Nya, vackra, snabba och starka IFK – klart för final

Vi kan prata om utvisningen, om Häckens brustna Europadröm, men bör istället fokusera på nya IFK Göteborg. Nya, vackra, snabba och starka IFK Göteborg. Bäst av alla? Laget.

Jag hade kunnat skriva Gustav Svensson där. Han personifierar nya IFK Göteborg. Hårt arbetande, passningssäker och alltid rätt placerad. Jag hade kunnat skriva Jakob Ankersen. Tvåmålskytt, imponerande kombinationer med både Emil Salomonsson, Lasse Vibe, Mikael Boman och Sören Rieks. En verkligt färgklick och ny supporterfavorit. Jag hade också kunnat skriva Mikael Boman, för just de uppoffrande löpningar utan boll, för en lagkamrat som Jörgen Lennartsson talade om vid en mediaträff på Kamratgården häromdagen.

Jag tittade lite extra på det nu och kan – just som ”chocken” över att Boman bänkade Gustav Engvall lagt sig – meddela att det blir svårt för Jörgen Lennartsson att ställa över Mikael Boman framöver.

2013 vann IFK Göteborg Svenska cupen och kvalificerade sig efter en sjundeplats i serien för kvalspel till Europa League. Nu spelar IFK Göteborg final i cupen igen och jag håller tummarna för att det blir just här, på just Gamla Ullevi. Nu var vi knappt 8 000, en final skulle fylla arenan, oavsett om det blir Elfsborg eller Örebro i final.

Det avgörs i dag, finalarenan lottas fram på måndag i samband med allsvenska upptaktsträffen i Upplands Väsby. Klart är i alla fall att Svenska fotbollförbundet gjort analysen att 3 000 åskådare på ett öde Friends är dålig reklam för både svensk fotboll och vår cup.

Däremot är det oklart var i det sportsligt rättvisa ligger vid ett lottningsförfarande. Sover på den.

Mohammed Abubakari fick sitt andra gula kort efter en timme. Det var hårt dömt, särskilt som båda varningarna var i gränslandet. Det påverkade matchutvecklingen, men hade – som jag bedömer det – ingen avgörande betydelse för utgången.

Blåvitt var det bättre laget både före och efter utvisningen.

Häcken då? Första halvlek var länge böljande och ganska jämn. Simon Gustafson sköt i stolpen, men Sören Rieks träffade ribban. Anser fortfarande att laget står bättre rustat i år jämfört med i fjol. Walid Attas meniskskada ställer dock till det. Han är lagets försvarsgeneral, och att han saknas spelar roll.

Gör reträtt. Efter att i omgångar pläderat för både Tom Pettersson och Hjalmar Jonsson som vänsterback istället för Haitam Aleesami svarade norrmannen med att knocka både mig och Gamla Ullevi-publiken. Bra både defensivt och offensivt, som bekant löpstark, men sååå löpstark? Meget bra, Haitam.

Häckens 3-5-2-uppställning med Joel Andersson som oväntad vänstermittfältare byttes efter drygt 15 minuter till en fyrbackslinje där Joel var tillbaka på högerbacken. Det var en planerad aktion, initialt kopplad till Jakob Ankersens breda och snabba kantspel.

***

Sebastian Eriksson gjorde sin första hela match. Det kommer mera från ”Sebban” framöver. Mycket mera. Han är det här lagets konservöppnare.

***

Om 1-0 var offside? Nej. Jakob Ankersen låg i linje när Sören Rieks sköt.

***

Oavsett var Jörgen Lennartsson anser om cupfinal versus allsvensk guldstrid skall det bli mycket kul att följa Blåvitts väg mot en titel. Finaldatum: 17 maj.

***

Det är löpningarna som är grejen med årets Blåvitt. Och som det löps. Jag har mitt allsvenska tips kvar att göra. Inspel någon?

***

Det går inte att skylla på vädret. Publiksiffran var okej, vädret lysande. Gillar egentligen inte att gnälla på publiksiffror. Gör det ändå.

***

Nye Thomas Rogne skötte sina uppdrag på ett bra sätt. Matchrostig, visst, men stabil och redan ”kompis” med Mattias Bjärsmyr, även på planen.

***

Även Thomas Mikkelsen fick speltid. Inhoppet i slutet på matchen lovar mer. Bra rörelsemönster, peppad på att lösa uppdraget under lånetiden från OB väl.

23 kommentarer om “Nya, vackra, snabba och starka IFK – klart för final

 1. Som GT skrev nya rödvita IFK kommer nog vinna ”danska cupen” he he he en startelva fylld av snabba pigga danskjävlar BK Rumpa har ju sina afrikaner istället?

 2. Tyckte du att det röda kortet var hårt dömt?

  Häcken gav sig f-n på att kapa alla ben som fanns på blåvita spelare de första minuterna och domarn lät dem göra det .. Abubakari borde fått rött efter 5 sekunder … så nog var han värd det röda kortet alltid … (Andreas Ekberg hade antagligen fått lite av GC-stålarna … därav kom inte kortet förrän i mitten av andra )

  Jävla grisspel som visade BKR upp första 10-15 minuterna. Utöver det försökte ena av bröderna G-son (Samuel tror jag att det var ..) kapa bägge knäskålarna på Seb E när frustrationen tog överhand …

  Sanningen var att Blåvitt åt upp BKR som en tre-rätters.

  Tur att inte Jörgen gjorde som du tyckte, att låta Hjalmar starta, vilket var enbart för att skapa en fördel åt BKR. Vi vet var du har dina sympatier. Hjalmar är en startspelare när alla andra är skadade.

  1. egentligen inte värt att svara på, men faktum kvarstår, jag är imponerad av Blåvitts spel, från i höstas och framåt…jag gillar, givetvis Häckens framtoning, och att de så tydligt satsar på en underhållande fotboll. Det har ofta även varit Elfsborgs kännemärke och nu har blåvitt sällat sig till det också. Blåvitt kommer att få en rejäl utmaning i cupfinalen, det råder ingen tvekan om efter att ha sett dem vinna mot Elfsborg. Deras framgångsmodell är laget. Och – ett mycket starkt försvarsspel av hela laget. Inklusive hemvändande Gerzic.

  2. Finns helt klart potential att höja sig flera snäpp som kommentator Franz.
   Gnugga gruset ur ögonen, bit ihop och kom igen nu.

   1. Mer konkret tack!

    Vad är det du inte har sett, trots att du har en vit käpp …

 3. Nu är det positiva tongångar om bloggchefen, minsann! När han brer på om IFK! Inte oförtjänt det han skriver om de blåvita, men det har han gjort även tidigare, när det funnits skäl till det. Inte minst under höstsäsongen, med all rätt. Blåvitt spelade både bra och se värt, även då. I år ser de ut att ha vässat till det en del,faktiskt. Bättre balans i laget i år. Och snabbhet, i allt!
  Häcken fick det motigt i den här matchen, särskilt i början av den andra halvleken. I det skede av matchen där man hade möjligheten att kvittera drog domaren till med andra kortet på Abubakari, för något som hände många gånger under matchen, ibland följt av en frispark, andra gånger ingen åtgärd alls, som till exempel sent i matchen när Samuel Gustafsson knuffades omkull rejält. Frispark blev det däremot när Vibe slängde sig som en ”italienare” strax utanför Häckens straffområde. Individuellt är det roligt att se Gustav Svensson i Blåvitt, spelar så att han bör bli aktuell för blågult! I Häcken visar Peter Abrahamsson att Källqvist har konkurrens!

  1. Är du verkligen Häcken-supporter? Hur kan du tycka att Källqvist har konkurrens i Abrahamsson? Källqvist är ju klasser bättre …

 4. Vad hade varit en acceptabel publiksiffra? Med andra ord: var går din gräns för när siffran hade varit OK?

 5. Härligt med en frejdig vänsterback, kan bli bra. Hoppas det håller mot bättre motstånd. Känns som att häcken kan floppa.

 6. Bra inlägg men jag tror att du har fel i att Boman bänkade Engvall, det beror snarare på Engvalls skadekänning och risk-minimering. Sen att Boman på sikt kan ge Engvall en match håller jag med om…

  1. Har fått ny info om att Engvall fortfarande har ont i sitt knä och inte var 100 i dag. Så där har du helt rätt.

 7. Aleesami var väldigt avvaktande i 1:a men vågade kliva på lite mer i duellerna i 2:a, kan kanske bli något när han får lite tid på sig att anpassa sig till spelet och lär känna sin omgivning.

  1. Gillade hans defensiva förmåga när framför allt Nasiru Mohammed tryckte på närmare det egna målet.

 8. Vädret lysande? Hade ni journalister infravärme hos er eller? Jag kunde inte känna mina tår vid halvtid ungefär… 🙂

  1. Jag satt på N5 och njöt av vårsolen och matchen. Men det var säkert kyligare på skuggsidan.

   1. Underbart med solen i ansikten i dag. Det enda var att datorskärmen bländades en smula.

  2. Vi sitter precis framför en glasvägg som reflekterar solljuset. Då blir det varmt även om det är kallt.

 9. Jag tror Häcken tappat verklighetsanknytning efter all uppskrivning. Mittback som går ut med han aldrig skulle spela i IFK. Som sedan spelar ut dem med det han trodde Häcken stod för. Var ett juniorlag (varningarna bekräftade orutinen)mot allsvenskt lag med modern touchfotboll,jisses vad det gick undan. Och Simon trodde på 5-0…Allvar, det kunde blivit mer när man har så dålig självinsikt och spelar mot storebror. Något som märktes på läktaren. Var finns alla häckensupportrar? Tack IFK för underhållningen. Häcken kan bara bli bättre.Lovande men det var nivåskillnad.Bägge behövs i Göteborg men hoppas IFK kan uppskattas mer nu även på GP. Fast det finns mer jobba på om det ska bli längre äventyr i Europa. Men förutsättningar finns även om realistiskt är att allsvenskan är det enda man kan utmana. Bra skrivet idag Balkander. Nyanserat. Har du också upptäckt IFK.

 10. Tar man skit när man skriver dåligt ska man också hyllas när det skrivs bra. Detta tillhör det senare.

Kommenteringen är stängd.