IFK bäst i Göteborg 2014

IFK Göteborg är på väg mot bästa placeringen i allsvenskan sedan 2009, då guldchansen fanns kvar fram till sista matchen mot AIKGamla Ullevi.

Nu har klubben häng på andraplatsen bakom seriesegraren Malmö FF med två matcher kvar.

Det är till och med fördel Blåvitt.

Matchen mot Häcken lyckades laget vände efter underläge med paus med 0-1 genom mål av Lasse Vibe, Gustav Engvall och Kenneth Zohore. De tre som ”skall” göra mål.

Vibes mål var ett klassmål, Zohores likaså, medan Engvalls var en bjudning av Häckenbackar.

Häckens mål gjordes av Alexander Jeremejeff, som var mycket duktig i anfallet i första halvlek, och Kari Arkivuo, som också bjöd på ett konstmål.

Vad jag förstod kryllade Gamla Ullevi av agenter och klubbscouter denna eftermiddag. Många tittade på Lasse Vibe, Gustav Engvall, May Mahlangu och Emil Salomonsson. Bland annat var Basel på plats.

IFK Göteborg vann alltså ”slaget om Göteborg” och kommer sluta för Häcken i tabellen.

En avgörande faktor: Lasse Vibes 21 mål. Lite som när Häcken slutade tvåa 2012 och kunde luta sig mot Waris Majeed.

Med två omgångar kvar har IFK Göteborg 50 poäng och visar att missen mot IFK Norrköping var högst tillfällig. Blåvitt har fem raka hemmasegrar i allsvenskan. Häcken däremot har förlorat tre av de fyra senaste matcherna.

Första halvleken var ändå Häckens, där Simon Gustafson och Martin Ericsson skapade/fick stora ytor mellan IFK:s mittfält och backlinje.

Den täpptes igen i andra halvlek.

Blåvitt kan passeras av Elfsborg och AIK i tabellen, men sämst bli fyra.

Häcken kan, om alla resultat går lagets väg, blir trea, men också falla till en niondeplats.

12 kommentarer om “IFK bäst i Göteborg 2014

 1. Vem hade väntat sig att Häcken skulle vara före Blåvitt när Allsvenskan skulle vara slut !!!?? De har hänt en gång och händer aldrig mer ! Blåvitt är mer proffsigare klubb,större,bättre på att ha nerverna under styr och har ju otroligt mkt mer publik än lilla Häcken ! Sen har man Sveriges bästa anfallare i Lasse Vibe som trots sin skada under sommar ( missade flera matcher ) men ändå gjort 21 mål trots 2 omgångar kvar ! vidare har man även mkt mer självförtroende, de enda lilla minus kan vara Blåvitts tränare Stahre som inte var som vi alla hoppats på,men blir Blåvitt tvåa så är de ändå mkt bra då man hade flera skador under säsongen och sålde även Sveriges bästa mittfältare Sam Larsson,så jag och många med mig längtar till nästa år 2015 för då är Guldet åter hemma i Göteborg där den hör hemma !!!

 2. Balkander, du kan väl meddela Hisingens Stoke’s tränare att deras spelare höll för ”låg” nivå igår.

  Du är ju ändå med i klubben och träffar honom oftare …

 3. Ang domareinsatsen så kan ni läsa vad Robert Laul i Sportbladet skrev igår efter matchen … mycket träffande … så slipper ni fans (en från vardera lägret verkar det som) kivas om det.

  Han skrev att han fick låna domarkontrollantens strömadapter till laptop’en när batteriet tog slut, villkorat att han gav domaren ett extra plustecken i betyg . Laul gav domaren totalt ett plus !!! … nuff said.

  Han var djävligt kass. Hade han haft lite stake hade BKH spelat med 7 man i 2’a, men han var kass åt bägge hållen, men mest fördel åt BKH … de är ju så gulliga … 🙁

  1. Varför allt hat mot Häcken? De är ju så obetydliga säger både du och flera med dig. Vad har de gjort för illa? Blåvitt rustar, fått ekonomiska tillskott? Roligt att laget nu spelar både fin och effektiv fotboll. Mahlangu kostar att behålla, men betyder mycket. Som han gjorde i Helsingborg, tillsammans med Gashi, när det laget var i topp! Domarinsatser kan ses med olika ögon. Jag lade märke till hans lugnande samtal med spelare istället för tidiga varningar som ofta leder till fler kompenserande sådana, han avvaktade föredömligt med frisparkar och utdelande av varningar till spelsekvenser löpt ut. Han gick inte heller på fallande spelares försök att skaffa fram farliga frisparkar för sitt lag. Och så var det ett derby. Du brukar lägstanivån behöva läggas aningen högre. Men Häcken räknas av dig och andra inte som ett Gbg-lag kanske, och därmed inget derby?

   1. Hat mot Häcken? Vad fick du det ifrån? Om man inte gillar ett lag, betyder det att man hatar dem? Tyvärr, så är det inte så i min logik iaf.

    Konstaterar bara att BKH borde haft väldigt många fler gula kort.

    Jag kan hålla med dig om en sak, att domarna borde snacka i lugn & ro med spelarna oftare, men det finns gränser …

    1. Hat var ett starkt ord, men jag har på den här bloggen under en rad tillfällen upplevt ganska många ilskna angrepp på Häcken, och undrat varför. När jag läste ditt inlägg påmindes jag om den i mitt tycke trista och lite ensidiga attityd, samtidigt som Blåvitt ofta, men inte alltid, beskrivits i positiva eller mer förstående ordalag.
     Min signatur är inte lika med att jag är Häckenmedlem eller ens bekant med någon i klubben, lika lite som i någon annan fotbollsförening. Jag är en fotbollsvän som tycker om att se underhållande och vackert spel, som gärna också får innehålla jämna och spännande matcher. Därför har mina sympatier för olika lag varierat med vad de olika lagen har presenterat för spel och därmed vilket underhållningsvärde som bjudits. Några exempel är ÖIS under Hamréns tid, Elfsborg under Haglunds och delvis även nu under Mian, inte helt fel under Lennartsson heller! Häcken under Peter G´s nu långa period och…det Blåvitt som jag sett nu, framförallt sista halvåret. Bra tendenser redan förra året, med mer sevärt spel, nu riktigt , riktigt bra och sevärt!

   2. Häcken är naturligtvis en Götebrgsklubb om än ej någon av de Klassiska, men två av dem är ju rejält på Dekis nu för tiden.

    Lustigt är också snackat Göteborg Vs Hisingen.

    På Hisingen ser man kor från sovrumsfönstret. På Hisingen kan man gå en halvmil efter jobbet och bara möta ett par människor längs vägen.
    På Hisingen träffar man istället Ormvråk, Tornfalk, Häger och de Hackspettarter på sina promenader.

    Jag kommer inte att flytta från Hisingen förrän man gräver ner mig på Västra Kyrkogården.

    Jag håller på Blåvitt (och Liverpool) inte på Häcken.
    Trots att jag bor på Hisingen.

 4. Visst, man får lov att vara hemmablind, men så förbaskat enögd som du verkar vara skulle jag aldrig bli. Om du nu tycker dommarinsatsen var kass måste du nog innerst inne vara blåvit. För hur han gång på gång fullständigt skett i (eller missade?) Solklara straff- och frisparkssituationer för blåvitt är tamejtusan bland det värsta jag sett. Men, sett till matchen i helhet tycker jag att en pinne var är det mest rättvisa, men Häcken är pinsamt pissiga när man ser till effektivitet framför mål.

  1. Domarinsatsen var bra, det är min bestämda uppfattning. Att blåvita rutinerad mittbackar drar nytta av sin rutin tillhör också spelet. Därför är de så nyttiga för sitt lag.
   Blåvitt skulle INTE haft fler frisparkar! Häcken hade inte heller någon orsak att vara besvikna på domaren, snarare på sig själva efter paus.
   Bästa laget vann, Vibe/Engvall kompletterar varandra närmast perfekt. Äntligen har Blåvitt låtit en bra spelfördelare få fast plats i laget, Mahlangu. Det har inte hänt sedan Stefan Rehns glansdagar. Det var ett tag sedan…

 5. Blåvitt har mer kraft, tyngd och fart – det avgör! Bjärsmyr- Waehler har rutin, får frisparkar med sig eller slipper sådana i täta dueller, klar fördel för laget, idag var Gustav Svensson en av planens bästa. Häcken höll så länge Pekalski orkade att tillsammans med Lewicki, vara ett extra block framför mittbackarna. Emil Wahlström gjorde en strålande första halvlek där. Alexander Jeremejeff överraskade mig med pondus och bra spel så länge han orkade. För det var väl bristande ork som låg bakom Gerhardssons byten av Jeremejeff och Pekalski? Bytena förbättrade knappast lagets spel sista halvtimmen! Varken Carlos eller Rene åstadkom något särskilt när de kom in. Bra spel större delen av matchen. Inte bara Blåvitts förtjänst.

Kommenteringen är stängd.