Uppdaterade årskortssiffror

Allting är relativt och skall sättas i perspektiv. Ta dock gärna en titt på dessa siffror och låt dem sjunka in. De går att analysera på flera sätt och redovisar antal sålda årskort 2015, uppdaterat tisdag eftermiddag. En klubb, Hammarby IF, har slutat sälja årskort. De vill inte sälja fler för att ge åskådare möjlighet att kunna köpa enskilda biljetter till enskilda matcher. Siffrorna så:

Hammarby: 13 622 sålda årskort.

AIK: 12 247

Malmö FF: 11 575

Djurgården: 7 871

IFK Göteborg: 6 082

Elfsborg: 4 667

Häcken: 1 868

Spontant är slutsatsen enkelt. Stockholm knockar Göteborg. Innan vi cementerar bilden av Göteborg som förlorare i kampen om fotbollspubliken bör det faktum att både Blåvitt och Häcken ökar årskortsförsäljningen jämfört med förra året lyftas fram.

IFK Göteborg från 5 996 och Häcken från 1 076. I Häckens fall innebär årets försäljningssiffra således nästan en fördubbling.

Samtidigt är det uppenbart att de tre Stockholmslagen har lyckats bättre med sin årskortsförsäljning än Göteborgsklubbarna.

Hammarby är allra bäst.

I fjol sålde Bajen 7 500 årskort, i år stängde man försäljningen 13 mars efter att ha gått i taket.

Nykomlingen med Tele2 Arena som hemmaplan har dessutom sålt slut sina två första matcher. Mot Häcken väntas 30 500 åskådare till Tele2, mot Djurgården i matchen därpå drygt 28 000.

Båda matcherna är redan nu utsålda.

IFK Göteborg inleder mot Åtvidaberg på påskdagen. Till den matchen är i nuläget 11 200 biljetter, inklusive årskort, sålda.

Djurgården har till sin hemmapremiär mot Elfsborg sålt 17 500 biljetter.

Malmö FF har sålt 17 533 biljetter till sin hemmapremiär i andra omgången mot AIK.

Det är fantastiska siffror och bevisar bara att allsvenskan är hetare än på länge.

Förhoppningsvis och förmodligen kommer detta smitta av sig på övriga klubbar.

Elfsborg har exempelvis gått fram vad gäller årskortsförsäljningen med cirka 300 årskort.

11 kommentarer om “Uppdaterade årskortssiffror

 1. GP valde alltså att inte publicera mitt inlägg som kanske kanske skulle kunnat få någon att tänka mer positivt kring nuvarande publiksiffror. Var det för den knappa kritiken mot er tidning eller för att häcken skrivs röva?

  Gud så dåligt av er. Är inte ni försvarare av det fria ordet.

  1. ok. Ser först nu att ni ännu inte granskat mitt tidigare inlägg. Ber om ursäkt. Ta bort detta inlägg om ni publicerar mitt ursprungliga.

   Mvh

  2. Jag godkänner i princip samtliga inlägg och har inte tagit bort något den här gången heller. Vad handlade det om?

 2. Att lägga sig ner och skämmas för Blåvitts biljettförsäljning är bara löjligt. Just nu har de kul i öster och deras media som aftonbladet späder på hajpen. Det kommer vända för oss igen såsmåningom. Var inte så många år sedan vi hade +40000 på stora. Lindansarlagen bajen och dif har i perioder varit usla vad gäller publik. Men tack bl a GP för allt negativt. Ni blir nöjda om Vibe blir såld och bajen och röva hamnar i topp.

 3. Man har i Stockholm även en helt annan hajp kring det som inte har med själva spelet att göra. Man har en annan läktarkultur som också drar åt sig horder av personer i 20-30-årsåldern som främst är där för klackaktiviteter och läktararrangemang och inte i första hand för spelet på plan.
  De olika tifo och ultrasgrupperna tävlar med varandra medans man i Göteborg får en månads debatt i GP och GT om en bengal bränts av på en match. Plus att man byggt upp ett jäkla plank på kortsidans klacksektion.

  En kille som Flibben och hans ”Bajenfilmer” eller aikgnagaren1995 som är fotoackrediterad och bara filmar klackarna och läktararrangemangen bidrar också till en hajp kring lagen. Vissa av filmerna har över 70 000 visningar.

  Kommer ihåg förr när göteborgstidningarna på derbyna mellan GAIS, ÖIS och Blåvitt även gav betyg för tifo, sånger och sångvolym förutom spelarna.
  Skulle vi ha tre jämnbra läktarlag och läktararrangemang av världsklass (som faktiskt Stockholm har) skulle det också bidra till större publik.

 4. Nåt jag tror kan spela in är att i Göteborg har vi även ett relativt högpresterande hockeylag. Jag har ingen aning om hur många som väljer att köpa årskort hos Frölunda istället, men kan tro att det är några. I Stockholm och Malmö är det inget särskilt svårt val…
  Men jag håller med om att publiksiffrorna är för låga här nere emellanåt.

 5. Med siffror kan man bevisa mycket. Men man kan också leka. Och om man leker med tanken att jämföra antalet sålda årskort med befolkningsunderlaget i hemkommunen blir Hammarbys fina försäljningssiffror satta i perspektiv. Och då blir de inte så märkvärdiga.

  Med tanke på att det bor drygt två miljoner människor i Stockholmsområdet, 1,6 miljoner i Västra Götaland och 1,2 miljoner i Skåne är det ju inte särskilt märkvärdigt att det säljs flest biljetter i Stockholm.

  Tar man ner siffrorna på kommunnivå och jämför sålda säsongskort med antal invånare i kommunen blir placeringen så här:

  1) AIK 0,168 % (Solna)
  2) Elfsborg 0,044 % (Borås)
  3) Malmö 0,036 % (Malmö)
  4) Hammarby 0,015 % (Stockholm)
  5) Göteborg 0,011 % (Göteborg)
  6) Djurgården 0,008 % (Stockholm)

  1. Det där med procent är inte lätt….Det blir t.ex. inte 0,044 i Borås och 0,011 i Göteborg utan 4,4% och 1,1%

  2. Det där känns bara som en dålig ursäkt…

   Storstockholm har ca 2 miljoner och Gbg ca 1.

   Att då Sthlm har två lag som alla har ca dubbelt så många som IFK, samt ytterligare ett lag som har fler än Gbg bevisar att de är klart bättrepå att sluta upp kring sina klubbar. de är tre klubbar som slåss om de där 2 miljonerna, och de har massa andra lag runt omkring.

   I Gbg är det princip bara IFK som ens säljer årskort. Gais, ÖIS och Häcken snor knappast några säsongsbiljetter från IFK.

   Att börja kolla kommuner är bara larvigt. Solna ”tillhör” Sthlm lika mkt som Majorna eller Frölunda i Gbg. De tar sig tom snabbare till sina arenor än vad vi gör här.

   Vi ligger helt enkelt efter!! och det finns egentligen inga skäl för det, förutom det Samuel skrev, att vi har fkatiskt ett konkurrerande lag i Frölunda där årskorten är betydligt dyrare, så många som gillar båda sporterna tvingas välja. (Årskorten till Sthlms-hockeyn är inte ens i närheten).

Kommenteringen är stängd.