Bragdjuryns svåra val: Kalla eller Kalla & Co?

Charlotte Kalla säger ni. Damernas stafettlag tänker jag. Och exemplifierar med Vancouver 2010, då Marcus Hellner vann både individuellt OS-guld (30 km) och höll undan för en frenetiskt jagande Petter Northug på stafettens sistasträcka och fixade första svenska OS-guldet i stafett på 22 år. Bragdguldet det året gick till just stafettlaget, där även Johan Olsson, Daniel Richardsson och Anders Södergren ingick. Ett klokt val.

I Sotji hade Charlotte Kalla, som spurtvann det svenska stafettguldet, 25 sekunder upp till Finland och Tyskland vid sista växlingen.

Bilderna från upploppet var fantastiska och väckte liv i en hel nation (Sverige).

Kallas prestation var på alla sätt bragdartad, precis som Hellners vid de två OS-guldet fyra år tidigare.

Det kan vara ett helsike att sitta i bragdjuryn. Jag är inte avundsjuk på ledamöterna inför dagens beslut, men ber om en stunds sans – och historisk jämförelse – innan Kalla, som vann två individuella silvermedaljer i Sotji, får ett välförtjänt bragdguld.

Frågan för dagen (svar 13.00): På egen hand eller ihop med Anna Haag, Ida Ingemarsdotter och Emma Vikén.

5 kommentarer om “Bragdjuryns svåra val: Kalla eller Kalla & Co?

 1. Årets val är väl OK, men det är tyvärr svårt att ta SvDs bragdguld på allvar. Man har missat för många verkliga bragder genom åren, det mest horribla var väl att IFKs UEFA-cupseger 1982 förbigicks. Helt ofattbart.(Inte heller Europacupsemin eller UEFA-cupsegern 1987 räckte…).
  Dessutom verkar det räcka med att ta en pallplats i Tour de Ski eller alpina världscupen för att Mora-Nissenostalgikerna på SvD skall dela ut ett bragdguld, börjar bli rent larvigt.

   1. Jo, 1982 hade det väl varit OK med delat pris mellan IFK och Wilander. Men hade jag tvingats välja så hade jag valt IFK.

    Men 2006, då? Revanschartat OS-guld i ishockey efter superdramatisk final skulle inte smälla högre än ett guld i slalom , där det ju är VM eller OS vartannat år med 3-4 olika grenar/chanser för favoriterna?

 2. Det Charlotte gjorde var att ta in 25 sekunder på den korta distansen. Enligt all expertis skulle det inte vara möjligt. Hela staffetlaget gjorde det bra. Men det Charlotte gjorde var en bragd!

Kommenteringen är stängd.