Söder färdig i Blåvitt

Att Robin Söder är på väg till Danmark och Esbjerg är föga överraskande som nyhet och helt rätt för spelaren själv.

Robin behöver en nytändning någon annanstans och byte av liga ger dels lite klirr i kassan och en möjlighet till nystart.

Årets allsvenska säsong har varit allt annat än lyckosam för 23-åringen vars fotbollsmässiga höjdpunkt fortfarande är U21-EM i Sverige för drygt fem år sedan.

Uppdraget var lockande och ansvarskrävande: Ta vid efter Tobias Hysén som efter flera säsonger som försteanfallare i Blåvitt gick vidare till Kina.

Utdelningen närmast obefintlig. Robin Söder har, för att vara tänkt försteanfallare i en allsvensk toppklubb, gjort för få mål, spelat fram till för få mål och i begränsad utsträckning bidragit till allsvenska poäng.

Det är den krassa verkligheten, den nakna sanningen.

När jag ser Robin Söder spela fotboll ser jag oftast en spelare som inte tillräckligt ofta förvaltar målchanser i mål, alldeles för sällan sticker in huvudet i de hetaste av situationer och på något outgrundligt sätt ofta verkar sakna det riktiga självförtroendet och ”killer-inställningen”.

Jag är inte ensam om att ha väntat på Robin Söders ”andra genombrott”. Han har haft Mikael Stahres fulla förtroende, fått spelarnas förtroende och rejält med speltid.

Det var rätt och riktigt i vintras, även om tvivlen fanns där.

Nu är det rätt, om Sportbladets uppgifter stämmer, att ta nästa steg, både geografiskt och i karriären.

Robin Söder är en smart spelare, klok i tanken och genomtänkt i sitt rörelsemönster. Jag hoppas att han, via spel i danska Esbjerg, når ytterligare ett par pinnhål på sin utvecklingsstege.

Så … ta chansen och ha kul!

***

Om Söder lämnar för Danmark är det bara ytterligare ett tecken på att Tobias Hysén snart återvänder till Kamratgården.

***

Det är många korta kontrakt under Mats Grens lupp på Kamratgården just nu. Jakob Johansson, Philip Haglund, Marcus Sandberg, Kjetil Waehler, Hjalmar Jonsson, Hampus Zackrisson, May Mahlangu. Redan är Daniel Sobralense och Nordin Gerzic utlånade till Örebro, Malick Mané till Central Coast Mariners FC och Ludwig Augustinsson klar för FC Köpenhamn till nästa säsong. Dessutom omgärdas hete Lasse Vibe av transferrykten (om än inga konkreta bud).

Sålunda kan mycket komma att förändras i IFK Göteborgs trupp till säsongen 2015. För stora förändringar är aldrig bra. Det är bland annat säsongen 2012, Mikael Stahres första i Blåvitt, ett bra exempel på.

Däremot är rekryteringen av kvalitetsspelare alltid central. Ett första betyg till Mats Gren måste ändå vara mycket väl godkänt. Sören Rieks är en klassvärvning, Kenneth Zohore och Diego Calvo verkar också kunna bli det.

5 kommentarer om “Söder färdig i Blåvitt

  1. Balkander skriver bra om vad Söders säsong egentligen varit, ett misslyckande. Om priset är billiga 2,5 miljon speglas det i detta. Esbjerg är ett miljöombyte, hoppas de har tränare som kan att få ut Söders potential och självförtroende.

  2. Folk verkar glömma att Robin Söder faktiskt hittade toppformen under förra säsongen. Han gjorde totalt nio mål, varav de flesta kom under ett begränsat antal matcher på sommaren. Där var vi nog många som trodde på detta ”andra genombrott”.

    Men det är klart att han totalt sett presterat alldeles för lite, och i år nästan ingenting. Drömmen är att han till slut får ut all talang som finns inom honom, gör en vända i Europa och sedan blir en hyllad hemvändare.

    Lycka till, Robin!

  3. Hoppas man skrivit en rejäl Vidareförsäljningsklausul ifall han skulle slå igenom på riktigt.

  4. Efter all rehab och alla värktabletter den killen, Söder, haft var det roligt att han fick en möjlighet att spela in sig i allsvenskan. Tyvärr blev nog prestationsångesten att ersätta allsvenskans i särklass effektivaste anfallare, åtminstone blågule, sedan flera år tillbaka, en alltför svår motståndare. Lycka till, Robin!

    Du kunde ju gått till Häcken förstås, det gjorde ju Jonas Henriksson!

Kommenteringen är stängd.