FÖRUTSÄGELSE: Han blir bra

Efter att ha sett en och annan junior få chansen i diverse A-lagssammanhang vet man att det är livsfarligt att påstå att man har sett DEN talangen i DET genombrottet.

Det vill säga: Man skall undvika att hävda att man är synsk och kan förutse framtida seniorsteg.

Det är sällan så enkelt.

Jag känner i dag, torsdag 26 februari 2015, att jag har god lust att göra ett undantag från den regeln, ta risken att påstå att Joel Andersson, inhoppande högerback för Häcken i gårdagens cupmatch mot Östers IFValhalla, har merparten av de egenskaper som krävs för att bli … ännu bättre.

Ni märker att jag är medvetet försiktig, väljer varje ord. Dels för att inte sätta för stor press på den aktuella spelaren, dels för att undvika att i efterhand möjligen tvingas stå till svars för missriktad profetia.

Det vi i alla fall talar om är en 18-årig högerback som visar högbröstat mod och undviker naiva fällor, en 18-årig högerback som blandar framfusig teknik med välutvecklad spelförståelse, en 18-årig högerback som redan har fysiken som främsta kännetecken och springer snabbt och ofta i båda riktningarna.

Han verkar dessutom ha tålamod och vara ödmjuk.

Alltså exakt precis just så vi (och här räknar jag in förbundskapten Erik Hamrén, hela svenska folket och Peter Gerhardsson) vill att ytterbackar skall vara och agera.

Jag skall ta ett exempel.

Häckens 2-0-mål mot Öster. Hur Joel möter och tar emot bollen av målvakten Peter Abrahamsson på egen planhalva, driver in på motståndarnas planhalva, väggspelar med högermittfältaren Nasiru Mohammed i hög fart, löper ned mot kortlinjen och avslutar med en perfekt passning snett inåt bakåt till Simon Gustafson.

Utfört utan minsta darr på ribban.

Ni kan se det själva här, ungefär tre minuter och tio sekunder in i klippet.

En hyllning? Jo, men jag kände att jag ville ha det sagt. Det kändes viktigt.

Vad som sedan sker är det vanliga. Hårt arbete, ha tålamod, ta chansen när den ges, inte gapa efter för mycket och behålla glädjen.

Då är Joel Andersson, född i november 1996, snart högerbacken i var man och kvinnas medvetande.

3 kommentarer om “FÖRUTSÄGELSE: Han blir bra

  1. Tack Mattias för en klockren artikel och framförallt – TACK Joel Andersson för den fina insatsen igår. Ett BK Häcken utan ett fungerande offensivt kantspel blir tyvärr alltför ofta en stillastående gröt på mitten med vackra men ineffektiva klackar. Om Joels kommande inhopp är lika bra bör han vara förstaalternativet på högerbacken och Kari kan flyttas över till vänster. Kan du Joel Andersson även inspirera Kari att hitta tillbaka sina gamla löpningar hela vägen upp till förlängda mållinjen för att sedan göra hårda låga inspel på fötterna på framstormande spelare i boxen – då blir det medalj till Hisingen i år.. Ses på Bravida Rambergsvallen! 🙂

    1. Kari i gammalt slag är ett lyft för vilket fotbollslag som helst.
      Tack för FB.
      Det blir mer av Joel i år. Var så säker.

Kommenteringen är stängd.