Slutet för Hysén i landslaget?

Det svenska herrfotbollslandslagets förbundskapten Erik Hamrén valde förutom att ta in Malmö FF:s Erik Johansson och FCK:s Alexander Kacaniklic i EM-kvaltruppen till matcherna mot Ryssland (9 oktober 20.45) och Liechstenstein (12 otkober 20.45) att ställa över Tobias Hysén.

IFK Göteborgs tidigare skyttekung, nu verksam i Shanghai East Asia FC i Kina, var uttagen i den senaste landslagstruppen, fick ingen speltid mot Österrike (1-1) i EM-kvalpremiären, men hoppade in i den 63:e minuten mot Estland (2-0) några dagar tidigare.

Vid presskonferensen på Friends Arena, där båda matcherna skall spelas, framkom ingen ytterligare förklaring till varför Tobias Hysén petas ur den svenska landslagstruppen.

Hysén debuterade i A-landslaget 2005 och har totalt spelat 33 A-landskamper och gjort tio mål, däribland det här mot Tyskland i kvalet till VM i Brasilien på Friends förra hösten.

Tobias, som har fyllt 32 år, har tidigare hela tiden uttryckt att han är tillgänglig för landslagsspel så länge intresse från förbundskapten finns.

Jag skulle utan att sitta inne med någon extra kunskap eller information misstänka att Erik Hamrén har fattat ett principiellt beslut kring Hysén, där han nu – och förmodligen även framöver – prioriterar yngre spelare som AIK:s Nabil Bahoui och Malmö FF:s Emil Forsberg.

Båda debuterade med den äran mot Estland och båda såg sedan hur Jimmy Durmaz och Erkan Zengin flankerade Zlatan Ibrahimovic med den äran mot Österrike i EM-kvalet i Wien.

Även om Tobias Hysén mycket väl kan uppträda som center, exempelvis i stället för Ibrahimovic, är det som ytter han i första hand konkurrerar i Erik Hamréns nya 4-3-3-uppställning.

Där är han nu alltså även bakom spelare som Johan Elmander, Alexander Kacaniklic och Sebastian Larsson.

Dagens besked kan betyda slutet på Tobias Hyséns landslagskarriär.

Inte heller Per Nilsson (skadad) och Mattias Johansson fanns med i den trupp Erik Hamrén presenterade på tisdagseftermiddagen.

Det gjorde däremot Erik Johansson, som via Falkenbergs FF och Gais, tagit sig från Malmö FF till både Champions League och A-landslag på kort tid.

Så här sa Erik Johansson i en intervju jag gjorde med honom inför Malmös första match i Champions League, den mot Juventus, apropå landslagsspel:

– Det är nog en bit kvar, även om jag fick vara med på januariturnén. Erik Hamrén har sina mittbackar. Samtidigt har landslaget alltid varit en dröm.

Den drömmen blev i dag alltså sann. Erik Johansson konkurrerar med Mikael Antonsson och Andreas Granqvist (som spelade mot Österrike), samt Jonas Olsson om två mittbacksplatser till matcherna mot Ryssland och Liechstenstein.

***

Rasmus Elm har ännu inte återvänt till träning hos CSKA Moskva och var därför aldrig aktuell, Zlatan Ibrahimovic står över kvällens match i Champions League med sitt Paris SG mot Barcelona.

Hur hans häl utvecklas blir Hamréns viktigaste fråga fram till avspark om en dryg vecka.

***

I U21-landslaget, som skall spela play off till EM mot Frankrike, återfinns bland andra IFK Göteborgs Ludwig Augustinsson och Gustav Engvall samt Häckens Simon Gustafson och Oscar Lewicki.

Kommentarer om “Slutet för Hysén i landslaget?

  1. Tänk om Hamrén ställt över Hysén förra hösten mot Tyskland.

    Då hand han inte blivit skadad så att Blåvitt rasat ihop de sista matcherna.

    Han hade heller flyttat till Kina utan varit kvar i Blåvitt.

Kommenteringen är stängd.