I kväll får ”Lill-Foppa” sitt genombrott

Jag fick inte som jag önskade den här gången heller, men valet av Jimmy Durmaz framför Sebastian Larsson på det svenska mittfältet mot Liechtenstein ser jag som ett klokt beslut och val av Erik Hamrén.

Det handlar alltid om balansen. Eftersom fotboll är ett lagspel och det alltid står en motståndare på andra sidan bör de tänkta behovsegenskaperna överväga.

Sebastian Larsson kom bort mot ett tungt Ryssland och har en räcka av landskamper där han, Erik Hamréns mest trogne startspelare, inte har nått den höga nivå vi skämdes bort av tidigt under hans landslagskarriär.

Jag tror dock inte att vi skall se Erik Hamréns beslut att ställa över Larsson från start i kväll som en petning, däremot en markering.

Sverige har med Jimmy Durmaz utveckling det senaste året och övergången till 4-3-3 ytterligare en spetsig mittfältare att välja bland vid landslagsuttagningar.

Enligt mitt sätt att se på saken passar Durmaz bättre än Larsson mot Liechtenstein. Olympiakosspelaren har en högre genombrottshastighet, en just nu bredare offensiv arsenal än Larsson – och det lär behövas med start 20.45 i kväll.

Det går också att se det hela som om Albin Ekdal ”petar” Sebastian Larsson, eftersom det var Ekdal och inte Durmaz som stod över med Ryssland.

Jag är rätt övertygad om att Ekdal och Kim Källström är de två första namnen den svenske förbundskaptenen plitar ned när han väljer mittfältsspelare, och att den sista platsen stod mellan Larsson och Durmaz.

Det handlar också, vilket Hamrén varit inne på tidigare under samlingen, att balansera tidigare belastning (bara tre dagar mellan de två EM-kvalen) med taktiska önskemål.

Delvis därför får Emil ”Lill-Foppa” Forsberg chansen nu och inte Nabil Bahoui. Nabil slet hårt mot Ryssland men fick inte utdelning för sina offensiva kvaliteter.

Jag ser kvällens match som ett drömläge för Forsberg att få ett genombrott i landslaget.

Jag hade också gärna sett Branimir Hrgota från start, men man kan inte få allt man önskar.

Nu startar Johan Elmander och jag vågar nästan lova redan nu att Hrgota kommer in.

Backlinjen förblir oförändrad för tredje matchen i rad. Det är bra, även om jag nog trodde att Mikael Lustig skulle stoppas in på högerbacken istället för vänsterbacken Pierre Bengtsson.

Laget: Andreas Isaksson, Andreas Granqvist, Mikael Antonsson, Martin Olsson – Jimmy Durmaz, Kim Källström, Albin Ekdal – Erkan Zengin, Johan Elmander, Emil Forsberg.

Zlatan Ibrahimovic sitter på bänken men kommer inte att spela.