Slår fast: VM:s bästa match

Jag slår fast: Det här var VM:s bästa match hittills. BelgienUSA – vem kunde tro det? Och tydligen är det svåraste som finns inom fotbollen att leda med 2-0. Trots det, Marc Wilmots Belgien är klart för kvartsfinal mot Argentina på lördag.

I Brasilien kan allt hända. Som att åskådare springer in på planen utan att vakter reagerar. Som att Lionel Messi avgör varenda match i slutminuterna. Och att Kevin de Bruyne är turneringens främsta djupledslöpare, kanske en av VM:s allra främsta överhuvudtaget.

23-åringen som spelar för Wolfsburg i Bundesliga har en sådan ork, en sådan värderingsförmåga och tar ett sådant ansvar för helheten att världsspelaren Eden Hazard, superinhopparen Kevin Mirallas och målvaktsstjärnan Thibault Courtois kommer helt i skymundan.

Först ordnade Kevin de Bruyne 1-0 via närskott efter att ha snott bollen av den amerikanske mittbacken Omar Gonzalez i den 93:e minuten, sedan väntade han in sin nye lekkamrat Romelu Lukaku, släppte bollen i djupled och fick se Lukaku avsluta med vänster bredsida.

Då hade vi spelat i 105 minuter, i VM:s femte förlängning av åtta möjliga, och ”allt” kändes klart.

Belgarna var hemma, slappnade av en smula och hamnade sedan på hälarna i eget straffområde under den avslutande förlängningskvarten.

Det utnyttjade den inhoppande 19-årige tyskamerikanen Julian Green i sin VM-debut – och så när även kaptenen Clint Dempsey, efter turneringens fräckaste frisparksvariant.

Bradley väggade till Wondolowski som väggade till Dempsey, som ”gömt” sig bakom den belgiska muren. Varianten var fenomenal, räddningen av Courtois lysande.

Matchens målvakt var dock Tim Howard. Ingen har varit bättre i VM. Howard svarade för drygt 20 räddningar under ordinarie tid och höll ensam USA kvar i matchen. Kavalkaden innehöll Origis nick i ribban, foträddningen på Vertongens skott, Mertens insidesklack, Witsels pressade markskott och Kompanys snubbelskott.

Han hade allt och fick – rättmätigt – priset som matchens spelare.

Jag fastnade även för 20-årige amerikanske högerbacksinhopparen DeAndre Yedlin, som fick uppdraget att markera Eden Hazard, men som istället tog rollen som inläggsspruta och kantkanon. Upp och ned och mängder med perfekta insvep mot straffområdet.

Belgien varvar upp. Och ställs nu mot en av turneringens på förhand största favoriter Argentina. Jag jämförde vid något tillfälle Eden Hazard och Lionel Messi, att de blixtrar till när det behövs. Belgarna har nu en hel arsenal med matchvinnare – Hazard, de Bruyne, Lukaku och Origo – medan Argentina fortfarande är extremt beroende av nämnde Messi.

USA:s taktik att efter en förstahalvlek med offensivt och framgångsrikt försvarsspel falla hem och möta Belgien vid eget straffområde var inte särskilt lyckat.

Löpvilliga och lättfotade belgare kommer av allt att döma göra livet mycket svårt för Argentina på lördag.

Jag tror att de har en god chans att ”överraska” och stoppa Argentina i deras försök att nå första semifinalen sedan 1990.

***

Kvartsfinalerna:

Frankrike-Tyskland, fredag 18.00

Brasilien-Colombia, fredag 22.00

Argentina-Belgien, lördag 18.00

Holland-Costa Rica, lördag 22.00

Mina semifinaler: Frankrike-Brasilien och Argentina-Holland.