När Messi fick gudarna att le

20140615-212055-76855165.jpg

Fotbollsgudarna log, publiken sjöng hans namn. Det här var kvällen Messi lyfte bort oket Maradona från axlarna och tog befälet över en skuta. Riktning: Maracana 13 juli.

VIP-läktaren framför mig vandrade Italiens världsmästarback Fabio Cannavaro oroligt fram och tillbaka, som om han väntade på någon. Två rader framför honom satt Patrick Vieira lugnt.

Strax efteråt fulländades all star-känslan när även Luis Figo och Thierry Henry slog sig ned. Det var dags för avspark, dags för tidernas fest, dags för första VM-matchen på Maracana sedan 16 juli 1950 då Uruguays högerytter Alcides Ghiggia satte segermålet (2-1) bakom Brasiliens målvakt Moacyr Barbosa och fick en hel nation att sjunka ned i Atlanten.

Den gången trängdes nästan 200 000 människor på Maracana, nu var vi knappt 77 000 på plats, merparten från Argentina.

Till tonerna av AC/DC och Thunderstruck och senare VM-hymnen kom lagen in, Bosnien något försenade och påskyndade av Fifas representant.

Messi började med en felpass mot Augero, bara minuter senare slog han frisparken som touchade olycklige Sead Kolasinac och in i mål.

Kolasinac, den olycklige, föddes i Karlsruhe 20 juni 1993 och representerade fram till det bosniska fotbollförbundet hörde av sig alla tyska landslag upp till U20. Nu gav han Argentina ledningen i Bosniens första VM-match någonsin.

Och så i den 13:e minuten kom anfallet som överraskade Argentina – lyftning från Misimovic till Hajrovic – och strax därefter en frispark i bra läge från Pjanic.

Det var första tecknet på att det här inte var en match Argentina skulle dansa hem i tangotakt. Bosnierna, anförda av mittbacken Spahic och mittfältaren Misimovic, tog bit för bit av kakan och tvingade bland annat argentinske vänsterbacken Rojo till en fällning som gav gult kort.

Det skulle komma mer. Och bättre.

Med bara minuter kvar av första halvlek tvingades argentinske målvakten Romero till en jätteräddning när Lulic språngnickade en högerhörna mot stolproten. Lätt halvlekens bästa chans för Bosnien.

Argentinas coach Alejandro Sabella insåg faran och korrigerade matchplanen till andra halvlek. In med både Higuain och Gago på mittbacken Campagnaro och mittfältaren Rodriguez bekostnad. Sabella valde i samma veva att ställa om från tröga 5-3-2 till tyngre 4-3-3.

Ett klokt beslut, skulle det visa sig.

20140615-212339-77019735.jpg

The Messi Game? Han blixtrade till efter timme, fick Bicakcic att sprattla i straffområdet och frispelade Higuain. Och så frisparken över strax därefter som ledde till burop även från den argentinska delen av publiken. Messis replik? 2-0 via Begovic högerstolpe. Ett mycket vackert fotbollsmål som fick Maracana att explodera och Patrick Vieira att flyga upp från sitt vip-säte framför mig. Jag såg Figo le, Henry peka och Cannavaro skratta. Det här var ett mål för gudarna, fotbollslegendarerna och värdigt den bäste.

26-årige Lionel Messi från Rosario och Barcelona har burit ett ok (Maradona) på sina axlar, nu är det tänkt att han skall bära ett land framgång och första VM-semifinalen sedan 1990.

Mot Bosnien gjorde han sitt första VM-mål på åtta år. Nästa dröjer sannolikt inte längre än till på lördag, då Iran väntar i Belo Horizonte.

Just som Argentina börjat tänka på den matchen och räknat ned minuterna till slutsignalen rullade inhopparen Vedad Ibesevic in 2-1 och vi hade match igen.

***

Vi svenska journalister är längst ned på Fifas ranking i detta mästerskap, eftersom varken vi själva eller något av våra grannländer är med på VM, och följde därför matchen på nedersta bänkrad på mediatribunen, utan skrivbord. Jag är dock mest glad över att överhuvudtaget ha fått vara med om den här festen.

***

Alejandro Sabella fick frågan av norska VG hur han efter den här matchen rankar Messi i en jämförelse med alla tiders bästa fotbollsspelare. Svaret?

”Jag tycker att Messi är den bäste spelaren i världen. Oavsett vad som händer här (under VM) är han en av de bästa spelare genom tiderna.”

***

20140615-220338-79418415.jpg

Messi själv, som svarade på två frågor, erkände att de har saker att förbättra och betonade att det inte är lätt att spela den första matchen i ett världsmästerskap.

”Det bästa var resultatet, det var en fantastisk andra halvlek, vi hade bollen och skapade chanserna. Spelsystemet i andra halvlek gav oss anfallare större möjligheter att attackera och göra mål.”

***

20140615-220335-79415184.jpg

Gladast var den här argentinske journalisten som lyckade får Lionel att skriva sitt namn på en argentinsk landslagströja med hälsning till hans son, som jag tror heter Frederico.

Det var fars dag i Argentina i går.

Sedan lämnade Messi presskonferenslokalen.

Lite lättare, lite gladare.