IFK-lägret över – här är fyrarna: ”Det var bäst”

Vad gav egentligen IFK Göteborgs läger i Portugal, förutom några dagars bättre väder än det svenska.

Här är en kort sammanfattning:

♦ En stängning av värvningsfönstret som hette duga. I stället för miljoner (enda budet Mats Gren hade att ta ställning till, mig veterligen, var det från Reading på drygt tio miljoner kronor) i börsen fick Blåvitt behålla Lasse Vibe. Fem fyrar.

♦ En ny dansk kantkanon och ett stycke rödvit dynamit av bästa märke. Ebjergs Jakob Ankersen landades av Mats Gren – och två dagar senare på spelarhotellet i Lagos. 90-minuterdebuten mot Bröndby på lördagen innebar ett stolspskott och en kvalitetsmärkning. Ankersen är snabb, tar ansvar, har bra fötter och en påslagen skalle. Fyra fyrar.

♦ I brist på mittfältare ställdes stort krav på Gustav Svensson, i fjol missförstådd bänknötare, nu rappare och outtröttlig tvåvägskämpe. Kommer oavsett medspelare bli nyttig för Blåvitt i år. Tre fyrar.

♦ En spelintelligent och modig mittback i Tom Pettersson. Jag önskade under hela lägret att han skulle få speltid som just mittback ihop med Mattias Bjärsmyr trots det begränsade antalet centrala mittfältare och blev bönhörd mot Bröndby. Pettersson, som spelade större delen av fjolåret som just mittfältare, vågar och lyckas som mittback ta sig ur hög press med gott resultat. Spelar med mindre marginaler än sin företrädare, norske Kjetil Waehler, men bidrar med öppnande djupledspassningar till forwards till anfallsspelet på ett helt annat sätt. Felpassen? De blundar jag för. Fyra fyrar.

♦ Beskedet att 18-årige yttermittfältaren Kasim Prosper från Ghana blir kvar i sin hemmamiljö till 30 juni. Logiskt resonerat av IFK:s styrelse, däremot en sportslig missräkning. Två fyrar.

♦ Amerikanske försvarsspelaren och möjlige flickidolen Heath Pearce kom till Portugal med begränsad fysisk förmåga och lämnade utan speltid. Är tänkt att täcka upp för långtidsskadade Adam Johansson. Varför inte ens ett inhopp mot Bröndby? En fyr.

♦ Enligt Blåvitts nya ”IFK-modell” blir språlkliga barriärer i framtiden inget hinder för kommunikation (krav på engelska). Tur då för testspelande brassen Patrick Dos Santos Cruz att han kan engelska. Däremot framstår hans fotbollsmässiga kvaliteter inte tillräckliga för ett kontrakt. 15 minuter mot Dynamo Moskva var allt. En fyr.

♦ Dubbelt korsbandsskadade Sebastian Eriksson har på sin väg tillbaka till full fotbollsträning gjort ett mycket starkt intryck på oss på plats. Fysiskt är ”Sebban” vid mycket god vigör, återstår lite spänt och kraft i närkampsspelet. Comeback i månadsskiftet är tanken. Kan bli en allsvensk sensation. Passningarna, skottet, blicken, lungorna. Fyra fyrar.

♦ Jag har varit inne på det tidigare. Mattias Bjärsmyr är 2015 en avsevärt bättre tränad och förberedd fotbollsspelare än 2014. Det inkluderar hans kaptensegenskaper. Nu är det ”Bjärs” om styr. Tre fyrar.

♦ Ungdomarna blir en kollektiv punkt. I brist på seniorbredd tog Jörgen Lennartsson med sig Martin Johansson Zanjanchi, Oscar Kindlund, Alexander Leksell och Peter Cavar till Portugal. Sådant omsätter ord (”vi skall satsa på de unga”) till handling (speltid). Både Kindlund, 18, och Johansson Zanjanchi, just fyllda 19, fick speltid i Atlantic cup. Det ökar deras möjligheter att på allvar närma sig A-lagsspel under året. Tre fyrar.

♦ De nyuppflyttade Karl Bohm och Patrick Dyrestam tog i sina framträdanden för sig ordentligt. Bohm, som just nu fjärderankad ytter mot både Jablonec och Dynamo Moskva, Dyrestam som startspelare mot Moskva. Tre fyrar.

♦ Eftersom fotboll är ett lagspel är man som spelare alltid beroende av sin omgivning. Förutom Bjärsmyr och Svensson spelade även Sören Rieks 90 minuter i samtliga tre matcher. Rieks är en risktagare, en offensiv sputspets, som skall stå för poäng och hockeyassist. Samma sak gäller emellanåt på egen planhalva. Även har tar Rieks – ibland – stora risker som vid bolltapp är kostsamma för laget. Särskilt vid omställningar och när motståndaren pressar högt och med många. Totalbetyg ändå: Tre fyrar.

♦ Tyckte att det var kul att se Martin Smedberg-Dalence både som högerback och central mittfältare mot Bröndby. Om sanningen skall fram var det här inte någon av Martins bättre matcher, som trots det framstår som våralternativ på hela tre platser. Tvåa bakom Ankersen på högermittfältet, tvåa bakom Salomonsson som högerback och möjlig tvåa/trea bakom Svensson/Pettersson/Eriksson på det centrala mittfältet. En något ny och tämligen utmanande situation för Smedberg-Dalence. Två fyrar.

♦ Det är konstaterat sedan flera säsonger tillbaka att Hjalmar Jonsson fungerar bättre som mittback än ytterback. Något även Atlantic cup bekräftade. Riktigt bra mot Jablonec. Två fyrar.

♦ Inte heller Emil Salomonsson hade under sitt inhopp mot Bröndby någon lyckad kväll. Däremot var han i premiären mot Jablonec en av IFK:s bättre och skicklig även mot Dynamo. IFK Göteborgs högerkant kommer även 2015 hålla högsta klass. Tre fyrar.

♦ Anfallsuppsättningen. Jag trycker på alternativen. Här finns djupledskraft, bollmottagarkraft och förmåga att dra isär motståndarförsvar med mycket löpningar. Däremot har, under lägret i Portugal, kylan och effektiviteten i avslutningarna inte varit den allra bästa. Här finns dock ingen anledning för Jörgen Lennartsson, Magnus Edlund och Alf Westerberg att oroa sig. Mikael Boman, Gustav Engvall och Lasse Vibe är synonymt med kvalitet, tillräckligt god för att tillhöra toppen i diverse statistiska sammanställningar under allsvenskan. Tre fyrar.

♦ Målvaktskonkurrens ser, åtminstone på ytan, ut att vara jämnare än i fjol. Marcus Sandberg och John Alvbåge hade statistiskt likvärdiga resultat där Alvbåge, när han varit frisk och hel, framstått som given förstemålvakt. Jag tycker att Sandbergs insatser mot Jablonec och Bröndby, särskilt den mot Bröndby, lovar mycket gott. Blir en grannlaga uppgift för Stefan Remnér att ihop med Lennartsson välja här framöver. Tre fyrar.

♦ Försäsongsskador är blä. Därför kunde Portugalvistelsen inte sluta bättre. Ingen ny allvarlig skada. Skillnad det jämfört med Turkietlägret där IFK drabbades av tre skador. Fyra fyrar.

♦ Resultaten – 3-1 mot Baumit Jablonec, 0-2 mot Dynamo Moskva och 0-1 mot Bröndby – är kanske inget att skryta med. Däremot fungerade försvarsspelet genomgående där två av de fyra insläppta målen är distansskott av hög individuella kvalitet, ett ett inlägg/halvt målvaktsmisstag och ett högklassigt mål av Dynamo där crossboll följdes av vacker fint i målområdet. Två fyrar. 

♦ I övrigt? Haitam Aleesami tar sig. Två bra matcher mot internationellt motstånd var förmodligen precis vad han behövde. Två fyrar.

***

För IFK Göteborg väntar nu ett par lediga dagar innan uppladdning och ny match mot danskt motstånd (FCK) på lördag.

För Mats Gren väntar fortsatt jakt på centrala mittfältare (två?), en anfallare och möjligen en mittback.

Först därefter är Blåvitts trupp i allsvensk toppklass vad gäller nödvändig bredd.

7 kommentarer om “IFK-lägret över – här är fyrarna: ”Det var bäst”

 1. Det är en risk med Rieks bolltapp. (stor). Och det ser inte bra ut med bristen på bra passningsspel.

 2. Intressant och bra sammanfattning. Att någon skulle göra detsamma om Örgryte är väl en nåd att bedja om.

 3. Någon idé varför inte Heath Pearce fick spela? Borde väl vara mer intressant att testa han som istället för Hjalmar som alla vet vad han kan. Jag har för mig att det skrevs att han var i bra form när han kom men det kanske inte var så. Hur som helst hade jag hellre sett han igår med sin erfarenhet.

 4. Balkanders/GP:s pinsamt omotiverade punktmarkering av ett mediokert fotbollslag. Överkorsad fyr.

  1. Johan Edling, det finns ett stort intresse för laget och det bemöter GP på detta sätt. Det är ju så media funkar. Dessutom slutade man som näst bäst i Sverige på herrsidan förra året. Märkligare vore väl att följa Häcken som inte har samma (läs några) sportsliga framgångar och helt saknar publikt intresse.

  2. Är du inte helt 100?
   IFK är stans största idrottslag alla kategorier så att en sportredaktion bevakar dem är väl långt från onaturligt utan är ju ganska givet.
   Att du sedan tycker IFK är mediokra är ju lite konstigt då vi slutade två i allsvenskan. Men du kanske är internationell och föredrar följa Barca?
   Hur som så är detta en lokal tidning så att bevaka den lokala idrotten kan väl knappast överraska dig.
   Hoppas du klarar ta dig igenom universitetet. Kan bli svårt för dig då du inte kan vara helt 100. 🙂

  3. Var hittar du den bevakningen ?

   Vilken Klubba har dom mer bevakat ?

   GAIS ?

   ÖIS ?

   Tyckte mig se någon om Häcken dock.

Kommenteringen är stängd.