Fransk revansch – efter 28 år?

Vilken monstermatch vi står inför! TysklandFrankrike på fredag på Maracana i Rio där vinnaren får möta Brasilien eller Colombia i semifinal! Det efter en åttondelsfinal som lika gärna kunde slutat med algerisk vinst.

Tyskland spelade som de vore vidare på 0-0 och placerade, delvis framtvingat, bollinnehavet på egen planhalva. Det fick mina tankar att flyta 32 år bakåt i tiden, till en kväll i Gijon, till en match som slutade 1-0 och som i en åttondelsfinal i det 20:e världsmästerskapet innebar tändvätska för Afrikas sista VM-hopp.

Matchupptakten bjöd oväntat hög algerisk press och en chanskavalkad som varade till det att Toni Kroos bestämt sig för att skjuta och ta sina egna returer.

Tyske målvakten Manuel Neuer spelade som en kombination av Franz Beckenbauer och Toni Schumacher och blandade liberospel med modiga/ogenomtänkta utrusningar.

För ett ögonblick inbillade jag mig att han trodde att han var Christoffer Källqvist. Som han dribblade, som han vågade, som han hjälpte en skärrad Mertesacker, en paralyserad Boateng.

Sofiane Feghouli? Yes!

Islam Slimani? Jawohl!

Det här var länge Algeriets match.

Först när Schürrle ersatte Götze i paus och Neuer började sparka 80-metersutsparkar mot just Schürrle stod Tyskland delvis att känna igen. Philipp Lahm förstärkte bilden med ett skott som var ämnat för Rais Mbolhis högra kryss, men där Rais Mbolhis ena hand satte stopp för ett tyskt segermål.

Samtidigt var det som om Tyskland retroaktivt bad om ursäkt för läggmatchen med Österrike från VM 1982.

Då slog inhopparen Sami Khedira inlägget som Thomas Müller nickade mot nättaket och som Rais Mbolhis (ständigt denne Rais Mbolhi) på något mirakulöst vis lyckades rädda.

Det var tio minuter kvar och vi gick mot ännu en förlängning: Först Brasilien-Chile, sedan Costa RicaGrekland och nu Tyskland-Algeriet.

Tysklands frisparksvariant strax därefter, där Thomas Müller snubblade framför stillaliggande boll och Toni Kroos sedan lyfte den i muren, var på hög Monty Python-nivå.

Som vi skrattade. Och som Müller skämdes. Sök upp den på Youtube om ni missat! Frågan som fortfarande kräver svar: Var den inövad?

***

Jag vet inte om logiskt är rätt ord, men nog har Schürrle utvecklats till en Super Sub, både i landslaget och i Chelsea? Nu ”klackade” 24-åringen in matchens första mål knappt två minuter in i förlängningen. Tyskland har tagit elva VM-medaljer (flest av alla) och inte missat pallen på 2000-talet. De tänker inte missa pallen den där här gången heller, men först Frankrike.

***

Inte sedan semifinalen i Guadalajara 1986 har Tyskland och Frankrike stött på varandra i VM-sammanhang. Då med tysk utgång och Rudi Völler och Andreas Brehme som målskyttar.

Fyra år tidigare slutade mötet dessförinnan på samma sätt. Frankrike snubblade – och Tyskland till final efter tidernas första straffsparksläggning på ett VM och fyra (!) mål i förlängningen!

***

Sex lag klara för kvartsfinal. Tre europeiska (Holland, Tyskland och Frankrike) och tre latinamerikanska (Brasilien, Colombia och Costa Rica). I dag får vi svaret vilka de två sista blir när Argentina möter Schweiz (18.00) och Belgien USA (22.00).