Det blir inte viktigare än så här

Det blir inte viktigare än i dag. Och då syftar jag inte bara på den finalplats som ligger i potten.

Vi pratade om det på morgonmötet i går. Borde vi inte göra något för de drabbade, för att motverka våldsspiralen, för att ta ställning och – om än i det lilla – bidra till samhällsutvecklingen.

Nu blir Gamla Ullevi, precis som vi funderade kring, skådeplats för en första större manifestation mot våldet efter onsdagens dödsskjutning på Vårväderstorget.

Det är inte i dag vi löser problemen om segregering, utanförskap och återkommande dödsskjutningar. Det är inte i dag vi byter social nedmontering och ekonomisk polarisering mot ökade allmänna anslag och jobb åt alla.

I dag går vi på fotboll, gör gemensam sak och visar att vi verkligen bryr oss. Det får räcka nu. Och vi måste hjälpas åt. Här är idrotten fantastisk, om än med begränsade resurser. Solväders FC:s Hector Valeria berättade i torsdagens Aktuellt om det ofattbara att ena stunden hålla i fotbollsträning för att i nästa få information om att en av spelarna, som efter träningen följt Champions League-matchen mellan Barcelona och Manchester City på restaurang, var skjuten, död, och att andra befann sig på sjukhus.

Idrottens roll är att skapa meningsfull och fostrande sysselsättning för ungdomar där den ideella ledaren, som Hector Valeria, är själva motorn.

Han och hans gelikar måste orka och få de resurser och stöd som krävs. Krävs en insamling? Ja, då får vi väl fixa en insamling då.

En helt annan sak: Jag tror på Blåvitt i eftermiddag. Jag tror på djupledsartisteri med ljusets hastighet. Jag tror kombinationsspel i den högre skolan, där IFK Göteborg samlar samtliga fartfantomer (Gustav Engvall, Lasse Vibe, Emil Salomonsson, Jakob Ankersen och Sören Rieks) i en klok blandning och där Jörgen Lennartsson hyllade lagkaptenen Mattias Bjärsmyr håller i taktpinnen och hjälper nye Thomas Rogne in i matchen.

Jag tror inte Häcken håller med om ovanstående och jag tror att den mixen gör eftermiddagens cupsemifinal till en perfekt tempohöjare av tävlingssäsongen.

Visste ni för resten att spelplats för finalen lottas i Upplands Väsby på måndag? Och att det blir Gamla Ullevi, Borås Arena eller Behrn Arena? Inte heller här visade sig Friends vara rätt.

Det blev några trötta Zlatan-försök från de utsända journalisterna på Erik Hamréns EM-kvalpresskonferens. Hamrén, som ställt sig bakom Zlatan, men inte försvarat agerandet, hade en lugn förmiddag. Min stora fundering: Varför Johan Elmander? Svaret får vi på fredag.

Zlatan, ja. Det blev Barcelona för PSG igen, samma Barcelona som är min favorit att vinna finalen mot Bayern München. Slutsats: Där rök sista chansen för ”Ibra” att vinna Champions League.

***

Rätt att låta Gustav Engvall spela U19-kval framför U21-vänskap. Han kommer, precis som Simon Gustafson, med till EM i Tjeckien i sommar. Lovar!

***

Allt under 10 000 på Gamla Ullevi i eftermiddag skyller vi på vädret.