Hallå, är ni vakna, IFK?

Det är en bedrift att ha skärpa i nuet när tanken flytt mot framtiden. Och kanske väckte Blåvitt på söndagseftermiddagen liv i det redan insomnade?

Ni vet vad förlorade säsonger gör med energi. Dränerar. IFK Göteborgs 2014 är en förlorad säsong. Guldchansen rök för länge sedan. Frågorna handlar om 2015. Yttre fokus ligger på kontraktsfrågor och nästa säsong. Ändå finns energin kvar. Ändå löpte May Mahlangu vid ställningen 2–1 i slutskedet mot Falkenberg slut på den allra sista procenten av inneboende löpmeter i hög forechecking, ändå tog Lasse Vibe en 70-meterslöpning från motståndarmål till eget straffområde för att avstyra en kontring.

Sådana säsonger är kanske aldrig förlorade.

Var finns ni i tanken runt IFK Göteborg? Kalmar hemma på söndag eller mitt i rekryteringsfunderingar inför premiären i mars 2015?

Jag står själv och vacklar och att säga det till en idrottsledare, vars uppgift alltid är att ingjuta mod i adepternas nästa passning, löpning, träning eller match är som att be om en smäll på käften.

Att luras, försköna och sminka över är heller inget alternativ.

Jag försöker jämföra. Försöker i mitt inre hitta sinnebilden av vårens IFK Göteborg och jämföra med söndagens – truppen, laget, spelet – och känner förändringens vind bita tag i kinden.

Det här är bättre. Lite vilt och galet i jämförelse. Adam Johansson på bänken? Gustav Svensson på bänken? Det hade aldrig skett på Håkan Milds tid.

Och jag vill också passa på att framföra vad jag tycker om gårdagens avslutande 4-1-4-1: Inte igen, tack! Hur kan Falkenberg få komma rättvänt mot mål så ofta trots att IFK valt att sätta in en extra central mittfältare? Ofattbart.

Apropå guldstriden: Jag kan inte minnas när du senast kändes avgjord redan i augusti. Ses igen 2015!

Elfsborgs Peter Wettergren scoutade Falkenberg och letade samtidigt möjligen framtida landslagsmän åt Erik Hamrén. Nästa blåvita A-landslagsspelare? Gustav Engvall skulle jag gissa. Och det lär dröja ytterligare något eller några år.

För mig är Falkenbergs tränare Henrik Larsson en framtida förbundskapten. Gärna redan som Hamréns efterträdare. Fast helst inte på ett tag.

Poängspelaren Sören Rieks – nu även i protokollet.

Vad hindrar Erik Hamrén från att ta ut Simon Gustafson i A-landslaget redan nu? Tradition och erfarenhet möjligen, inte talang och sportslig kapacitet. För övrigt tycker jag att Häcken var värt en poäng mot AIK.

***

 Visst verkar det som att Peo Ljung har fått fart på Gais igen. Kan du göra något åt mitt tips om en tredjeplats, Peo?

***

Det känns för jäkligt att läsa om Robin Ganemyr och att han fortfarande ligger nedsövd efter att ha fallit ihop på träning med Oddevold i veckan. Styrketankar härifrån.

14 kommentarer om “Hallå, är ni vakna, IFK?

 1. Jag tycker absolut att dagens Blåvitt är ett lag som slåss om tredjeplatser, vi har genom åren blivit ett mittenlag som ingen ser som en ”jobbig” match längre och får nog vara nöjda med en topp 6 placering.
  När man ser hur (lätt?) MFF dansa sig in i CL så ser man även hur hopplöst långt efter Blåvitt är. MFF kommer att regera i svensk fotboll ett tag framöver, Blåvitt kommer tillbaka när namnen i trupp, tränarstab och ledning är helt andra.

  1. Ja, håller med till viss del. Blåvitt ska slåss om guldet inte vara ett mittenlag. De förlorade några år när de inte anpassade sig till nya tider och förutsättningar! Det får de betala för nu.

 2. Förlorad säsong?? vad jag vet så har man fortfarande chans till att spela i europa nästa år…

  1. Jo, fast IFK är ingen klubb som spelar om tredjeplatser. Dessutom är känslan är att Europa för närvarande är för stort för IFK. Insatsen mot Rio Ave vittnar om det.

   1. Nja håller inte med riktigt om om att europa är för stort.. IFK borde kunna vinna mot Rio genom att vara lite bättre taktiskt sätt.
    IFK satsar på SM-guld varje år.men klubbens egna mål är fortfarande topp 3.

 3. Simon G i stora A-landslaget!?! Visst är han enormt bra i vissa matcher i allsvenskan, men…i vissa och i allsvenskan…killen, och hans brorsa, kan båda säkert komma ifråga för A-landslagsuttagningar framöver, varför inte en vinterturné till att börja med, tillsammans med några rutinerade blågula som spelar i nordiska ligor…Oscar L i samma lag med sin spänst, styrka och tajming, fick liksom duktige Jakob J i Blåvitt inga dominerande roller i U21…låt oss börja där. De kan båda säkert komma ifråga för blågult så småningom, inom något år.

  Henke som förbundskapten, det vore nog ett klokt kommande val. Fast då blir det mer som på Lagerbäcks tid, laget i alla lägen före jaget! Där ligger FFF: s oväntade framgångar. Med all säkerhet. Resultat brukar det ge. Positiva.

  1. Svensk framgångsfaktor har alltid varit LAGET och det TAKTISKA. Min uppfattning är att Henke just nu är ensam om att besitta nödvändig internationell erfarenhet i kombination med inre hunger bland svenska tränare. Varken Lewicki eller Johansson har samma höga maxkapacitet som Simon, men visst: En vinterturné vore inte fel!

   1. Bra uttryckt om Henkes kvalitéer! Simon och Samuel hoppas jag får sina genombrott internationellt inom högst ett par år. En bra insats av Simon i U21 nu och Samuel mer speltid i allsvenskan, så…

 4. Förvisso känns guldet förlorat sedan länge, men en Europa League-plats är sannerligen inom räckhåll ännu. Jag skulle vilja säga att känslan är att Kamratgården är piggare än på länge, men det kanske bara är ett färgat önsketänkande.

  Intressant förövrigt att se Sören Rieks agera i mycket likt Vibe under sin första säsong: bra spel, smarta löpningar och kommer till mycket lägen; men till synes helt utan förmågan att få in bollen annat än när det inte går att missa.

  1. Han behöver acklimatisera sig. Snart kommer målen. Och orken. Det har länge känts som att Blåvitt står och stampar där de tongivande spelarna har nått sitt maximum.

Kommenteringen är stängd.