Nishimura, Neymar – och partyt!

20140612-201053-72653661.jpg

Med de här galningarna såg jag Brasiliens VM-premiär mot Kroatien på torsdagskvällen i stadsdelen Tijuca i Rio de Janeiro. Och det kan jag säga, innan vi går in på exempelvis domarens insats, att det här var bland det häftigaste jag har varit med om.

Med tinitusgaranti och svettig halvtidssamba färgades huvudgatan Rua Conde de Bonfim gul och grön och måljublen var så fulländade, tummarna så många och glädjen så total, att den här kvällen går till historien.

Här, just här, fick VM exakt den start både Brasilien och Fifa hoppats även om jag tyckte mig upptäcka en grimas i Sepp Blatters ansikte när Neymar Jr:s straff gick in.

Det Blatters reaktion möjligtvis grundade sig på var att en totalt feldömd straff fick effekt i målprotokollet. De som eventuellt hävdar att det saknade betydelse efter Oscars 3-1-fjutt får tänka om.

Vid ställningen 1-1 och tio minuter in andra halvlek hade Kroatien momentum. Den brasilianska briljans och det bollövertag som präglat större delen av första halvlek var som bortblåst och Modric & Co öste på.

I Tijuca var läget spänt. Om det inte vore för tv-ljudet från tungt uppdragna PA-anläggningen hade vi hört hur Brasilien kippade efter andan.

I stället var det Kroatien luften gick ur.

Anfallaren Fred fick en hand på axeln, valde att falla och japanske huvuddomaren Yuichi Nishimura blåste straff.

Från ingenstans, taget ur luften, matchavgörande och hur fel som helst. Hade jag varit kroat hade jag lämnat in en protest.

Det här var exakt den start Fifa och VM-fotbollen inte behövde. Trycket på domarna inför detta mästerskap har varit stort. Jag gillade hur vita murlinjer sprayades upp vid offensiva frisparkar. Det sköttes väl av Nishimura och hade önskad effekt.

Att han sedan väljer att döma straff påverkade utgången av matchen på ett avgörande sätt, ett beslut fattat på felaktiga grunder.

Jag tycker inte att Yuichi Nishimura skall döma fler matcher i detta fotbolls-VM.

Det tror jag inte att någon annan tycker heller.

Själva straffen, som betydde 2-1 för Brasilien, tog Neymar Jr hand om. Han höll på och konstlade sig i ansatsen och sköt en rätt svag straff, Stipe Pletikosa gick åt rätt håll och var på bollen, som gick in ändå.

Där och då passerade Neymar både Pelé, Ronaldo, Messi och alla andra storstjärnor som åkt till VM-debuten med stor och ansvarsfull press på sina axlar.

Aldrig har kraven och förväntningarna varit större på en enskild VM-debutant som Neymar 12 juni 2014.

Och utan att överglänsa vare sig medspelare eller motståndare var han den givna matchhjälten. Och ruskigt effektiv. Hatten av för det och hatten av för Oscar, som jag tycker överglänste Neymar i både individuellt och som lagspelare.

Att han sedan punkterade matchen med en tåfjutt som gjort Ronaldo och Romario avundsjuka var bara en bekräftelse på att Oscar är en av Luiz Felipe Scolaris viktigaste brickor.

Lyckligast när lamporna släcktes i Sao Paulo var troligen ändå Marcelo, Madridbacken som öppnade VM-premiären med ett självmål och som i det ögonblicket var riktigt skärrad.

Tyckte mig uppfatta ett glädjeskutt upp i Julio Cesars famn efter dennes jätteräddning på lurigt distansskott vid ställningen 2-1.

Jag kan tänka mig att Niko Kovac även hade synpunkter på den situation som kunde inneburit 2-2 för kroaterna. Ivica Olic vann en tuff luftduell med Julio Cesar och domaren blåste frispark för Cesar, samtidigt som bollen slogs i mål av en annan kroat.

Jag tyckte att avblåsningen var riktig, men ha i beaktande att han då själv förmodligen insatt att han gett Brasilien en billig straff.

Det här var matchen de behövde vinna till vilket pris som helst.

Det visste även Yuichi Nishimura.

28 kommentarer om “Nishimura, Neymar – och partyt!

 1. Man kan ha åsikter om domarens insats. Han gjorde en felaktig bedömning, men förmodligen utan ”onda” avsikter. Det är Fred som borde straffas av som den fuskare han är. Det är märkligt att det är ok att avsiktligt fuska sig till fördelar genom att filma men inte att fuska genom att dopa sig.

  1. Korrekt, det är avstängning från resten av VM som ska drabba Fred. Domaren kan bara döma med det han har. Dvs sina ögon. Ge han rätten att använda kamerabilder vid tveksamma situationer. En liten surfplatta kan han bära med sig.

  2. Ingen, någonstans på klotet jorden, kan ha missat Freds fusk. Ja, möjligen domaren då.

 2. Luften har gått ur VM.
  Lägg ner skiten.
  Det är ju ändå på förhand bestämt att medelklassnationer inte ska få chansen att vinna.
  Pinsamt för Blatter, pinsamt för Brasilien, pinsamt för den köpte domaren, pinsamt för den korrumperade internationella fotbollen.
  Om jag haft rollen som överledare för det kroatiska laget, hade jag beordrat omedelbart hemresa.

  1. Vilken fantastisk markering det hade varit. Fast kontraproduktiv. Då är ju Kroatien och det kroatiska folket, som går miste om fortsättningen, de största förlorarna?

 3. Så länge ultrakonservatism råder i fifa kommer godtycke och fusk fortsätta avgöra matcher. Inte bara gårdagens. Så allvarligt har fotboll blivit, att folk kan slå ihjäl varandra, slåss med polis och militär. Då är det fullt rimligt att ”viktiga” avgörande händelser skall avgöras utan det godtycke och den emotionella påverkan som blev fallet igår. Kanske är det inte så konstigt att folk blir förbannade? Det är fusk att kasta sig och fejka en straff, det är lika illa som doping. FUSK. Killen som fejkar borde stängas av två år. Matchavgörande situationer som mål och straff måste på den här nivån i tveksamma fall kunna videogranskas av en fristående domarpanel medan spelet avvaktar någon minut. Tekniken finns. Att domarsystemet inte räcker till ser vi i princip varje match. Hjälp domarna göra rätt. Eller byt namn till ”Fuskboll” så alla vet vad som väntar.

  1. Inte mycket Fair play, som är ett av Fifas nyckelbegrepp, över den sekvensen. Och sanning är: Vissa lag fuskar mer än andra. Faller lättare. Utnyttjar domaren. Vinner fördelar. En del av spelet? Möjligen, men illaluktande.

 4. Ja varför är det ingen som ifrågasätter att en fullvuxen man fuskar i VM och FUSKAR sig till en straff? Något är sjukt med sporten om det är okej att fuska så länge domaren inte ser det.

  GP: vågar ni ta ställning emot fusket? Jag tror inte det.

  1. Jag har inga problem med det. Vem vill förknippas med en fuskare? Ens Brasilien?

 5. När ska fotbollen ta till sig ”tekniken” och låta domarna titta på en situation i efterhand med hjälp av den över hundra år gamla kameratekniken. Det räcker att begränsa det till målområdet med konsekvensen att om en spelare filmar, så får denne rött kort och åker rätt ut. Att filma är att fuska. En nolltolerans på detta med kamerabedömning lär sudda ut skådespeleriet omgående. Tills dess är fotbollen och FIFA ett rent skämt.

  1. Jag älskar allt som har med nolltolerans att göra. Att eftermoderera straffar kan dock bli jäkligt rörigt. Reprisbilder av händelseförlopp är ibland svåra att tolka. Hur många kameror som än finns tillgängliga.

 6. ”Jag tycker inte att Yuichi Nishimura skall döma fler matcher i detta fotbolls-VM.”
  Pinsamt Mattias. Riktigt pinsamt. Jag har svårt att se att någon håller med dig om detta. Freds filmning är väl för fanken det upprörande, inte att han lurar domaren med den. Handen ska såklart inte vara på Freds axel, så backen får väl lite skylla sig själv också men att lägga skulden på domaren som du gör är bara pinsamt. Nu har jag skrivit det tre gånger, det kanske räcker… Kom igen nu Mattias, du är bättre än det där!

  Bortsett från det där med filmandet och viftandet hit och dit måste jag ändå säga att det är för jäkla gött att VM är igång. Kan inte minnas när jag såg en hel fotbollsmatch senast – som inte var en svensk landskamp. Kan nog bli några till kommande månaden…

  1. Tipsar dig om Spanien-Holland i kväll och Italien-England i morgon. Själv ser jag Argentina-Bosnien på plats på Maracana på söndag. Skall bli grymt häftigt. Fler lag än Brasilien kommer få domslut med sig i detta VM.

   1. Jag tipsar tillbaka: Chile-Australien ikväll. Men England-Italien imorgon lär jag inte ska missa!

 7. Var domarens insats verkligen så dålig? Finns det anledning att säga mer än att Kroatien hade otur med några domslut?

  Hur som helst var väl målvaktsinsatserna på Brasiliens samtliga tre mål på samma nivå som domarens, dvs strax över gränsen till vad som är OK. Alltid synd om ett lag som gör en bra insats men ändå förlorar. Kroatien går säkert stärkta ur detta.

 8. En match som ger en mycket dålig eftersmak. Det känns alltmer som om allt är riggat för att Brasilien skall vinna på hemmaplan.

  Tycker nästan att sådana här skandaler skall leda till omspel. För vad hjälper det Kroatien om denne domare inte får döma mer i VM? Inte ett dugg! Fred borde stängas av för resten av turneringen, det är det enda som på något sätt kan visa att man tar filmandet på allvar. Risken är annars att lagen tar lagen i egna händer, Kroatien kunde ju t ex igår med 10 minuter ha bytt en bänknötare med enda uppdrag att skada Neymar så att han är bort ett halvår. Kan tyvärr inte säga att jag i så fall skulle klandrat dem.

  1. VM är svåra att rigga hela vägen. Till nästa match förväntar jag mig en mer rakryggad domare. Japanen var tagen av stundens allvar. Kroatien hade aldrig fått motsvarande straff.

 9. Jag tycker inte Balkander skall få kommentera VM längre. Han verkar påverkad av stundens allvar och lyckas med konststycket att skriva en krönika som präglas av ett påhopp på domaren och dessutom hävda att alla tycker som han.

  Domaren gör möjligen en bedömning som Balkander inte tycker är rätt. Dessutom tror Balkander att han talar för mänskligheten eftersom han tror att alla andra tycker som han.

  Kan ha förståelse för att krönikör Balkander ger sig på domaren. Det är lätta poäng att plocka. Samtidigt borde väl även Balkander veta att det är extremt lätt att vara ”TV” expert. Domaren har ju inte möjligheten att dricka cola och titta på TV och vara en del av ett party som Balkander. Han måste ju som bekant ta alla sina beslut i realtid.

  Det här var matchen som Brasilien vann. Det vet alla. Eller?

 10. Lätt att hudflänga domaren! Hur är det med Fred? Skall han visas ut för resten av Vm för att han fuskar till sig en straff???

  1. Det blir upp till Scolari och folkdomstolen. Fuskare stämplas snabbt. Fred kommer minnas som sådan.

 11. Domarens insats speglar bara Fifas attityd. Je mer fiffel desto bättre. Allt kan köpas.

  1. Haha. Klockren kommentar. Ingen journalist vågar hänga ut en filmande och fuskande fotbollsstjärna. De hyllas som hjältar istället! DET är skandal!

   1. Fred har fått och kommer få sin skit för filmningen. För Brasiliens och VM:s skull hoppas jag att Kroatien går fullt och får möta Brasilien igen.

  2. Jag har svårt att se att domaren är köpt, men han vet vad som gäller. Det är bra för många, som ex Fifa och sittande regering, om Brasilien vinner detta världsmästerskap.

Kommenteringen är stängd.