Så in i Norden akterseglade

De stora elefanterna har börjat röra sig. I kväll inleds sista gruppspelsomgången av Champions League och visst kan vi fortfarande hoppas på Malmö FF i Europa League, men chansen är liten. Det krävs seger i Grekland för att passera Olympiakos i tabellen, Olympiakos som tidigare vunnit mot både Juventus och Atletico Madrid på hemmaplan.

Tittar man brett på vilka lag som kommer gå vidare till åttondelsfinal i Champions League saknas i princip egentliga överraskningar.

Möjligen kan man omvänt hävda att en eventuell miss av Manchester City klassar in i kategorin skrällar.

I en nordisk jämförelse har de danska klubblagen fortfarande ett försprång på den europeiska klubblagsrankingen. Svenska ettan Malmö FF har både FC Köpenhamn, Esbjerg och Nordsjälland före sig, lokala angelägenheterna IFK Göteborg och BK Häcken rankas som nummer 17 och 20 i Norden och är bakom MFF, Elfsborg, AIK och Helsingborg femma respektive sexa i Sverige.

Över tid har vår uppfattning om vad som är realistiskt i en fotbollsvärld styrd av arabiska oljemiljardärer förändrats drastiskt. Realism är en förutsättning för klokt och vägvinnande beslutsfattande, men kan vara skadligt för drömmarna.

Den här listan (senaste europeiska klubblagsrankingen) är knappast något vi nordbor drömt om. Den ger i alla fall ett perspektiv på hur litet nålsögat fortfarande är.

46. FC Köpenhamn

126. Esbjerg

135. Nordsjälland

141. Malmö FF

143. Rosenborg

144. IF Elfsborg

148. HJK Helsingfors

155. Ålborg

159. Molde

165. Odense

176. AIK

191. Helsingborgs IF

195. Midtjylland

207. Bröndby

208. Tromsö

229. Ålesund

236. IFK Göteborg

242. Randers

243. Strömsgodset

251. BK Häcken

Totalt är 454 klubbar rankade. Listan uppdaterades senast 28 november 2014.