IFK-snack med Stahre i Rio

Träffade ju Mikael Stahre här i Rio i går. Han är tillbaka i Göteborg på tisdag och ser Argentina-Bosnien på Maracana i dag. Intressant att höra hur han hämtar influenser från Lars Lagerbäck, men även Ståle Solbakken och Paolo Campos.

Vi avhandlade en hel del som inte hamnade i dagens pappertext. Här är ett utdrag av det som blev över.

Hur upplever du de protester och demonstationer som varit kring VM:s inledning?

– Det är mer att man följer det via media. Sedan är det extremt mycket folk ute och det blir trafikstockningar och sådana saker. Man inser också att det finns stora avvikelser i uppfattningar hur man ser på det här.

Som vad?

– Protesterna mot var man skall lägga resurserna.

Nu börjar ni om på måndag, du kommer på tisdag, vad tänker du om IFK:s höst?

– Jag är positiv. Vi har fått kämpa under vintern och våren. Jag tycker att vi hade en bra försäsong, kom in i cupen på ett bra sätt. Sedan förlorade vi onödigt mot Sirius. Det känns som att vi har tagit steg, men inte riktigt fått den effekt vi förtjänat. Att Tobias flyttade påverkade relativt mycket. En sådan tydlig målgörare, som Tobias har varit. Vi är defensivt starka och stabila, det har vi varit under de sista åren egentligen. Vi vill kombinera att vara ett gediget lag med att vara vassare. Framför allt i offensivt straffområde. Om man skall vara helt ärlig är det så.

– Inte mer än en godkänd insats tabellmässigt. Vad är vi? Fyra poäng efter andra platsen? Vi har 4-7-1 i rad. Vi behöver flytta mittenkolumnen till vänster. Men jag är positiv.

Du har inte gett upp drömmen om att vinna guldet?

– Det kan man ju inte göra. Sedan är Malmö i kraftig pole position. Malmö har 18 poäng på bortaplan, det är Bayern München-klass.

– Europaspelet skall vi verkligen prioritetera. Det var länge sedan Blåvitt var i gruppspel i Europa. I slutet av 90-talet. Elfsborg, AIK, Malmö FF och Helsingborg har varit i Europa League-gruppspel de sista åren. Där vill vi vara.

Vem är er brasse i laget?

– Vi har två. Sobralense och, sagt med viss glimt i ögat, Sam Larsson. Det är den spelaren i laget som är mest lik en brasse i rörelsemönstret.

Vilket lag vinner VM?

– Jag tror att Brasilien vinner. Jag måste säga att jag tycker att Chile var bra. Om Spanien var krampaktigt, så … Att slå Brasilien och slå ut Brasilien tror jag blir tufft.

Vill du bli förbundskapten någon gång?

– Nu skall vi inte drabbas av någon form av hybris. Jag är glad att jag får vara fotbollstränare.

Det finns fler länder än Sverige att leda?

– Det är klart. Att leda en nation eller landslag – det kan vara ett ungdomslandslag – är en annorlunda företeelse. Man träffar inte spelarna varje dag, man kan förbereda sig på ett annat sätt. Det skulle vara en intressant erfarenhet. Jag är extremt ödmjuk inför det och det är många som står i kö för de finaste jobben.

Vad är ditt nästa karriärsteg efter IFK Göteborg?

– Jag vet inte hur länge jag blir i IFK Göteborg. Jag tycker att jag har blivit en bättre tränare under min tid i Blåvitt. Jag måste säga det. Man kommer till ett nytt ställe, med en annan värdegrund. Att kunna hantera goda dagar och dåliga dagar är en erfarenhet. Att se Spanien förlora med 5-1 … det är då man måste visa att man är bra som tränare. Vad skickar han för signal till spelarna? Vad tränar han dagen efter? Vad använder man för retorik? Jag är i begynnelsen av min tränarkarriär. Därför kan jag inte säga … jag har ingen tydlig bild av … utan det är att vara fotbollstränare i en bra verksamhet, där jag känner att jag blir bättre och utmanad. Jag vill vara på så hög nivå som möjligt.

Kommentarer om “IFK-snack med Stahre i Rio

  1. ”Jag är bara i begynnelsen av min fotbollskarriär” säger Mickey Stahre. ”snart är det jag som hanterar Spaniens fram- och motgångar” säger Mikael och kisar lätt mot Copacabanas solnedgång

Kommenteringen är stängd.