Jag har ändrat mig – in med Hjalmar

I den ombytliga fotbollsbranschen är det förstås helt okej att ena dagen plädera för Tom Pettersson som vänsterback för att nästa göra en helomvändning och hävda Hjalmar Jonssons förträfflighet.

I dag är det en sådan dag.

Vi har pratat, jag och Eric Hilmersson, som var utsänd på dagens IFK-träning på Hjällbovallen. Vi har bollat vänsterbackar, vi har försökt tänka som Jörgen Lennartsson, både kort- och långsiktigt.

Först och främst. Jag tror att Thomas Rogne är värvad för att spela. Kombinerar man Rognes egna uttalanden (”jag är spelklar”), med IFK-ledarnas (”han är spelklar”) och plussar på med veckans insatser på träning, diverse andra uttalanden och konkurrenssituation blir svaret: Thomas Rogne från start ihop med Mattias Bjärsmyr.

Som jag ser det är det lika bra att kasta in norrmannen direkt. Och även om en titel står på spel är Europaplatsen redan säkrad. Det går alltså att hävda att det är viktigare att spela ihop en allsvensk startelva mot Häcken och Sarpsborg än att låta Thomas Rogne ”se och lära” från bänkplats i morgon.

Däremot, och det är här Hjalmar Jonsson kommer in, är Jonsson en utmärkt spelare att sätta intill Rogne i match ett. En rutinerad och etablerad spelare att luta sig mot, framför Haitam Aleesami och Heath Pearce, som både också ingår i truppen.

Backlinjen således: Emil Salomonsson, Mattias Bjärsmyr, Thomas Rogne, Hjalmar Jonsson.

Att jag tar bort Tom Pettersson har inte så mycket att göra med hans förmåga som vänsterback, mer Jörgen Lennartssons behov centralt, där Pettersson, med en kvart, 20 minuter kvar, kan bli ett utmärkt tillskott i det blåvita navet.

Oavsett är han ”förste avbytare” både som innermittfältare och mittback. Tycker jag.

Häcken har ett liknande dilemma i sin backlinje. Det går i alla att skapa ett resonemang kring det. Kari Arkivuo spelar inte i morgon. Han är tillbaka först om en vecka, rapporterar GP:s utsände på Gothia Park Academy, Magnus Vasell. Inte heller Walid Atta spelar. Han opererade menisken i dag. Därför måste Peter Gerhardsson ”tänka om” eller åtminstone ta hänsyn till faktan ovan.

Att döma av försäsongen är han redan i mål med svaret. Simon Sandberg tar åter platsen intill Emil Wahlström och Joel Andersson fortsätter på högerbacken.

Det ger följande backlinje: Joel Andersson, Emil Wahlström, Simon Sandberg, Leonard Zuta.

Sedan är jag nyfiken på hur Gerhardsson resonerar i övrigt. Jag ser Gunnar Heidar Thorvaldsson som given anfallare, lika givna känns Nasiru Mohammed, Simon Gustafson och René Makondele, samt defensive Mohammed Abubakari. Sista platsen står enligt mitt resonemang mellan Samuel Gustafson, som spelat de senaste matcherna och tidigare i dag blev uttagen i U21landslaget, och lagets viktigaste, men tidigare skadade spelare, Martin Ericsson.

Ericsson tränade under förmiddagen och bör enligt vår tolkning vara redo för spel från start.

Sålunda följande mittfält: Mohammed Abubakari, Martin Ericsson – Nasiru Mohammed, Simon Gustafson, René Makondele.

IFK rör knappast sitt, vilket i så fall får följande utseende: Jakob Ankersen, Gustav Svensson, Sebastian Eriksson, Sören Rieks.

Mitt resultattips kvarstår: IFK är knapp favorit till en av två finalplatser. Den andra går antingen till Örebro SK eller Elfsborg, som möts på söndag.

Var finalen spelas lottas i samband med måndagens upptaktsträff i Upplands Väsby. Klart är att den spelas på en av finallagens hemmaarenor.

Bakom det förbundsbeslutet står fjolårets publika finalfadäs, där Elfsborg mötte Helsingborg inför 3 000 åskådare på Friends.

IFK Göteborg och Häcken har inte mötts i cupen på 23 år. Här är de tidigare mötena (IFK:s siffror först):

1978: 5–1, kvartsfinal

1983: 3–0, semifinal

1991. 5–0, kvartsfinal

1992: 0–2, tredje omgången

3 kommentarer om “Jag har ändrat mig – in med Hjalmar

 1. Haitem var GRYYYYM idag, tur att inte alla är så otåliga med talanger som Balkander.

  Såg du matchen Balkander, så får du krypa till korset.

 2. Hjalle som ytterback innebär en total avsaknad av offensiva initiativ. Då kan man likväl spela med Pearce som är feg men ändå mer kreativ än Hjalle. Med det sagt tror jag att Haitam får chansen idag. Och att Häcken kommer att försöka sätta press på honom. Det blir spännande att se hur det går. Häckens högerkant ser inte skräckinjagande ut.

 3. Haitam eller Billy som vänsterback allt annat är nonsens, 2 talanger som behöver speltid för att komma in i laget taktiskt inför den Allsvenska premiären samt bygga på sig erfarenhet av viktiga matcher med nerv i och sist men inte minst för att fortsätta utvecklas som fotbollsspelare.

  Hjalmar bör vara absolut sista utväg alltid då Hjalmars brist på teknik leder till stress i andra lagdelar då han sprider passningar kring sig hej vilt vilket leder till att mittfältet allt för ofta hamnar för långt för att täcka upp, vilket i sin tur leder till att anfallarna hamnar för långt ner.

  Att ha en såpass dålig passningsspel så långt ner i banan kostar mer än vad det smakar, både offensivt och defensivt.

  Dessutom behöver man ju inte heta Einstein för att förstå att Nasiru Mohammed med sin fart skulle sättas på att sätta press på just lättstressade Hjalmar och att bröderna Gustafsson skulle beordras att sätta bollarna bakom ytan på Hjalmar och alla vet ju vem som vinner modellerna därefter mellan Nasiru och Hjalmar.

  Vill avsluta med att jag älskar Hjalmars inställning och lojalitet, men jag måste vara ärlig och rent fotbollstekniskt håller han verkligen inte, dock ett väldigt fint 3e eller helst 4e val (bakom Lill-Dyre) som INNERBACK och inget annat.

Kommenteringen är stängd.