Du har min förlåtelse, knappast Frankrikes

Får man säga vad som helst? Vilar ett större ansvar på en förebild? Dessutom: Är Zlatan Ibrahimovic körd i Frankrike? Och vad blir i så fall svenskens nästa drag?

Det blåser snålt (för att inte säga riktigt snålt) runt PSG:s 33-årige svensk efter tuffa uttalanden mot domare på sistone. Dels efter tisdagens utvisning en halvtimme in i Champions League-mötet med Chelsea, men framför allt efter den verbala attack som följde på förlusten mot Bordeaux i ligan på söndagskvällen.

Citatet ”under mina 15 år har jag aldrig sett en sådan domare i det här skitlandet. De förtjänar inte ens PSG”, har sedan timmarna efter match lett fram till en rad reaktioner.

Först den egna ursäkten på Paris SG:s egen webbplats, där Zlatan säger sig vilja klargöra att hans uttalande i riktning Lionel Jaffredo (domaren) inte syftade på Frankrike eller det franska folket, utan snarare en enskild domarinsats.

”Det är inte första gången och jag kan inte acceptera det”, menade Zlatan.

Dessförinnan Twitterinlägget från den franska inrikesministern Patrick Kanner, där krav på en ursäkt från Zlatan Ibrahimovic restes, senare även ett inspel från ledaren för högerextrema Front National, Marine Le Pen, som enligt franska Europe1 skall ha sagt att ”de som anser att Frankrike är ett skitland får lämna”.

På måndagseftermiddagen publicerades sedan en kraftfull skrivelse på det franska domarförbundets webbplats, ett förbund med 25 000 medlemmar.

Brevet, som tydligt syftar på Zlatan Ibrahimovic men inte nämner honom vid namn, avslutas:

”Effekten av uttalandet blir till och med fruktansvärd sett till det våldsfenomen som redan finns inom våra ligor, från det en största scenen till den mest avlägsna scenen där domaren ofta är ensam och väldigt utsatt. Vi har redan larmat om arbetsklimatet för våra domare. Våra senaste varningar har gått obeaktade förbi. Vi samlas alla här i detta öppna brev till alla fotbollsälskare om att det är dags att förändra attityden. Det är dags att inse att man inte kan säga eller göra vad som helst. Oavsett vilken match det handlar om finns det en gräns som inte får överskridas. Det är dags att alla inom fotbollen erkänner, accepterar och respekterar domaren.”

Detta sammantaget får åtminstone mig att 1) misstänka att Zlatan Ibrahimovic enligt känt karriärmönster redan fattat beslutat att lämna Paris och Frankrike efter den här säsongen och 2) redan har en klubb klar.

Oavsett om orden är sagda i affekt, blivit övertolkade och omgående förklarats av huvudpersonen själv är beteendet förkastligt. Det finns inget försvar och om det behöver vi inte tvista. Däremot bör vi fundera på vilka signaler det sänder och vilka effekter det får. Texter om Zlatan Ibrahimovic är fortfarande mest lästa på svenska nyhetssajter, ligamatcher med Zlatan Ibrahimovic de mest sedda.

Skäller Zlatan på domare efter match skäller andra på domare efter match. Sådan är logiken och med det följer ett stort, ibland omänskligt ansvar på honom och andra profiler på liknande nivå.

De reaktioner som nu forsar in över Frankrike kommer att leda till bestraffningar. Hittills har det talats om tre ligamatcher, att lägga till den omdiskuterade avstängningen i Champions League.

Zlatan Ibrahimovic kan endast och blott ta ansvar för sitt eget beteende, inte uppfostra en hel världs fotbollsungdom.  Är ursäkten ärligt menad har du min förlåtelse, Zlatan.

Det rann över. Brast. Sprack. Stå för det och tänk på hur du uttrycker dig nästa gång. Okej?

Zlatans problem är att fransmännen, i första hand domarna, samtlig fotbollspublik utanför Paris plus det franska idrottsministeriet, inte delar den uppfattningen.

Av tonläget att döma har en gräns har passerats, en förtrollning brutits och ett förtroende på allvar ifrågasatts.

Det kan vara så att Zlatan Ibrahimovic, som fört PSG till två raka ligatitlar, genom egen förskyllan knuffat ned sig själv från den franska fotbollstronen.

Och att några förlupna ord efter en förlust mot Bordeaux blev den verkliga slutpunkten på svenskens framgångssaga i Paris.

New York nästa?

Vilka konsekvenser detta får för det svenska fotbollslandslag, vars EM-kvaltrupp till matchen mot Moldavien presenteras på fredag (11.00), återstår att se.

Ibrahimovic har, historiskt sett, haft tämligen lätt att skilja på klubb- och landslag.

Lika intressant: Vilken ställning tar Fotbollförbundet med ordförande Karl-Erik Nilsson och domarbas Bo Karlsson i frågan?

Det här blev mer än en storm i ett vattenglas.

Kommentarer om “Du har min förlåtelse, knappast Frankrikes

  1. Bakåtspel till domaren är förbjudet sedan många år. Zlatans ilska där var befogad, Föraktet för landet han spelar i fick sitt utlopp i den ackumulerade ilska han har mot domarna och mentaliteten i detta självgoda land som snabbt viker ner sig när det bränner till, som världshistorien visat. Hoppas Zlatan kan få avsluta i den riktiga ligan, Premier League.

Kommenteringen är stängd.