Drömbeskedet – Zlatan startar

Zlatan Ibrahimovic har lämnat klartecken till förbundskapten Erik Hamrén och startar för Sverige mot Montenegro i kväll.

Ett drömbesked för det svenska landslaget och ett glädjebesked från Zlatan Ibrahimovic, som inte spelat från start i en fotbollsmatch sedan 21 september.

I de två senaste EM-kvalen har han ersatts av Ola Toivonen och Johan Elmander, spelare som av olika skäl inte finns med i truppen den här gången. Alternativen bakom Zlatan Ibrahimovic – John Guidetti, Marcus Berg, Isaac Kiese Thelin och Branimir Hrogota – har samtliga känts fel. Antingen på grund av hälsoläge, form, speltid eller erfarenhet.

Därför är det mycket glädjande att konstatera att den svenske lagkaptenen känner sig redo för första EM-kvalmatchen från start sedan premiären mot Österrike borta i september.

Det är dock inte troligt att Ibrahimovic spelar hela matchen varför spekulationerna inför handlade om huruvida han skulle starta eller avsluta matchen.

Nu vet vi. Det blir full fart framåt från start.

Den svenska startelvan innehåller ett nytt namn i övrigt. Mikael Lustig kommer in som högerback, vilket gör Pierre Bengtsson till vänsterback i skadade Martin Olssons frånvaro.

Och på mittfältet bänkas Sunderlands Sebastian Larsson på nytt till förmån för Olympiakos Jimmy Durmaz.

Det är en offensiv svensk elva som tar sig an Montenegro i kväll (avspark 20.45). Ett stort defensivt ansvar vilar därför på Cagliaris Albin Ekdal och Spartak Moskvas Kim Källström.

Ytan mellan svenskt mittfält och försvar förväntas bli utrymme för Manchester Citys Stevan Jovetic, att stänga honom blir en av nycklarna för Erik Hamréns landslag.

För Montenegro finns inget annat än att gå för vinst i kväll. Det var både förbundskapten Branko Brnovic och spelarna Stevan Jovetic och Elsad Zverotic tydliga med.

Det kan alltså uppstå ytor i Montenegros defensiv där Malmö FF:s Emil Forsberg, som får chansen för andra matchen i rad, och Erkan Zengin kan botanisera med rätt att utmana och attackera hemmalagets backlinje.

Den svenska startelvan: Andreas Isaksson – Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Mikael Antonsson, Pierre Bengtsson – Albin Ekdal, Kim Källström, Jimmy Durmaz – Emil Forsberg, Zlatan Ibrahimovic, Erkan Zengin.

Sju av spelarna spelar från start för fjärde matchen i rad: Isaksson, Antonsson, Granqvist, Bengtsson, Källström, Durmaz och Zengin.

Det är ett tecken på styrka och ett steg i Hamréns arbete med att skapa en tydlig ryggrad i det svenska landslaget.

Kim Källström är för övrigt, läser jag mig till en den officiella inför-statistiken från Uefa, Sveriges meste EM-spelare genom tiderna.

Kvällens match blir Källströms 38:e i EM-sammanhang, två fler än Olof Mellberg och Andreas Isaksson, som i kväll gör sin 36:e EM-relaterade landskamp.

Kommentarer om “Drömbeskedet – Zlatan startar

Kommenteringen är stängd.