Låt oss prata lite om Zlatan

Zlatan Ibrahimovic är så jävla slö tycker Ralf Edström och vi kan väl prata lite om det.

Inte om Ralfs uppfattning utan om Zlatans agerande på planen.

Det är lätt att ha åsikter om Zlatan Ibrahimovic. Alla har det. Jämt. Att han sannolikt är vår främste fotbollsspelare genom tiderna är längre ingen högljudd diskussion. Det finns inga ”för Zlatan”- och ”emot Zlatan”-läger numer. Alla är pro. Mer eller mindre.

Det förhindrar oss inte från att ha synpunkter på den svenske lagkaptenens insats mot Montenegro.

Jag satt länge och vägde mellan en två och trea i betygsättningen. Trea för målet, en svag tvåa för insatsen i övrigt. Då sköt Zlatan i stolpen och jag bestämde mig för en trea.

Starkt av en spelare som inte startat en match på över 50 dagar att spela en såpass avgörande roll i en såpass viktig match, resonerade jag.

Däremot, och det säger sig självt, var den Zlatan vi fick oss till livs i går, inte den Zlatan Zlatan själv vill vara och inte den Zlatan vi blivit bortskämda med.

I början av karriären störde jag mig enormt på skillnaden mellan honom och exempelvis Henrik Larsson och Marcus Allbäck, hur de jobbade för laget, har Zlatan inväntade nästa anfallsmöjlighet.

Det där såg dumt ut och ser lika dumt ut i dag. Anfallsspelare som med gester och halvkvävda rörelser gör defensiva närmanden utan hjärta.

Zlatan Ibrahimovic är just nu långt från toppform. Det går ut över de offensiva maxlöpningarna och initiativtagandet, det påverkar hans presspel och defensiva delaktighet.

Erik Hamrén gjorde bedömningen att en 70-procentig Zlatan ändå är en tillgång för ett svenskt landslag. Trots att procentsatsen sjönk stadigt på Gradskistadion när orken tröt valde Hamrén – eller var det Zlatan själv? – att låta Ibrahimovic spela vidare.

Hela matchen.

Det kan ha varit fel och påverkades delvis av Mikael Lustigs skadebyte i paus. Sverige och Hamrén ville vänta med att göra det tredje och sista bytet så länge det bara gick av taktiska skäl.

Nu satte Hamrén – förutom Oscar Wendt i paus – in Sebastian Larsson på mittfältet och Isaac Kiese Thelin där framme när 4-3-3 byttes mot 4-4-2 i slutet.

Åt det finns inget att säga.

En annan och rentav större fråga är hur vissa av spelarna i laget ständigt söker Zlatan trots att andra spelare står i bättre positioner.

Det borde vi också prata om och jag utgår från att både Jimmy Durmaz och Erkan Zengin tar sig en funderare kring detta.

Det ser mellan varven minst lika dumt ut.

Nu åker alla till Frankrike, Zlatan till Paris och övriga till Marseille för landskamp på tisdag mot Les Bleus.

Då får möjligen Isaac Kiese Thelin eller kanske John Guidetti chansen att lära sig nya saker om livet som landslagsspelare.

***

För övrigt är det bara att gratulera Teddy Lucic och Oscar Lewicki till starka insatser i EM-kvaltipset. Hur kunde ni veta?

Till Niclas Alexandersson: Bättre lycka nästa gång.

17 kommentarer om “Låt oss prata lite om Zlatan

 1. Som någon redan var inne på, det är de nya fanboysens agerande som skadar mest, de söker sin idol oavsett om det finns bättre passningsalternativ. Jag har tittat en del på Islands matcher, de har Inga superstjärnor med fräcka frisyrer, men de kämpar alla som ett lag. Island med ungefär hälften av Göteborgs invånarantal kan inte ha samma kvalitetsspelare, men som lag är de en farligare maskin än vad Sverige är idag. Hamrén får ta ett snack med Zengin-Durmaz och berätta för dem att det finns andra på plan än deras idol.

 2. Tycker ändå att Zlatan blivit bättre på att ta def. ansvar. Det var betydligt värre innan Barcelona. Han lärde sig något där, tror jag. Sedan är det väl rätt löjeväckande att höra Hr Edström, allmänt kallad ”kalven” inom min sfär. Han har tydligen glömt sina egna mediokra insatser vad det gäller defensivt ansvar på plan? Det var ju en gosse som hade för långa ben och ett stort huvud. Tyvärr fick han aldrig fart på benen och var allmänt sävlig i sitt rörelsemönster. Tror inte han skall kritisera Zlatan i det fallet…..

 3. Zlatans roll blir ännu mer dominant nu när han har två fanboys på plan som gör allt för att fjäska för husse. Det är faktiskt pinsamt att se Zengins och Durmaz lismande.

 4. En av Zlatans sämsta sidor visade sig igår tycker jag. Omställningen i 68.e (?) när han slår hela matchens sämsta passning, alla spelare inkluderat, och ändå väljer att ge sina medspelare en klagande gest, som om felet var medspelarens. Just detta tror jag många har väldigt svårt för.

  1. Jag med. Det var matchens absoluta kalkon. Att Durmaz tog på sig Zlatans felpass är makabert.

 5. Jag trodde jag var ensam om att inte gilla Zlatan!

  Zlatan är ingen lagspelare. Han skulle passa bättre i en individuell idrott.
  Många av de målen han gjort har varit snygga måste man ju erkänna, men det berättigar inte att han ska uppträda med arrogans och kaxighet på planen mot motspelare och domare.
  Jag tror att Anders Svensson var helt rätt ute när han sa att landslaget skulle vara bättre utan Zlatan. Fotboll är ett lagspel och det blir obalans när spelare som Zlatan tar för mycket plats.
  Ralf Edström är också helt rätt ute när han säger att Zlatan är för slö!

  Det som också stör mig mycket är medias fokus på Zlatan, vilket ju inte är Zlatans fel iofs, och är kanske inte relevant i denna diskussion. Men det gör att jag numera stänger av ljudet när jag ser på matcherna där han är med.

  Ser fram emot den dag då Zlatan lägger skorna på hyllan…

  1. Jag tycker att det funkade sådär mot Ryssland och Liechtenstein i de matcher Z inte var med. Förr fanns alternativ. Nu är ersättarna inte tillräckligt vassa. Än så länge.

  2. Det måste vara svårt att sova pga avundsjuka.
   Att en utländskfödd spelare bär hela Sverige på sina axlar, att Zlatan och inte Svensson har satt Sverige på kartan. Att döma en spelare efter en ”mycket litet” svagare insats är patetisk. Men men , tidningarna måste lösnummeroch folk som har ilska inom sig måste få släppa ut lite. Det är OK, vi förstår!

 6. Att alla är pro Zlatan är fel. Jag känner flera, som inte är det. Att Zlatan skulle vara alla tiders bästa svenska fotbollsspelare är heller inte oomtvistat. Vad jämför Balkander med? Däremot håller jag med om att Zlatan, genom sin dominans, kan föra med sig, att övriga spelare inte gör sig själv rättvisa. Till det kommer, att det svenska spelsystemet för motstådalaget blir alltför ensidigt (nästan allt skall gå via Zlatan) och därmed lättläst. Motståndarna behöver ju bara sätta ” 1,5 gubbe” på Zlatan och svenska landslaget tappar i slagkraft. Zlatan behöver toppspelare, näst intill världsstjärnor, som gör jobbet för honom. Sådana finns inte i landslaget. Det är långt ifrån uteslutet, att landslaget skulle vara bättre utan Zlatan.

  1. Jag jämför med de gamla vanliga. Gren, Nordahl, Liedholm, Nilsson, Larsson, Simonsson, Ljungberg, Hamrin och Larsson.

Kommenteringen är stängd.