I dag tar vi farväl

Efter några omtumlande dagar i samband med Klas Ingessons bortgång skall vi i dag ta farväl av allsvenskan 2014. Hann vi bli kompisar? Kommer vi sakna dig? Hur vill du bli ihågkommen?

Först: Ett innerligt drag av IFK Göteborg att hedra ”Klabbe” med en tyst minut i den åttonde matchminuten i samband med dagens allsvenska avslutningen mot Halmstads BK Gamla Ullevi.

Till publiken: Kom dit, minns och hedra. Inte bara Klas Ingesson utan även kommunstyrelens mångårige ordförande och Blåvittsupporter Göran Johansson. Starka och betydande personligheter, om än i helt olika roller.

Det har fällts en och annan tår på sistone. BP:s Pontus Segerström hyllas både på Grimsta i samband med matchen mot Elfsborg och på Fotbollsgalan nästa måndag. Eländigt sorgligt, det med.

Och vad gäller ”Klabbe” sker hyllningsaktioner i både Bari och Bologna i eftermiddag. Viktiga markeringar och tid för reflektion. Jag kommer personligen också att sakna Jan Östgärd, uppskattad kollega på Sveriges Radio, som nyligen och alldeles för tidigt stämplade ut efter decennier av rapporterande från göteborgska idrottsarenor.

Ta hand om er där uppe.

Vad gäller det världsliga vet vi redan somligt. Malmö är Sveriges bästa fotbollsstad med guld både på dam- (FC Rosengård) och herrsida (Malmö FF). Blåvitt är mer än bara poängbäst i Göteborg, kan via seger mot HBK ta hem tröstpriset ”årets allsvenska hemmalag” och nå bästa tabellplaceringen sedan 2009. Individuellt kan anfallaren Lasse Vibe via minst två individuella poäng (mål eller assist) snuva MFF:s Markus Rosenberg på segern i poängligan. Att lägga till den redan vunna skytteligan.

För inte tar väl David Accam in fem bollar i dag?

Av streckkaraktär blir kampen om tredjeplatsen – och därmed kval till Europa League – mellan AIK (möter Kalmar borta) och Elfsborg (BP borta) intressantast ur ett västsvenskt perspektiv. Just nu fördel AIK, men jag tror på Elfsborg.

Och BK Häcken skall hyllas. Efter femma, åtta, sexa, tvåa och tia checkar Hisingsklubben med den lilla publiken in som trolig femma, föreningens näst bästa placering i historien. Och runt hörnet spelar både U21- och U19-lagen SM-finaler.  Det och faktumet att nya arenan står klar i juli borgar för en ljus Häckenframtid, även i närtid.

***

Minst lika mycket tankemöda bör läggas på superettan i morgon. Logiken hävdar segrar för Sundsvall (mot Landskrona) och Hammarby (Jönköping) och avancemang till allsvenskan. Historien lockar med större tuvor än så – och därmed viss chans för Ljungskile att via hemmaseger mot Varberg ta klivet upp direkt. Jag tänker i alla fall inte missa chansen att följa dramat.

***

Vad gäller Gais har klubben allt i egna händer. Utan att gå händelserna i förväg tror jag på derbyn mot Öis 2015.

***

Allsvenskan 2014 var god mot oss. Något mindre publik, något fler mål, totalt sett fler sålda spelare, mer pengar in och åter en ”möjligheternas liga” efter Malmös nålsögevandring till Champions League.

***

Jämför den här avslutningen med den mot AIK 2009. Direkt avgörande guldmatcher och levande guldstrider slår ALLTID ut ”Halmstad hemma i sista”. Och låt Mikael Boman spela!

2 kommentarer om “I dag tar vi farväl

 1. Enligt en undersökning som presenterades förra veckan höll 60% av Göteborgarena på Blåvitt, 10% på Häcken, 6% på GAIS och 6% på ÖIs.

  Med andra ord skall GP skriva 6 gånger mer om Blåvitt än om Häcken och 10 gånger mer om Blåvitt än om ÖIS respektive GAIS.

  Ändå klagar GAISare, ÖISare och Häckar trots att man knappt skriver dubbelt så mycket.

 2. Häcken ska hyllas?

  Blåvitt är ”poängbäst” i stan?

  Nej du, Balkander. Du och media får ta er i kragen till säsongen 2015. Sluta gulla med det ”lilla laget från Hisingen”. Det lilla laget med Sveriges näst bästa ekonomi. Ett lag som kom på 5:e plats i år ska hyllas. Jag upprepar: en femteplats. Varför ska det hyllas?

  IFK Göteborg då, som med största sannolikhet blir 2:a bakom överlägsna Malmö. Som har vunnit mot Häcken och i skrivande stund har 7 poäng upp. Som faktiskt är bäst i stan, för det är så det heter, inte ”poängbäst”. Nej, Blåvitt ska inte hyllas, för vi är ju den stora klubben. Den stora klubben med ca 30 miljoner mindre i omsättning än ”lilla” Häcken.

  Det enda som gör Häcken till en liten klubb är deras tomma läktare och ni journalister som oavbrutligen hyllar denna lilla lilla klubb som lyckas mot alla odds. Enligt er då, förstås.

Kommenteringen är stängd.