KRÖNIKA: Så påverkas IFK av avhoppet

Och plötsligt stod IFK Göteborg med byxorna nere. Vem drar upp dem? Varför inte en kullagerfirma eller en biltillverkare från Göteborg.

Nej, jag kan inte påstå att jag blev särskilt förvånad när beskedet att Prioritet Finans och IFK Göteborg avslutar sitt samarbete efter fyra år offentliggjordes under gårdagen.

Jag kan heller inte påstå att jag i det långa loppet är särskilt brydd å Blåvitts vägnar. Föreningens varumärke och ställning är enligt min uppfattning tillräckligt starkt för att lyckas attrahera andra, storleksmässigt minst lika stora spelare att ingå partnerskap.

Att förhållanden spricker tillhör livet. Att sponsorer hoppar av när den inledande passionen avtagit är inte sällsynt. Att IFK Göteborgs stjärnsponsor i det här fallet inte upplever det mödan värt att satsa åtta miljoner av sina egna, surt förvärvade slantar är förstås deras ensak.

Initialt blir det ett likviditetsmässigt problem för Blåvitt. Intäktsmässigt skrala januari och februari kräver uppfinningsrikedom i en organisation som personellt svällt en smula och fått fler munnar att mätta.

IFK Göteborg vill växa och skall växa. Det är en förutsättning för att drömmen om framtida allsvenska guld och Europarepresentation skall bli verklig och realistisk över tid.

Men när i snitt sju årliga miljoner försvinner från en omsättning på 125 miljoner i en verksamhet som senast backade med 18 miljoner i driften (exklusive spelarförsäljningar på drygt 15 miljoner kronor) svider det i skinnet.

Det är dagens sanning.

2011 ersatte ett finansbolag ett detaljhandelsföretag som stjärnpartner för den dubbla Uefacupmästaren. 2013 lämnade samma detaljhandelsföretag föreningen för gott efter ett par år på nivån under. Den luckan har ännu inte täppts igen och under fjolåret öppnades ytterligare en när det sponsrande bilföretaget lämnade in.

Det är i Sverige och Göteborg 2015 uppenbarligen ingen självklarhet att miljonsponsra ett fotbollslag.

Sagt just som BK Häcken står i färd att välja ett av två storinternationella företag, båda villiga att putta in ett mångmiljonbelopp i den nya arenan på Hisingen.

IFK Göteborg behöver ta sig en funderare. Varför vill en sittande stjärnpartner ha mer, men betala mindre? Säger det mest om fotbollen som produkt eller IFK Göteborg som förening?

Eller är det rentav så enkelt att Nils Wiberg redan fått vad han var ute efter från början. Höjd egen omsättning och medialt tvättad buk.
För övrigt undrar vän av ordning hur det kommer sig att sportsliga ting numer alltid drar ut på tiden när det gäller IFK Göteborg.

Rekryteringen av Mats Gren som ny sportchef, Jörgen Lennartsson som tränare och Sebastian Eriksson som spelare.
Samtligt har tagit evinnerlig tid med offentlighetens lampa lysande över processerna.

20 kommentarer om “KRÖNIKA: Så påverkas IFK av avhoppet

 1. Det blir ett mellanår för blåvitt, många nya talanger men med ny tränare och utan Tobbe blir det inget nytt SM-Guld, 5:a eller 6:a 2015 är inte illa pinkat för en gammal blåvit stukad häst. 😉

 2. Nja, att SOM-undersökningen år efter år visar att Blåvitt är populärast är en sak. En annan sak är hur ett företag räknar på avkastning på investerat kapital. Ofta fastnar alla uttalanden och krönikor i ”starkt varumärke”, skulle vara intressant att höra lite djupare med en marknadsanalytiker. Vad görs rätt, vad görs sämre och hur ser egentligen marknaden ut…? Både vad gäller Blåvitt och allsvenskan som helhet.

 3. Till dig som kallar Stiller vet att det är så dåligt på Kamratgården plocka fram bevis. Ola eller vad du kallar dig Gren är inte sämre än Sonny Karlsson, hur stor europeisk erfarenhet har Sonny i jämförelse.

 4. Du skriver det som om Prioritet finans helt skall försvinna som sponsor… Läser du inte media innan eller vet du mer än alla andra? Nils säger själv att han skall finnas kvar som stor sponsor men att han inte vill lägga upp de 11-12 miljoner som IFK vill ha för stjärnsponsor. Hur försvinner det då 7 miljoner undrar jag?

  1. Tolv miljoner per år är en felaktig uppgift. Rätt siffra är sju miljoner per år. Totalt 28 miljoner på fyra år.

   1. Nu tar jag lite tolkningsföreträde och gissar att det Sören menar är att IFK i förhandlingarna velat ha mer än de 7M man fått de senaste åren från ”Stjärnsponsorn”. Detta har inte PF gått med på och kliver därför ner ett par klasser men stannar som sponsor och ger kanske snarare 3-4M. Det blir således inte ett direkt hål på 7M på intäktssidan bara för att PF kliver ner från rollen som ”Stjärnsponsor”.

    I bästa fall kan det innebära ökad total sponsorintäkt om man lyckas hitta en ny sponsor som går med på de krav PF inte accepterade, men det är ett högt spel. Något som på sätt och vis kännetecknar IFK:s agerande det senaste året. Framförallt är ett tema som går igenom att man gör sig av med det man har innan man gör klart med det som ska ersätta. Detta gäller såväl innermittfält som tränare och sponsorer. Det tyder på en härlig optimisim och tilltro till egen kapacitet, men kan visa sig naivt och en fälla som kommer att ta tid att ta sig ur.

    1. Tror nog att Blåvitt nöjt sig med de 7 millioner man tidigare fått.

     Det var Skumrask som inte längre ville betala denna summa.
     Istället ville man fortsätta ha sitt varumärke på Tröjorna för 4 millioner per år.

  2. Var har du fått 11-12 millioner från ?

   Enligt vad jag läst har Skumrask betalt 7 (max8) millioner vilket man ville minska till 4. Plus en Bonus vid Allsvensk Seger vilken man är chanslös till, i alla fall just nu.

 5. Hej igen kanske du borde granska vilka slavkontrakt Häcken ger sina Importerade afrikaner tillexempel Waris Majeed. Första kontrakt 25000

 6. Balkander har rätt i att det är allmän gegga uppe på kamratgården just nu, en hel del tveksamheter och segt agerande i ledningen försätter just nu klubben i en långsam mörk utförsbacke som nog inte ens två unga talangfyllda Ghananer kan stoppa? 🙁
  Sana gick till MFF och Tobbe Hysen verkar nu plötsligt vilja stanna kvar i Kina, sjundeplatsen lurar nog bakom hörnet tyvärr?

 7. Blåvitt har problem på flera fronter. Tror inte Mats Gren har det som behövs för att driva en såkallad storklubb.

 8. Kul att du nämner Häcken och att de ska få miljoner för en arena de inte är ägare till… snäll någon, granska detta jävla mygel mellan Gbgstad och BK Häcken en gång för alla nu, det är mycket mer än ryaverket som stinker från Hisingen.

  1. Granska? Mygel? Om du själv lägger ner fem minuter på att googla och läsa om ärendet kan du se att du är fel ute. Om du inte vill styra upp ett sådant projekt kan jag istället direkt informera dig att Häcken köpt namnrättigheterna till arenan och snart lyckats sälja dem vidare.

   1. Då kan man kanske fråga sig hur det gick så smidigt då, med tanke på hur otroligt segdraget det verkar vara att få till en clean court på GU… anser fortfarande att samarbetet BKH/Gbgstad är underlag för en fet granskning.

   2. Jag är nog helt hopplös på att googla men jag hittar faktiskt inte någon info om ägarstruktur på nätet. Kan någon länka? Ska inte GFC spela där också?

 9. Vad menar du med den här artikeln egentligen. ? Jag är inte orolig överhuvudtaget när det gäller det här. Det låter som du vill göra det här större än vad det är.

 10. Balkander ngr rätt har du men Att Blåvitt inte löser detta är löjligt tänk. Klubben som alla år alltid bestått av profiler som oftast är stora i supportermängd. Personligen har jag själv varit i kontakt med folk på Kamratgården. Då är jag säker trots flera kvällstidningar försöker smutskasta allt som rör Blåvitt. Det är ett Göteborgs lsg kanske lokalmedia kan stödja bättre i skrivande. BK Häcken får tex trots Arenan är byggd av ett kommunalt bolag rätt att ge namn utifrån ett företag. Blåvitt har långt innan media börja påstå att BK Häcken spelar så fin fotboll (som inte ger bättre placering) kämpat för Clean Court kanske ngt som media kan ställa frågan till makthavare. Men inte utan leta fel är bättre.

  1. Tror att det är Barlasten i form av två andra klubbar och kanske Damlandslaget som hindrar i CleanCourtFrågan.

   Är det bara Häcken som skall spela på Rambergsvallen ?

   1. Vad jag har hört sen tidigare, kan ha ändrats, så ska nya vallen på andra sidan ersätta Valhalla och alltså vara tillgänglig för alla lag i Gbg som spelar i högre ligor. Därför lite märkligt att konkurrerande klubb indirekt får pengar när arenan används…

Kommenteringen är stängd.