattar du väl hur det låg till.
  I vanliga fall klämmer spelaren ifråga till med att spelarna hade kvar
  förtroendet men att det behövdes en ny röst blaha blaha, nu valde KG
  att inte ens svara på frågan vilket enbart kan tydas som att han inte vill
  spä på TA:s redan jobbiga sits. Du är rätt ensam om din uppfattning när
  det gäller denna händelsen men du har ju en förmåga att alltid se fel i allt GAIS
  gör. Den ”andra” tidningen med GAIS intresse verkar tycka det var ett
  nödvändigt beslut märkligt nog. Du behöver inte lägga tid på att svara, lägg
  den tiden på att umgås med eliten i Häcken eller Blåvitt istället, vi GAISare ska istället bidra till att även del 2 i GP läggs ner!

  1. Uppskattar en värld med olika åsikter och infallsvinklar. Det tror jag att du i grunden gör med.

 16. Haha vi vet redan att du hatar Gais Balkander, så lägg ner ditt skitsnack! Du bryr dig ju ändå inte om Gais.

 17. Hur kan du kalla detta ett dåligt beslut? Askebrands dagar var räknade, klubben har saknat spelidé frammåt inte bara i år utan även under större delen av fjolårssäsongen. Långa bollar på Joel verkar ha varit enda anfallsidén och hade inte ha varit så mycket bättre än försvararna i superettan hade GAIS hamnat någonstans runt plats 12 redan förra året.

  Visst önskar man att GAIS hade haft en mer stabil grund att stå på sedan tidigare men nu är så inte fallet och det är ju knappast så att grunden blir mindre stabil av att sparka en tränare som ändå aldrig kommer föra klubben uppåt.

  Detta var ingen åtgärd för att man vill paniknå Allsvenskan så snart som möjligt, detta känns snarare som en nödvändig åtgärd för att rädda det som kan räddas av säsongen och slippa slåss för att överhuvudtaget klara sig kvar i Superettan. Något jag tror att du också hade insett om du sett tillräckligt många av GAIS matcher det senaste året.

 18. Detta inlägg är så märkligt och osammanhängande att man undrar om du överhuvudtaget har följt GAIS de senaste åren.

  Nej det duger inte att skylla på skador på anfallare när spelet ser ut som de gjorde igår och sett ut stora delar av säsongen. Om du tittar igenom matcherna kommer du se att det är mer än så som fattas.

  Kjell tar över laget temporärt precis som han gjorde efter Axén tills ny tränare tillträtt. Vad yrar du om att han inte hade några alternativ?

  Jag vet inte exakt hur det förhöll sig med Axen om han fick sparken eller avgick. Fått känslan av att det var någon form av samförstånd under en säsong där till och med du borde förstått att något behövde ändras.

  Bortsett från honom har det inte sparkats någon tränare i GAIS sedan 2001.

  Vem i klubbledningen har sagt att de fortfarande siktar på allsvenskan?

  Och varför skulle de i så fall vara omöjligt att plocka in 11 poäng på 21 matcher?

Kommenteringen är stängd.