Mina tio målvaktsfavoriter

Jag fick en del reaktioner på att jag hade glömt vissa spelare på högerbacken. Men kom ihåg – det här är min lista. Och de flesta var trots allt positiva till urvalet. Nu till målvakterna, den andra positionen i mitt All Time All Star World Cup Team.

Av skäl som faller sig naturliga (uppväxten präglar listor av det här slaget) ligger tonvikten på ”äldre” målvakter.

Notabelt: Jag har inga brassar med på den här positionen.

Så … vad tycker ni?

10. Thomas Ravelli, Sverige

Måste ju bara vara med på en sådan här lista, även om de flesta av mina målvaktsidoler ”peakade” tidigare än 94. Straffräddningen mot Rumänien utsågs till Tidernas (svenska) idrottsögonblick.

9. Gordon Banks, England

Var inte född under hans storhetstid (världsmästare 1966 och århundradets räddning 1970) men har läst och tittat ikapp. Som en Bustersaga.

8. Lev Jasjin, Sovjet

Spelade fyra VM mellan 1958 och 1970, nådde minst kvartsfinal alla fyra gånger och kryddade karriären med OS- och EM-guld. Utsedd till 1900-talets bästa målvakt.

7. Oliver Kahn, Tyskland

Vaktade tyskarnas mål i fyra raka VM mellan 1994 och 2006 och vann silver (2002) och brons (2006). En av tysk fotbolls största. Båda vad gäller meriter och medieutrymme.

6. Iker Casillas, Spanien

Världsmästare, Europamästare, Champions League-mästare och spansk liga- och cupmästare. Dessutom som lagkapten. Kan ta sitt andra raka VM-guld i Brasilien. En enastående karriär.

5. Gianluigi Buffon, Italien

Gör sitt femte VM i sommar. Världsmästare med Italien 2006. Några av de grymmaste räddningarna ser ni här. Fast minns ni den här?

4. Dino Zoff, Italien

Blev världens äldsta världsmästare i fotboll när han som 40-åring hade stor del i Italiens VM-guld i Spanien 1982. Jag älskade dessutom namnet och hans coola sätt.

3. Harald Schumacher, Västtyskland

Ännu en tysk hetsporre på listan. Om Oliver Kahn skaffade en och annan ovän under karriären var denne man än värre. Det här är inte vackert. Två VM-slutspel (82 och 86). Avslutade med att såga tysk fotboll och förklarar Battistone-incidenten i boken Anpfiff (Avspark).

2. Ronnie Hellström, Sverige

Som sagt, det här är min lista, och där platsar Ronnie Hellström på pallen. Tre VM-turneringar, där Sverige 1974 slutade femma – mycket tack vare Hellströms fina målvaktsspel.

1. Ubaldo Fillol, Argentina

Alltid när jag var liten var jag Fillol eller Hellström. Oftast Fillol eftersom Argentina blev världsmästare. Vi har räddat många straffar ihop, jag och Ubaldo. Tribute-film här. Tre VM (74-82).

***

Laget hittills:

Målvakt: Ubaldo Fillol, Argentina.

Högerback: Carlos Alberto, Brasilien.

***

Nästa position: De defensiva centrala mittfältarna.

20 kommentarer om “Mina tio målvaktsfavoriter

 1. Higuita i Colombia var ju en grym profil även om han gjorde skorpionen i en vänskapsmatch och inte i VM.

  1. Var ju före Ravelli på 94-rankingen, men vad fan … man är ju svensk också.

 2. Harry Gregg Nordirland VM 1958
  Kalle Svensson Sverige VM 1950, 1958 smeknamn RioKalle

 3. Hellström går tyvärr bort efter jättetabben i VM 1970. Fillol hade jag helt förträngt. Behövde han göra några räddningar så överlägsna som Argentina var. Lite skumt när de vann på hemmaplan 1978.
  Annars bra urval.

 4. Rolf ”Poffa” Pettersson

  Han såg ensam till att Blåvitt åkte ur Allsvenskan 1970

Kommenteringen är stängd.