Zico, Eder, Platini och Laudrup – tack för allt!

Risken finns ju alltid att man missar någon. Frågan är därför: Vilka offensiva mittfältare jag missat när jag listade min tio favoritspelare i VM-historien till mitt All Time All Star World Cup Team? Och vad tycker ni om ordningen på de som kom med. Känner mig hyggligt nöjd, men har på känn att ni kommer syna mig.

10) Marco Tardelli, Italien

Det går ju aldrig att glömma den fantastiska glädje Tardelli bjöd på efter ett mål det året Italien vann VM i Spanien. Målet betydde 2-0 mot Tyskland i finalen. Jag älskade Tardelli. En av min tidiga idoler.

9) Jorge Burruchaga, Argentina

Maradona? Visst! Men även Burruchaga hade stor del i Argentinas senaste VM-guld (1986). Lyssna till Bosse Hansson på SVT här. Vackra ord!

8) Gheorge Hagi, Rumänien

Det är kanske inte världens bästa bildkvalitet på målklippen, men bara chipplobben i bortre burgaveln i USA-VM 94 räcker för att ge Hagi en plats på den här listan. Vilken känsla!

7) Paul Gascoigne, England

Det första som dyker upp i skallen på mig när jag tänker på ”Gazza” är vilken fantastisk och obrittisk fotbollsbegåvning han var, det andra tårarna efter varningen och straffmissen mot Tyskland i Italien 1990. Ni ser dem här. Det tredje är förstås alla bekymmer efter karriären.

6) Eder, Brasilien

Skjuter man sådana här frisparkar har man en plats i VM-historien bara därför. Är man dessutom en såpass skicklig fotbollsspelare som Eder var blir beslutet ännu enklare. Del av Brasiliens vackra VM-lag 1982.

5) Michael Platini, Frankrike

Platini spelade huvudrollen och kvitterar här Brasiliens 1-0-ledning i vad jag själv minns som min absoluta favorit-VM-match. Jag har den inspelad på VHS någonstans och minns att jag aldrig ville att den skulle ta slut. Frankrike vann till slut på straffar.

4) Hristo Stoitchkov, Bulgarien

Herregud, vad vi älskade att ”hata” den här spelaren. Och vilka mål han gjorde. Här ett från den turnering vi svenskar för alltid tagit till våra hjärtan. Precis som Tomas Brolin med i världslaget 1994.

3) Socrates, Brasilien

Har ni drygt fem minuter över? Ta då en titt på den här videon från VM 1982 och Brasiliens elva snyggaste mål, däribland en hel del magi från Socrates, som tyvärr gick bort efter sjukdom i december 2011.

2) Michael Laudrup, Danmark

De var röda och de var vita och vi svenskar – som inte hade något eget lag att hålla på – älskade allt danskarna och kanske särskilt Laudrup den äldre företog sig under VM i Mexiko 1986. Kika på detta målet mot Uruguay. Häftigt!

1) Zico, Brasilien

Jag älskade Zico, alla hans frisparkar, klackar, passningar och finter. Men det här ”målet” hade jag glömt bort. Domarskandal? Vi kan åtminstone slå fast att det inte hade blivit bortdömt i dag.

***

Fem av platserna i laget är därmed tagna.

Målvakt: Ubaldo Fillol, Argentina..

Högerback: Carlos Alberto, Brasilien.

Vänsterback: Philipp Lahm, Tyskland.

Defensiv mittfältare: Patrick Vieira, Frankrike.

Offensiv mittfältare: Zico, Brasilien.

5 kommentarer om “Zico, Eder, Platini och Laudrup – tack för allt!

  1. Vad räknar du Lothar Matthäus som? Borde inte han ha varit med här? Och Zidane borde definitivt det? Även Iniesta kan vara med i diskussionen. Vill man vara hemmablind var ju Brolin mest mittfältare 94 men i och för sig var han på pappret på en kant

Kommenteringen är stängd.