Snälla, släpp Zlatans rekordjakt

Det är bra att Zlatan Ibrahimovic kan spela. Det blir mer på riktigt då. För i kväll bör vi helst se konturerna av ett fungerande 4-3-3-spel.

När Erik Hamrén vid lunchtid presenterade den svenska startelvan till Estlandsmatchen (avspark 19.45 i kväll) riktades mest uppmärksamhet till frågan om halsen skulle stoppa PSG-anfallaren från spel.

Det skulle den inte – och som Svenska Fotbollförbundet skriver på sin hemsida: ”Därmed kan Zlatan fortsätta sin jakt på alla tiders målrekord i landslaget”.

Det är Sven Rydell, 49 mot Zlatan Ibrahimovic, 48 och jag skall sannerligen säga att jag struntar i alla former av målrekord just nu.

Ett sätt att öka intresset och publiksiffran till kvällens match? Möjligen. Större värden är så står på spel. Mycket större värden.

Jag försökte i en krönika i dagens GP se positivt på saken. Det går, precis som Erik Hamrén konstaterade på onsdagens presskonferens, lika lätt att vända på saken.

Det är ju fan (ursäkta) att vi med fyra dagar kvar till höstens viktigaste match, Österrike borta i Wien, inte har en aning om hur laget skall formeras personellt och – vilket är ännu väsentligare – vilket spelsystem vi skall använda oss av.

Det har famlats, det har letats, det har dammsugits – men än så länge finns alltså bara två spelare som kan betrakta sig som helt givna i det här EM-kvalet: Zlatan Ibrahimovic och Andreas Isaksson (står över helt i kväll).

I övrigt ett lapptäcke, av gammalt och nytt, trött och frejdigt.

Jag tycker mig ändå se att Erik Hamrén och Marcus Allbäck i Rasmus Elm och Pontus Wernblooms frånvaro har bestämt sig för mittfältstrio. Från höger: Sebastian Larsson, Kim Källström och Albin Ekdal.

Och lyssnade jag rätt i går önskar Hamrén löpande understöd från den här trion i anfallsspelet. Är Kim Källström tänkt som släpande forward/offensiv mittfältsspets? Har han den tvåvägsorken kvar?

Låt oss hålla tummarna för det.

Fyra spelare kommer spela hela matchen. Jag utgår från att det blir backlinjen, möjligen med något undantag.

Det vi redan vet är att Mattias Johansson lär spela högerback mot Österrike, trots att han är på plats som ”sen inhoppare” till skadade Mikael Lustig här.

Vad gäller mittförsvaret blir jag inte klok. Det går att hävda att många lag numer roterar på mittbackspositionerna, jag vill påstå att inget vore bättre än att redan nu veta vilka två spelare som skall starta som innerbackar.

Mitt val i nuläget: Per Nilsson och Jonas Olsson, alltså de två som startar på bänken.

Emil Forsberg till vänster och Nabil Bahoui till höger. Snälla, ge oss något att hålla fast vid!

Min EM-kvalelva på måndag, som jag ser på saken just nu:  Andreas Isaksson – Mattias Johansson, Per Nilsson, Jonas Olsson, Martin Olsson – Sebastian Larsson, Kim Källström, Albin Ekdal – Johan Elmander, Zlatan Ibrahimovic, Tobias Hysén.

Det är för tidigt att starta med Branimir Hrgota redan i Wien – och så garderar jag med Ola Toivonen. Någonstans.

4 kommentarer om “Snälla, släpp Zlatans rekordjakt

  1. Balkander bör öppna sin ögon och kapitulera. Det är bara att konstatera med facit i hand, utan Zlatan är vi körda. Spelar ingen roll vilka Hamrén tar ut, inte tar ut. Vi vinner inte matcher utan Z, han gör alla målen . Visst fotboll är en lagsport, men den avgörande skillnaden är Z.

Kommenteringen är stängd.