Diego Armando Maradona – min etta!

Så till anfallarna.  En närmast omöjlig position att värdera. Känner mig ändå nöjd med att ha placerat Maradona överst. Kan tänka mig att någon av er saknar Gerd Müller. Jag med, men jag tvingades välja.

10. Gary Lineaker, England

En äkta striker. Stod rätt, en mästare på att hitta de omarkerade ytorna och högg som en kobra. Öste in mål i Mexiko 1986 – och fastnade i mitt fotbollshjärta.

9. Preben Elkjaer, Danmark

… på samma sätt rökte, showade och glänste denne danske ”bohem” en sommar i Sydamerika för 28 år sedan. Om det inte vore för Elkjaer hade Danmark aldrig gjort sådant avtryck.

8. Mario Kempes, Argentina

Gjorde flest mål i den turnering där Argentina, som näst senaste värdnation, lyckades vinna. Spelade inte alltid den roligaste fotbollen, men hade marginalerna på sin sida. I viss mån även finalhjälte.

7. Just Fontaine, Frankrike

Den ende på den här listan jag har varit hemma hos. En synnerligen vital fransman bjöd då på berättelser om VM-sommaren i Sverige 1958 – och hur han lyckades göra 13 mål i en och samma turnering. Rekord då som nu.

6. Thierry Henry, Frankrike

Med bollen just framför fötterna kunde denna fransman löpa ifrån vilken motståndare som helst, från mittplan fram till ett iskallt avslut lågt intill ena stolpen. Världsmästare 1998.

5. Romario, Brasilien

Utan Romario 1994, inget brasilianskt VM-guld. I dag politiker, när det begav sig en ruskig ”sniper”, som kom till skott utan behov att anlägga. Nickade Brasilien till final.

4. Miroslav Klose, Tyskland

Tanken – åtminstone hans egen – är att passera Ronaldo som tidernas främste målskytt i VM. Ett mål till och han tangerar, två och han toppar listan. Ser ut att få börja på bänken.

3. Ronaldo, Brasilien

Fick förtroendet, trots skadebekymmer, i VM 2002. Man kan verkligen säga att han tog det. Åtta mål senare stod han där som världsmästare, Brasiliens femte VM-guld.

2. Pelé, Brasilien

Tittar man på bilderna från 50- och 60-talet måste man tillstå att tempot och backarnas attackvilja är begränsad, men de mål och framspelningar denne man stod för gör honom odödlig. Anses av många fortfarande som ”nummer ett” genom alla tider. Tre VM-guld.

1. Diego Maradona, Brasilien

Misslyckades som förbundskapten, stängdes av för dopningsmissbruk och misslyckades i sitt första VM. Ändå … lyckades leda Argentina till två VM-finaler och vann den första (1986). Dribblingsmålet mot England är VM-historiens vackraste. Min etta här.

***

Snart är vi klara här då. Bara två positioner kvar. Spelarna i mitt all star-lag hittills:

Målvakt: Ubaldo Fillol, Argentina..

Högerback: Carlos Alberto, Brasilien.

Mittback: Franco Baresi, Italien.

Vänsterback: Philipp Lahm, Tyskland.

Defensiv mittfältare: Patrick Vieira, Frankrike.

Offensiv mittfältare: Zico, Brasilien.

Anfallare: Diego Maradona, Argentina.