Blåvitts drömlottning – favorit till titel direkt

Nu när IFK Göteborg lottats som hemmalag i finalen av Svenska cupen 17 maj finns det ingen anledning att spara på krutet.

Klart att Gamla Ullevi skall fyllas, klart att Blåvitt skall vinna första titeln. Direkt.

Helt klart är att IFK Göteborg, med en dryg vecka kvar till allsvenska premiären, blir favorit i finalen även om motståndarna, Örebro SK, på vägen till finalen slagit ut både svenska mästarna Malmö FF och regerande cupmästarna IF Elfsborg.

Laget tränas av förre Gaistränaren Alexander Axén och byggs runt förre IFK-mittfältaren Nordin Gerzic, som två år i rad lånats ut till Örebro SK, varifrån han köptes av IFK Göteborg för åtta miljoner inför säsongen 2012. Inför årets säsong avslutades Gerzic kontrakt med IFK ett år i förväg.

Där finns en extra krydda i matchen.

IFK Göteborg vann cupen senast 2013, efter finalvinst mot Djurgården på Friends Arena. Nordin Gerzic fanns med i truppen, men fick ingen speltid i finalen.

Det avgörande målet gjordes av Pontus Farnerud i den avslutande straffsparksläggningen.

Det blev Mikael Stahres enda titel under tre säsonger som tränare för IFK Göteborg.

Jörgen Lennartsson har nu alla förutsättningar att inleda sin sejour med en titel direkt.

Enligt vad GP erfar delas nettot från publikintäkterna lika mellan tre parter, hemmalag, bortalag och Svensk elitfotboll.

2013 sågs finalen av 21 819 personer, 2014 kom bara 3 423 när Elfsborg vann finalen mot Helsingborg.

Maxsiffran på Gamla Ullevi pendlar mellan 16 och 17 000 åskådare.

Lottningen var Svenska cupens final 2015 skall spelas gjordes av Lars-Christer Olsson och SVT i samband med allsvenska upptaktsträffen i Upplands Väsby.

10 kommentarer om “Blåvitts drömlottning – favorit till titel direkt

 1. Hade varit väldigt negativt och pinsamt för Svensk fotboll om lotten hade fallit på Behrn Arenas plast än på Ullevi’s extremt fina gräsmatta.

  Svensk fotboll måste ta tag i plastdopningen som fler Svenska klubbar än någonsin ägnar sig åt, riktlinjer måste dras för vilka kriterier som måste uppfyllas för att ens få kandidera till att använda sig av plast som underlag, de 2 lag som idag tillhör Allsvenskan och som bör få behålla sin plast är Gefle och Sundsvall.

  Det är oerhört slappt av SvFF att ignorerat det här så till den milda grad att klubbar inte ’bara’ beställer plast som underlag längre utan till och med dopar klubben genom att som dif var inne på igår beställs ’snabbt underlag…för att vinna ännu mer fördel av hemmaplan’.

  Vad är nästa steg? Plastmattor där studsen på bollen är såpass onaturlig att endast hemmalaget kan läsa av den?

  Det finns sätt att anpassa gräsmattan efter spel idén, verktygen heter gräsklippare och sprinklers och det som gör att detta inte är att betrakta som doping är naturligtvis att studsen på bollen är ungefär den samma på alla gräsmattor och att en såpass viktig del av det fotbollstaktiska som press-spel utgör en stor och viktig del av fotbollen, något som är en utdöende konst på plastgräs.

  Och hur ska Svensk fotboll stå sig internationellt när våra yngre förmågor inte längre lär sig att pressa motståndarna som en enhet? Medans tex den Tyska fotbollen stadigt utvecklar sin ’gegen-press’, Chile var en annan nation som under VM pressade sina motståndare extremt effektivt.

  Mycket text kan tyckas, men man skulle kunna fortsätta i en oändlighet nästan, men plastfrågan i Svensk fotboll är ingen liten skit sak.

  Så att lotten föll på Ullevi och dess gräsmatta var en seger för Svensk fotboll!

 2. Känns nästan uppgjort att blåvitt fick hemmaplan mot mediokra lella Örebro SK, Vibe & Co kan inte misslyckas att vinna cupfinalen med typ 15-0 🙁 nästan tråkigt och förutsägbart!

  1. Hemmaplan räcker aldrig för att stoppa Sport. Ej heller målflytt, stolpryckning eller tre straffar under ordinarie matchtid i blåvit favör.
   Enda chansen till göteborgsk viktoria ligger i att SvFF i efterhand tilldömer IFK segern av skattetekniska skäl.

 3. En annan extra krydda är ju att Logi Valgardson nog gärna hade avgjort en final mot gamla klubben.

 4. Bra att finalen hamnade på Gamla Ullevi och riktigt gräs, hoppas pojkarna är rätt taggade till 17 maj, det passar ju norrmännen det är ju deras nationaldag
  Lycka till BLÅVITT

 5. Vinna första titeln..? Det är inte Häcken som är i final. Blåvitt har 18 sm-guld, 6 segrar i svenska cupen och två UEFA-cupguld

  1. Äh, bara för att alla tror att GP hatar Blåvitt behöver man ju inte läsa in det överallt. Balkander menar förstås att JL har chans att direkt göra det Stahre behövde tre år att klara – vinna en titel. Den första för året i så fall.

  2. Du förstår väl ändå vad som avses? Första titeln…. för året. Blåvita kommentatorer tävlar i att missförstå balkander. Suck.

 6. Pinsamt arkivbildsval till Örebromatchen i dagens papperstidning. Sobralense är väl inte ens kvar i landet… 😉

  1. Noterade det. Vet inte vad som hänt. Han har, precis som du är inne på, flyttat tillbaka till Brasilien.

Kommenteringen är stängd.