Klart: Gais är bra bakåt

Lag som förlorar avslutsstatistiken med 3-22 och ändå skapar matchens bästa chans är ofta lag med extremt defensiv grundinställning och finfint omställningsspel.

Oklart om den beskrivningen stämmer in på Gais efter 0-0 mot serieledaren HammarbyGamla Ullevi.

Däremot står det klart att Gaistränaren P-O Ljung saknade sin anfallsprojektil Joel Johansson efter att denne utgått i 21:e matchminuten.

Jag är rätt säker på att hela Gais gjorde det och jag kan – efter att ha förhört mig lite om läget med Joels högerknä – bara hålla de två tummar jag har för att Gais bästa målskytt 2014 slipper besked om korsbandsskada någon av de närmaste dagarna.

Det är aldrig en spelares uppsåt att skada någon annan, eller i alla fall väldigt sällan. Nu gick Hammarbybacken Thomas Guldborg Christensen inom loppet av bara några minuter hårt åt både Johansson och anfallskollegan Gabriel Altemark-Vanneryr, där båda blev liggande och där Joel omgående tvingades till byte.

Efter axeltrassel, hjärnskakning, ont i en baksida kom så nästa smäll för 28-åringen från Knäred.

Ordet korsbandsskada har nämnts och är i sammanhanget ett befarat värstascenario.

Å andra sidan finns de som inte ens utesluter spel mot Assyriska på söndag.

Jag lägger mig mitt emellan och utgår från att det är färdigspelat för Joel Johansson denna säsong.

En helt annan sak: Publiksiffran 10 450 var med råge säsongens bästa för Gais på Gamla Ullevi. Cirka 4 000 var tillresta bortasupportrar – och all heder åt Hammarbyfansen. Stark sång, starkt stöd och rejäl inramning. En av årets bästa matcher ur det perspektivet.

Däremot är det hål i huvudet att via 27 rapporterade bengaler från Gaissektionen före matchstart ge Gais nya, dyrbara bötesbelopp.

Jag vet hur hårt arrangörsklubben slitit med förberedelserna inför den här fotbollsmatchen och jag vet hur illa det svider i klubbkassan.

När sedan en enskild individ från samma läktarsektion – just ovanför pressläktaren – kastar in en rökfackla bara några meter framför Gaisbänken mitt under brinnande spel är det inget annat än hål i huvudet och förödande ur varje tänkbar aspekt.

Vad hade hänt om någon träffats?

Vad sänder det för signaler?

Hur påverkar det intresset för att gå på fotboll?

Svenska Fotbollförbundets matchdelegat rapporterar händelsen till disciplinnämnden. Hur den i sin tur dömer är oklart, men torde enbart handla om bötesbelopp.

Vidare:

Jag uppfattar att Per-Ola Ljung har fått ordning på Gais.

Jag uppfattar att Gais inte är någon av svensk elitfotbolls mest offensiva pjäser.

Jag uppfattar också att Gais på 90 minuter inte tillåter allsvenskt jagande serieledaren att skapa en enda målchans.

Det uppfattar jag som ett utmärkt hos ett fotbollslag.

***

Ta nu inte detta som ett skäl till avslappningsövningar: Jag tror på Gais i superettan även 2015.

***

Gais mittförsvar med Björn Andersson och Richard Ekunde är skickligt.

18 kommentarer om “Klart: Gais är bra bakåt

 1. Stäng av på Livstid istället för daltet man håller på med idag.

  Det räcker inte att stoppa bortahuliganer, även eget Drägg måste portas.

  Då kommer ”Vanligt Folk” att komma tillbaka till arenorna.

 2. Nu har i alla fall Elfsborgs ordförande gått ut och deklarerat vad föreningen anser om de s k fans som för de allra flesta åskådare som tar sig till arenorna istället för att sluka fotboll via TV hemma i vardagsrummet, han ifrågasätter om de ö h t skall släppas in på arenorna. De skadar visserligen många , många oskyldiga anhängare, men frågan blir till sist, vilka är viktigast för klubbarna – de som gillar att skåda spelet eller de som gillar att skada klubbarna?

   1. Jovisst! Men för att få till en verklig debatt som syftar framåt är hans ord i debatten viktiga!

    1. Vilka genererar mest pengar? De som köper mest öl, spelar mest på oddset, osv. Eller?

 3. Ibland önskar man att gula kort utdelades för fler än en förseelse även om båda situationerna inträffar i ett tidigt skede…
  Det skulle kunna leda till färre svåra skador…varken superetta eller allsvenska är på en sådan betydelsenivå att skaderisker orsakade av uppenbara regelöverträdelser behöver tillåtas, eller hur?

 4. Idioten som kastade rökfacklan pekades ut och blev överlämnad till polisen. Ingen av oss som går på varje match hade sett honom förut. Utredningen kommer förhoppningsvis visa ev. annan lagtillhörighet eller vad som är fel i hövvet på honom. Böterna lär han få pynta själv i alla fall.

 5. Frallan (Erik Bergqvist) menade ju på att man från GAIS håll inte känner till personen som en Gaisare sedan tidigare. Med en så tajt kärna som vi GAIS Supportrar så borde detta vara något lurt. Patrask från Lindome månne med sympatier för stans äckellag i hopp om att ge igen för den målade stenen?

  Bara en teori…

 6. Var inkastaren kanske en bajare på Sektion 23 som ville förorsaka poängförlust för hemmalaget?
  Någonting lurt är det med ett så jubelidiotiskt tilltag………..?

  1. Tycker det är dax att klubbarna tar tag i detta med bengaleländet. Verkar som dem är rädda för huliganerna. Har själv varit utsatt i en match och det var verkligen obehagligt. Riktiga supportrar ställer inte till elände för den egna klubben.

    1. Det var för ett par år sedan på en träningsmatch med ÖIS. Stod i Öisklacken när det tändes bengaler runt om mig. Fick svårt att andas och undrade vad dem höll på med. Kan ju bli böter till ÖIS redan hårt ansträngda ekonomi. Fick till svar att det blir inga böter i träningsmatcher . Har varit Öisare i närmare sextio år men funderar mer och mer på att sluta gå på matcherna även om det har varit ganska lugnt på sistone.

Kommenteringen är stängd.