KRÖNIKA: Möjligheternas tid

Just nu, just i dag är fotbollssäsongen 2015 enbart fylld av möjligheter. Först ut: BK Häcken. I morgon: IFK Göteborg.

Vi vandrar många med liknande funderingar och drömmar, ospecificerade förhoppningar och möjligen ett uns misstro och hederlig skepsism.

I en idrott som numer aldrig stannar upp och med ett nyhetsflöde som sällan sinar är det vi förr kallade gruspremiär en alldeles utmärkt utgångspunkt för ett par lokala fotbollstankar.

Huvudfrågarna samma dag fjolårets allsvenska seriefemma beger sig till Oslo för inomhusmatch mot Lilleström SK och IFK Göteborg laddar för Nordsjälland på Valhalla är i nuläget ”hur bra är BK Häcken i år?” och ”är det realistiskt att tro att Jörgen Lennartsson och Mats Gren hinner klart med sitt blåvita truppbygge i tid”?

De korta svaren på ovanstående är ”sannolikt bättre” och ”troligen tveksamt”.

Det har dock inget med allsvensk slutplacering att göra. Det är viktigt att påpeka. Men när Häcken radar upp påskrivna övergångspapper, några som garderingar för snara exporter, är flödet trögare runt Blåvitt.

De hål vi länge känt till saknar fortfarande fylle. Och under ett kvartssamtal (en kvarts samtal) med sportchefen Mats Gren i går framkom att så många som fyra spelare kan tillkomma innan Jörgen Lennartsson fått det han skall ha.

En ersättare till Daniel Sobralense som vill och kommer lämna, även om han spelar nu på lördag.

En stand-in för högerback Adam Johansson och vänsterback Billy Nordström som båda tvingas ägna den närmaste tiden åt rehabilitering av lår respektive knä.

En tredje central mittfältare bakom Gustav Svensson och Sebastian Eriksson, möjligen även en fjärde eftersom Sabah Lawson inte är spelklar förrän till sommaren och Sebastian Eriksson fortfarande har ett par veckor kvar till regelrätt fotbollsspelande.

En fjärde forward bakom Lasse VibeGustav Engvall och nye Mikael Boman. Fortfarande saknas konkreta anbud på danske Vibe, som missar premiären på grund av överbelastning av vadbenet, varför Gren mentalt gått från ”lämnar” till ”stannar” som status efter Vibes namn.

Var för sig är inget av ovanstående några konstigheter, sammantaget svettigare att få ihop – och som känt: Tiden är enligt devisen ju förr, desto bättre en faktor i varje framgångsrikt truppsnickrande.

Enligt rapporterna från Hisingen kvarstår CSKA Moskvas intresse för anfallstalangen Carlos Strandberg som i somras var en läkarundersökning från ett monsterkontrakt med tyska Borussia Dortmund.

Och känner jag Häckens sportchef Sonny Karlsson rätt handlar det överbefolkade mittfältet – just nu sju spelare till två-tre platser – lämnar Simon Gustafson antingen redan nu eller till sommaren.

Jag har inget belägg för det, bara en känsla. Nya Dardan RexhepiJasmin SudicAlexader Nadj och Mohammed Abubakari förtätar en trupp som enligt min uppfattning känns spänstigare än vid samma tid i fjol.

2 kommentarer om “KRÖNIKA: Möjligheternas tid

  1. Missuppfattade jag allt nu?
    Fick för mig att dagens text skulle handla om Häcken och morgondagens om Blåvitt.

Kommenteringen är stängd.