Mitt allsvenska tips 2015

Inser att det bara är fyra månader kvar till premiären (5 april) och därför hög tid att komma med en första förutsägelse. Utnyttjar möjligheten att ”sätta press” på några lag, tränare, spelare och företeelser. Ur ett lokalt göteborgskt perspektiv väntar ökenvandring, det vill säga: Guldabstinensen förstärks.

1) Malmö FF

Har redan ryckt och drygar oavsett händelser i vinterns värvningsfönster ut avståndet. Tredje raka  guldet.

2) Hammarby

Nykomlingar som går hela vägen finns det exempel på. Hammarby klassar in i kategorin strax under, lyfts fram av publiken på Tele2. Kung Kennedy med flera är redo.

3) Djurgården

Stockholmsfotbollen laddar för hetaste säsongen på åtminstone fem år. Djurgården tänker vara med och hugga in i kaklet.

4) AIK

Drar, om mitt tips stämmer, kortaste strået av Stockholmsklubbarna den här gången. Men fortsätter att öka publiksnittet.

5) Helsingborg

Henrik Larsson flyttar Henke-effekten några mil söderut och vänder HIF:s negativa trend med sin bara uppsyn.

6) Elfsborg

I bästa allsvenskan på länge orkar Boråsklubben inte hela vägen in. Missar medalj med minsta möjliga marginal.

7) BK Häcken

Saknade en trogen målskytt under hösten och tappade på det. Med Carlos Strandberg Gunnar Heidar Thorvaldsson i slag kan det bli ännu bättre.

8) IFK Göteborg

Får bygga för framtiden. Blir förmodligen av med Lasse Vibe och saknar ersättare till Mahlangu/Johansson. Fast Gustav Engvall, han blir bra.

9) Örebro

Var bäst av alla under hösten, till och med bättre än IFK Göteborg. Hänger under Alexander Axéns ledning i och bygger stabilitet.

10) IFK Norrköping

Är på värvarstråk och vann dragkampen om poängspelaren Nicklas Bärkroth. Janne Andersson vet vad han gör – fast längre än till nedre halvan räcker det inte.

11) Kalmar FF

Fortsatt tungt för Kalmar FF, nu under Peter Swärdhs ledning. Slutsats: Man skall aldrig underskatta Nanne Bergstrands förmågor.

12) Halmstads BK

Småhandlare i de här sammanhangen numer. Det var bättre förr på Örjans vall.

13) Gif Sundsvall

Nykomling med jojo-kapacitet. Snart i superettan igen.

14) Gefle

Krånglade sig kvar till slut, via kval mot Ljungskile. Ett år bättre 2015.

15) Falkenberg

Hasse Eklund-effekt? Knappast utan Wedebröderna.

16) Åtvidaberg

Får det tufft. Åker ur.

51 kommentarer om “Mitt allsvenska tips 2015

 1. Jag tror Häcken kommer på kvalplats. För det ser skit ut rakt igenom. Enda ljustglimten är att det blir mer av Sebastian Ohlsson – Hovas Pirlo!

 2. Så hade jag själv inte tippat med hjärtat som är stort och grönvitt.
  Men vem vet ”vi” brukar få hybris ganska enkelt så sådana här tips vill jag inte att bajens spelare läser.
  Lycka till blåvitt och jag tror att Gren och Lennartsson vet vad dom gör..

 3. Så länge plastplanerna breder ut sig riskerar du få rätt med Bajen-tipset. Men aldrig att Häcken kommer före Blåvitt, hur gärna du än vill.

 4. Hej Balkander!
  Ditt tips av utgången för allsvenskan 2015 gav mig inspiration att tippa. Jag tror du har en del fel och har svårt att se vad som gör att Hammarby kommer 2a. Som du säkert vet krävs det mer än att ha en förlustfri hemmaplan. Du ska också vinna matcher hemma samt vinna borta, något hammarby kommer få svårt att göra tror jag. Men visst, det förlorar nog inte så mycket på platsen på Tele2. Till sist undrar jag vad tror du om mitt tips? Det finns på webbplatsen jag länkade.

  / Exilsson

 5. Dina egna ord:

  Om vi skall vara helt ärliga för en stund tror jag faktiskt på Hammarby till slut, men självklart kommer det/behöver de genomföra stora förändringar i truppen.

  Spelar Blåvitt och Mats Gren korten rätt finns IFK med i toppen igen, vis av erfarenhet/stora förändringar i en trupp finns risken att det blir en dipp år ett.

  Mina ord:
  Båda måste enligt dig värva nytt. Men IFK med allsvensk rutin och många spelare som gjorde oss till tvåa i år blir tippade åtta. Medans Hammarby som kommer från S1 blir tvåa?
  Förstår inte hur du resonerar. Hammarby blir automatiskt bra med flera nya spelare men IFK får inte ihop det.
  För övrigt kommer AIK och HeIF hamna längre ner

 6. Hmm visst är det kul att Bajen är med igen men 2:à….?? Då får de nog värva rätt fett efter det jag sett av dem.

  1. Minns hur Djurgården, med en ”hygglig” trupp (Isaksson, Källström, Rehn, Elmander m fl) och någorlunda publikstöd vann SM som nykomling 2002 och där Malmö FF, även de som nykomling, slutade tvåa det året. Klart Bajen måste värva. Mats Jingblad jobbar hårt med det nu.

   1. Kul med en ”sportkunnig” som inte kan något… DIF gick upp 2000 alltså var dom nykomlingar 2001. Men kul att du försökte

 7. Kung Kennedy. Snack om hur het Stockholmsfotbollen är. AIK ökar publiksnitt. Fet bevakning av MFF. Hur vore det om GP skulle börja slå ett slag för stadens stora lokala fotbollslag istället innan det är dags att gå i konkurs?

 8. Snacka om att gapa efter uppmärksamhet, det mesta är fedan sagt här och även om jag aldrig ansett dig vara den skarpaste kniven i lådan så blev du iom detta ännu svårare att ta på allvar i framtiden.

 9. Klokt av dig Balkander, ny tränare som inte haft något lag förra säsongen. Inte precis eftersökt av alla topplag. Säkert en bra människa ändå. Halva laget borta, inte någon ström av stjärnspelare som står på kö för att hjälpa IFK. Men finalspel ska det bli, jag hade inte satsat en krona på det.

  1. Jörgen tog Elfsborg till guld direkt och blir Vibe kvar återstår ”bara” att bygga ett nytt CMF. Tror vi kan räkna in Sebastian Eriksson vilken dag som helst.

 10. Örebro var bättre än blåvitt under hösten? enligt formtabellen så är ifk bäst iallafall från omg 20 och framåt, likaså några omgångar innan dess

 11. Hammarby 2a? Är du frisk eller? Dom vann superettan på målinjen och ska vara nöjda om dom håller sig kvar om dom inte tokvärvar allsvenska spelare av toppklass.

  top 5

  Mff
  Dif
  Elfsborg
  Aik
  Helsingborg

 12. Har du sänkt hela glöggflaskan, Balkander? Blåvitt som ÅTTA?
  Och Stockholmsdominans som utgörs av ett mittfält där
  Gammelfarfar Kennedy och boy-band-Walker är bäst i respektive lag?

  Nog för att det är din blogg och du får tycka vad du vill, men ändå,
  enligt mig finns det faktiskt ingenting som talar för att guldstriden inte blir en uppgörelse mellan MFF, AIK och Blåvitt. Att du och övriga på GP-redaktionen har en oförklarlig förkärlek för Häcken och en avundsjuk, negativ inställning till IFK Göteborg är bara tråkigt (är det sant att ni är Öisare hela bunten?).

  Du är ändå välkommen till Kamratgården på guldpytt i november.

  God jul och gott nytt!

  1. Har faktiskt bara druckit två små muggar alkoholfri glögg (på Audio Video i Skara i söndags) hittills i år. Det här skall du ta med en nypa salt. Spelar Blåvitt och Mats Gren korten rätt finns IFK med i toppen igen, vis av erfarenhet/stora förändringar i en trupp finns risken att det blir en dipp år ett. År ett som i Jörgen Lennartssons första år som tränare.

 13. 1. Malmö
  2. Blåvitt
  3. Häcken
  4. AIK
  5. Örebro
  6. Elfsborg
  7. Djurgården
  8. Helsingborg
  9. Norrköping
  10. Kalmar
  11. Hammarby
  12. Halmstad
  13. Sundsvall
  14. Gefle
  15. Åtvidaberg
  16. Falkenberg

  1. – Oddsen på att lilla Bajen, med ett guld – sämre än Gais i vinnarinstinkt- ska komma topp fyra är väl ungefär 5 %.!
   Men Nanne håller dem säkert kvar!

   – Oddsen att DIF som inte varit ett riktigt topplag på åtta år ska komma topp fyra är kanske 25% chans – Pelle O är bra men inte magiker!

   – AIK var ju periodvis mkt bra förra året och ganska intakt trupp men realistiskt är deras topp fyra chanser ändå inte bättre än 60% om de inte värvar sig till en stabil topptrupp.

   Ingen av dem är säker topp fyra ( fast ingen av dem, eller de andra lagen, har värvat klart).

   Lägger man ihop oddsen så är väl chansen att alla tre kommer topp fyra och dessutom m nykomlingen först…. Kanske 1% – galet tips – även om större under hänt.

   1. Letar upp att Stockholmslagen – AIK, Djurgården och Hammarby – varit topp sex samtidigt tre gånger under 2000-talet.

  2. Allsvenskan Kommer nästa år kunna stå för namnet – all-svenskan! Med lag från Sundsvall i norr via Gävle, Stockholm, Örebro, Norrköping, Åtvidaberg, Kalmar, Borås, Göteborg, Halmstad till Helsingborg och Malmö i söder. Ok, då, det är bara halva landet geografiskt, men fotbolls-Sverige täcks bättre. Det är styrkan med landets högsta fotbollsserie. Spridningen, att stora delar av landet är med i elitserien. Inre Småland saknas, men i år såg Jönköping ut att vara på väg att närma sig högsta serien. Blekinge tappade sin plats och Värmland kommer nog inte dit på länge, liksom Dalarna. Märk att det ofta är hockeymetropolerna det handlar om.
   Ordningsföljden om ett år? Troligen samma kvintett av lag i topp…

  1. Ingen kan göra trovärdiga tips 1 december, men … vi har nu i alla fall en diskussion om allsvenskan 2015 – och huruvida jag är drogpåverkad, nedknarkad eller bara har smuttat på glöggen. En början och alltid något. 🙂

 14. Balkander, Skojar du nu eller? Har du total nyhetstorka? Finns ett flertal saker som får mig att ifrågasätta din kompetens alltså. För det första, varför ens ranka allsvenskans sluttabell nästa år när transferfönstret inte ens öppnat och det är 5(!!) månader kvar till det börjar, du siar nu alltså om tabellen 16 månader innan, det är 2 transferfönster tills dess. De allra flesta lagen lär värva en hel del som du inte har en aning om, Blåvitt lär få in 4-5 spelare innan nästa säsong, och du dömer redan nu totalt ut?
  Att du som journalist dessutom rankar Bajen tvåa är ju ett skämt, helt verklighetsfrånvänt. Att supportrarna har bajen-hybris är en sak, men du.. Vad sysslar du med egentligen? Pajasnivå…

  1. Ingen nyhetstorka. Tvärtom. Ville mest starta en diskussion om allsvenskan 2015 och det verkar jag har lyckats med. Om vi skall vara helt ärliga för en stund tror jag faktiskt på Hammarby till slut, men självklart kommer det/behöver de genomföra stora förändringar i truppen. Det är för övrigt 11 månader kvar till nästa mästare är korad.

Kommenteringen är stängd.