Grens våghalsiga spel med IFK

Nej, jag tror inte att Kasim Prosper (redan spelklar) och Sabah Lawson (spelklar till sommaren) är redo för avgörande stordåd för IFK Göteborg i allsvenskan redan i år. Och nej, jag är långt ifrån säker på att Darren Mattocks, förutom en extrem snabbhet, är den mål- och spelmässiga förstärkning många tycks tro.

Detta grundas på nyanser i uttalanden av de ansvariga, huvudtränaren Jörgen Lennartsson och sportchefen Mats Gren.

Vi skall utan att dra för stora slutsatser på det påståendet ha i minnet att det för alla 18-åriga fotbollsimporter från Afrika (i det här fallet Ghana) tar längre tid att acklimatisera sig för idrottsmässiga topprestationer, både i socialt, kulturellt och taktiskt hänseende, än för lokala ämnen.

Prosper och Lawson är förutom spännande fotbollstalanger inledningen på ett blåvitt nytänk, faktiskt närmast revolutionerande med IFK-mått mätt.

Det Häcken och för den delen tidigare även Örgryte ägnat sig åt i tio år är i många stycken nytt och oprövat på Kamratgården.

Det hade, vågar jag påstå, aldrig skett utan Mats Gren vid rodret.

Det är modigt, spännande, men saknar garantier. Det vet Mats Gren med. Det finns många fallgropar och blindskär som även den mest ambitiöse sportchef riskerar att falla offer för.

Afrikaspåret är ett sådant.

Att med tämligen hög svansföring byta huvudtränare och halva den trupp som i höstas bärgade andra raka medaljen är våghalsigt och en annan möjlig fallgrop.

I skrivande stund sker skiften på fyra av elva positioner jämfört med höstens blåvita idealelva.

I min värld har ett väldigt tungt ok lagts på korsbandsrehabiliterande Italienåtervändaren Sebastian Eriksson.

Tänk tanken vad IFK Göteborg i nuvarande skick skulle vara utan Sebastian Eriksson och inse att Mats Gren är ute på djupt vatten.

Det krävs MINST en central mittfältare till. Förmodligen två och frågan för stunden (onsdag 17.24) är varför det tar sådan tid? Erik Friberg, Fredrik Ulvestad och nu Marius Lundemo. Varför sådan tvekan? Varför så utdraget?

Jag vill med emfas betona att jag inte anser att IFK Göteborg och Mats Gren har missat Tobias Sana.

För mig har den allmänna minnesbilden av Sanas allsvenska insatser alltid överdrivits. Även om han var ljuset i ett svagt vår-IFK 2012 var landslagsplatsen mer följden av klubbnamnet (Ajax) än personliga prestationer.

Det är min åsikt. Samtidigt skall det blir EXTREMT spännande att följa Marieholmsproduktens framfart i Malmö FF.

Faktum kvarstår. IFK Göteborg januari 2015 har ett svårare utgångsläge än klubben hade vid samma tidpunkt i fjol.

Dock balanserar ekvationen i stor utsträckning på Lasse Vibes framtidsbeslut, även om ingen fotbollsspelare är oersättlig.

Truppen känns, när jag tittar igenom namn för namn, tunn. Talangerna, de uppflyttade, framstår som mindre talangfulla än tidigare och Jörgen Lennartssons bekymmer är snart tiden.

Jag tror att det gnager honom. Åtminstone lite grand. Fotbollslag tar tid att bygga. Särskilt när så betydande beståndsdelar som Jakob Johansson, May Mahlangu, Kjetil Waehler och Ludwig Augustinsson skall ersättas.

Om tio dagar väntar första testet mot danska Nordsjälland på Valhalla. Var står IFK då?

Jag skulle tro att Lennartsson mönstrar AlvbågeSalomonsson, Bjärsmyr, Jonsson, AleesamiSmedberg-Dalence, Svensson, Pettersson, Rieks – Vibe, Engvall från start.

Bakom jagar i första hand Mikael Boman, Daniel Sobralense och Adam Johansson.

Huvudfrågan: En guldtrupp? Inte än, men startelvan känns stark.

Till och med mycket stark.

27 kommentarer om “Grens våghalsiga spel med IFK

 1. Det ser mörkt ut på blåvitts avbytarbänk, herr Gren stöter på motgång efter motgång hur länge orkar han? 🙁

 2. Du har ju helt fel i att det är något nytt från IFKs sida, det fanns ju ett tidigare sammarbete med den nigerianska Velletri Soccer Academy och dessutom någon klubb i Zimbabwe (Hellas?) om jag inte missminner mig.

 3. Det skriker inte direkt teknisk flärd om ett mittfällt med Rieks – Eriksson – Pettersson/Svensson – MSD

  Hittar man inte tidigt en trygghet i ett sågande passningsspel kommer det här bli en säsong av långbollar…

  1. Både Rieks och Eriksson är två grymt tekniskt skickliga spelare men kan hålla med om att vi behöver en mer spelfördelare mittfältare och det är väl där Marius Lundemo kommer in i bilden.

   Om vi stannar kvar på innermittfält lite så kommer även Lawson i sommar när han fyllt 18år och han vet vi ju väldigt lite om men ska man gå på Gren och JL’s ord om att han kan liknas som en blandning mellan Amartey och Mahlangu så å får vi väl anta att han är minst sagt tekniskt duglig för allsvenskan.

   Ser att du inte räknat med Prosper som vi heller inte vet mycket om mer än scoutrapporterna som Gren uttalat sig om dvs ”otroligt snabb, bra i en-mot-en och fin passningsfot”, i min bok låter det som en teknisk spelare.

   Du väljer även att inte heller nämna Karl Bohm vars huvudegenskaper som tagit honom hela vägen till A-laget är i främsta hand hans snabbhet och fina teknik och dessutom är han väldigt företagsam i en-mot-en situationer. Hoppas även ’Paka’ flyttas upp snart som har samma egenskaper.

   Då kommer vi till vår extremt viktiga pjäser Gustav Svensson och i viss mån Tom Pettersson som är vårt defensiva ankare som skall täcka upp ytan framför backlinjen för att förhindra kombinationsspel och instick och styra ut motståndarnas anfall till kanterna, Gurra kommer vara oumbärlig denna säsong och för att vi ska lyckad utmana om guldet så krävs det att Gurra har en bra säsong och skänker den balans som behövs till laget.

   Men jag håller med i en sak, vi saknar en tydlig spelfördelare om det nu inte är tänkt att Sebban ska vara det samtidigt som han är en box-till-box spelare àla Di Maria.

   Tror som jag skrev längre upp att Marius Lundemo isf är tänkt som vice-spelfördelare.

   Forza Göteborg!

   1. Det jag sett av Karl Bohm är riktigt lovande, men det är på U-21-nivå, och det ska bli spännande att se både Lawson och Prosper, men tror inte man ska förvänta sig att 18-åringar går in som ordinarie i Allsvenskan.

    De fem namnen jag skrev är de jag ser som mest troliga i en frekvent matchad startelva så som truppen ser ut idag. Jag älskade den Sebastian Eriksson som lämnade IFK Göteborg men jag minns honom mer som en klok passningsspelare och en mittfältskrigare än ett tekniskt geni. (Tittfinten mot HIF(?) strax innan han försvann var magisk)

    Rieks har presterat bra men han kan inte förväntas stå för all teknisk kompetens fram till anfallet, en tät markering på honom och vi blir låsta till ett långbollsspel. Som sagt, allt detta givet att vi inte tidigt finner en trygghet i att använda just passningsskicklighet och rörelse för att låsa upp försvaren. Inte omöjligt att det är just därför Boman är värvad, för att ha någon MSD kan sikta på när passningar längs marken inte fungerar.

   2. Som du skriver, Gustav måste upp ett par klasser i ansvar och prestation. Vilka två spelartyper föredrar du på planen samtidigt av Eriksson, Svensson och (ev) Lundemo?

  2. Mycket hänger på Erikssons löpförmåga. Svensson går ytterst sällan med upp nuförtiden. Rieks har – tror jag – mer att ge än vad han visade i höstas. MSD gjorde en alldeles utmärkt höst ihop med Emil Salomonsson.

 4. Hello Mats Gren tell me how you doing???
  Så många fel på en och samma gång av Mats, men man skall ju inte såga av den Gren Prio-Nisse sitter på hos IFK eller?
  Sana i MFF hur kan Grenen överleva ett sådant misstag illa illa illa, plocka hem Tobbe är du förlåten.

  1. Gren skall inte be om ursäkt för att Sana hamnar i Skåne. Klokt att inte ta hem honom. Tycker jag.

 5. Tror du att Elvan håller för att slå AIK och Malmö?

  Malmö, nu med Sana, kan väl nu mönstra elvan
  Olsen – Konate, Helander, Johansson, Tinnerholm – Sana, Lewicki, Adu, Molins – Rosenberg, Kiese Thelin

  AIK har ju tappat Borges och Milosevic men fått in Bangura och Etuhu.

  1. Malmö kommer, av allt att döma, vara favoriter igen. Den elvan du nämner är mycket stark. Kommer nog dock hända ännu mer där inom kort. IFK kan absolut besegra både AIK och Malmö, som vanligt handlar det lika mycket om att ha ett spel för ”de lite lättare” matcherna.

 6. Äääh …? Har inte Erik Friberg skrivit på för Esbjerg ???

  För övrigt är det oftast tre parter med i varje övergång, mestadels … hade det varit upp till Mats G så hade han väl ”closat” det han ville ”closa” – eller?

 7. Nu har du sågat Gren sedan han sparkade Stahre, get over it.

  Blåvitt slår även in på en ny väg taktiskt och då borde väl Lennartsson ges dom spelare vars spetsegenskakaper passar den nya taktiken?

  Jag vet att dina fotbollskunskaper är väldigt begränsade och du verkar ha väldigt svårt för att se dynamiken i sporten.

  Ett exempel på det är att du tror att gårdagens trupp som efter många om och men lyckades gneta sig fram till stora silvret med Stahre’s taktik per automatik skulle klara samma sak igen eller ännu bättre vinna guld, med ny taktik och med Lennartsson vid rodret.

  Så enkelt är det givetvis inte men har du inte lärt dig det nu så lär du aldrig kära dig det så jag tänker inte predika fotbollens grunder allt för mycket.

  Sen är det intressant att du dömer ut talanger pga ett gäng uttalanden, låt mig vända på det och peka på att man i fotboll kan läsa av väldigt mycket på kontraktslängden som är på 5år på både Sebah och Prosper men allra bäst är att studera dom själv och du förhastar dig i din iver satt skriva nåt smaskigt.

  Dessutom måste du verkligen leta fel om du tycker att Gren och JL är tveksamt inställda till grabbarnas talang, jag har plöjt igenom allt, något maniskt men skitsamma och för mig är det tydligt att man tror väldigt mycket på Sebah och Prosper men som vanligt när det gäller unga talanger så vill man inte lägga för mycket press på deras axlar.

  Sen nämner du knappt någonting om Haitem Alesaami, Tom Pettersson och Boman som alla 3 får ses som tunga värvningar varav två av dom går rätt in i startelvan (Alesaami och Pettersson) och vad gäller Boman så, hur många klubbar i Allsvenskan har ett sånt 3e eller tom 4e val?

  Sist men inte minst så har du uppenbarligen sett alldeles för lite av våra upp flyttade talanger för att över huvudtaget uttala dig.

  Och i värsta fall hellre någon talang som ’inte är där än’ än stjärnor som underpresterar säsong efter säsong (Gerzic och Sobra).

  1. Instämmer!!

   Väldigt!!! vad Sana har blivit bra helt plötsligt … hoppas att han får rejält med pröjs av Iff Iff’s CL-meloner.

   I Blåvitt var han ibland en start-spelare och ofta en velepinne … udda saker gjorde han, men hur många poäng bidrog han med.

   Någon här inne dissade Rieks, som faktiskt håller en betydligt!! högre nivå. Såväl framåt som bakåt!

   Keep on Mats!

  2. Glömde en sak – du kan inte begära mer av Balkanders fotbollskunskaper – han är förblindad av att det inte är BKR som tagit hem Sabah & Prosper,

   BKR har ensamrätt på afrikaner … verkar det som

   1. Haha jag vet.

    Tydligen bättre att HETA Gerzic och Sobra och underprestera än att SPELA bra och BYGGA SIG ett nytt namn också.

    Men bara för att Balkander inte sett dom spela så kan dom inte bli bra, hela den Afrikanska kontinenten ligger ganska risigt till alltså.

    Sen fattar jag inte vad som är så för annat dåligt med att ersätta May M med Sebban enligt Balkander, själv tycker jag det tyder på styrka.

    Dessutom har vi ju inte ens hunnit värva klart och det tror Balkander beror på Gren och har givetvis ingenting att göra med yttre omständigheter.

    Såg du när Balkander mycket märkligt tippade Allsvenskan 2015 här? Innan Januarifönstret ens öppnats haha

   2. Det är just från BKH – och i viss mån ÖIS – jag uppmärksammat svårigheterna att lyckas integrera unga afrikaner i allsvenskan. Klokt att ta hit två, i alla fall.

  3. Märklig kommentar. Boman, Pettersson och Alesaami tunga värvningar? Kan inte se vad som är speciellt tungt i dom.
   Jag håller med Balkander i det mesta, truppen känns väldigt tunn. Och definitivt så vilar ganska stora förhoppningar/ok på Sebs axlar.
   Kommer Seb tillbaka i gammal fin form så är startelvan hyfsat (med frågetecken för Tom P och Alesaami dom vi inte rikigt vet var dom står), men utanför den finns det många frågetecken. För en topplacering tror jag det krävs att Lennartsson får ihop ett riktigt sammansvetsat gång samt att Vibe och Engvall levererar från start.

   1. 1. En spelare som Boman som gör 10+ mål för ett nedflyttningstippat gäng som Halmstad som TREDJE alternativ är givetvis tungt, som jag skrev innan, hur många klubbar har ett sådant 3e alt? Kanske du kan svara på?

    Dessutom en spelare som växt upp på GU, lär få se mycket hjärta.

    2. Haitem Alesaami vann pris i årets ’talang’ och jagades av såväl Norska toppklubbar som Holländska klubbar men valde IFK GÖTEBORG som vart tydliga med att man inte kunde vänta med att köpa honom då han var riktigt het och som sagt redan var påväg till större klubbar och/eller större liga.

    Anses vara en jättetang i Norge.

    3. Vet inte hur mycket fotboll du ser men att Tom Pettersson är en väldigt skicklig mittback är ju vida känt i fotbolls-Sverige och om man trodde att hans utveckling stannat av i Belgien så fick man ju svar på tal när han visade klass när han kom tillbaks till Åtvid igen.

    En av Allsvenskans absolut mest placeringssäkra mittbackar i Allsvenskan och definitivt en av dom mest tekniska mittbackarna som sällan bara kommer panikrensa àla Hjalmar och Kjetil och kan dessutom spela mittfältare.

    Även här en spelare som vart Blåvitt sedan barnsben och därmed inte kommer att ta lätt på lättja och slarv.

    4. Givetvis krävs det att våra anfallare presterar från start men det är väl knappast något som skulle vara unikt just för Blåvitt?

    Tror definitivt på Gren, en ’revolution’ har behövts länge i blåvitt och Gren rycker upp det sjuka trädet från dess rötter istället för att ansa kronan, jag hoppas innerligt hans mod belönas.

  4. Aleesami och Tom Pettersson är goda ersättare till Augustinsson och Waehler. Sobra och Gerzic har sedan länge gjort sitt i IFK, jag har endast sporadiskt sett Bohm, Nordström, Dyrestam m fl. Det är alltid tufft – och det vet IFK om – att ta unga spelare från andra kontinenter.

Kommenteringen är stängd.