Bäst i Borås: IFK-publiken

Tog säsongen slut i Borås? Tveksamt. Guldchansen rök för längesedan och drömmen om Europa League via en tredjeplats finns fortfarande kvar. Jag gillade kampen – och publiken.

Undrar om vi inte skall börja med publiken i dag, nu när vi just avnjutit en 0-0-match inför drygt 12 000 åskådare på Borås Arena.

Jag vet att jag har klankat på IFK-publiken, framför allt svansen, mellan varven. Rötägg finns överallt, några ägnade tidiga delar av säsongen åt att tända och kasta bengaler och skämma ut sig vid ett par tillfällen. Hänsynslöst.

Insatsen, ljudnivån och stöttningen på Borås Arena var däremot genomgående alldeles utmärkt. Och kunde sånär lett till ett sent segermål. Och jag kan lova er att spelarna i så fall hade tackat just publiken för det.

Precis just så här skall en bortaklack agera inne på en arena.

I andra riktningen tände Elfsborgssupportrarna i slutet av halvtidspausen ett 20-tal onödiga bengaler och sprang runt i fjantiga masker. Det påverkade en i övrigt lysande inramning negativt.

Sportsligt är IFK Göteborg stabilt. Stabilt. Inte mer. Den flärd vi vant oss vid i de senaste matcherna, som renderat tre raka segrar, saknades mot Elfsborg. Trots det fläkte Sören Rieks iväg ett jätteskott i första halvlek som landsmannen Kevin Stuhre Ellegaard hade fullt sjå med att tippa över.

Lasse Vibe bröt in och träffade stolpen, och Vibe kom i andra halvlek plötsligt fri med Ellegaard men glömde skjuta.

Jag har förstått att det också är upprört över den straffsituation i slutet där May Mahlangu gick i backen, men där domaren Stefan Johannesson efter en sekunds betänketid valde att fria.

Jag kan också säga att när man inte har sett någon repris (vilket varken jag eller Stefan Johannesson har när vi går till doms) är känslan att han dömde rätt och riktigt.

Även efter att ha sett både stillbilder och rörliga klipp från situationen framstår situationen som knepig.

Slutresultatet 0-0 var rättvist – och lite tråkigt. Det innebär att Elfsborg får svårt att jaga ifatt Malmö FF i toppen av tabellen och betyder att IFK Göteborg får mycket svårt att gå om Elfsborg på tredjeplatsen, som ger en Europa League-biljett.

Taktiskt valde Mikael Stahre återigen att avsluta med ett 4-5-1-system, vilket fungerar om man vill säkra bakåt. Hade han verkligen velat vinna matchen hade han bytt in Diego Calvo och låtit Lasse Vibe få ett bättre understöd i slutet.

Emil Salomonsson gjorde en alldeles utmärkt fotbollsmatch. Hans kantlöpningar i expressfart och förmåga att sätta skräck i Elfsborg vänsterkant skall lyftas fram.

Jag tycker även att Adam Johansson tog för sig bättre i andra halvlek, även om han saknar det ordinarie vänsterbacken Ludwig Augustinsson har – en vänsterfot. Det hämmar även Sören Rieks, vilket tvingar mig att skriva det är inte blev Rieksdag.

***

Sebastian Holmén, Adam Lundqvist, Anton Lans och många av de andra unga, ”nya” spelarna i Klas Ingessons och Janne Mians Elfsborg är alldeles utmärkta fotbollsspelare.

***

Alla ni som inte gick och röstade på söndagskvällen skall skämmas.

8 kommentarer om “Bäst i Borås: IFK-publiken

  1. Ja, tyvärr kom det bengaler från elfsborgsläktaren…det var kanske det enda trista med matchen, inga mål förstås, men lägen fanns det!
    Blåvitt inte längre långbollande utan spelande, Elfsborg med ett utmärkt försvarsspel, utveckling skett av båda lagens spel sedan föregående säsonger! Elfsborgs unga backlinje imponerar, nye vb Adam Lundqvist ett fynd. Blåvitts HB Emil Salomonsson i fin form och unge Gustav Engvall stor talang. Roligt.

  2. Du som hatar bengaler mer än Hitler, märkte du att IFK-publiken applåderade Elfsborgs bränning? Du kan sitta och hata hur mycket du vill i ditt journalistbås men är du inte en del av supporterkulturen kommer dina åsikter om oss aldrig väga mer än luft.

  3. Resultatet oavgjort kanske man inte kan klaga på som matchbilden såg ut, MEN jämna matcher avgörs ofta genom tex straffsituation och i den här matchen bör det varit detsamma. Solklar straff som skulle blivit det alla dagar i veckan om det var i matchminut 30… Fega domare har vi gott om.

  4. Hur kan du skriva att Göteborg är stabilt ?

    Med tanke på hur mandatfördelningen ser ut att bli ?

Kommenteringen är stängd.