Göteborgslagens bästa värvningar

Silly Season är över för den här gången, transferfönstret är stängt och vi kan konstatera, efter första upplagan av GP:s uppskattade Sillyblogg, att Göteborgslagen har kämpat på bra.

Här är min ranking av vinterns värvningar i IFK Göteborg, BK Häcken, Gais, Utsiktens BK, Örgryte IS och Kopparbergs/Göteborg FC utifrån betydelse för laget. Bra kämpat alla sportchefer! Om några månader kör vi igen.

1) Diego Lugano. Det är ytterst sällan, för att inte säga aldrig, göteborgska elitklubbar värvar VM-meriterade landslagskaptener i 34-årsåldern. Att Diego Lugano från Uruguay nu anslutit till BK Häcken innebär, förutom en rent sportslig nivåhöjning, även en ökad attraktivitet publikt.

2) Björn Anklev. Lämnade BK Häcken som BK Häckens mest underskattade spelare. Är, som jag ser det, hela söderettans bästa spelare. Och är precis vad unga Öis behöver. Har ett klubbhjärta, bra fysik och god motivation. Bara att köra!

3) Jakob Ankersen. Många höjde på ögonbrynen redan när Mats Gren lyckades landa denne landslagsmeriterade och offensivt lagde yttermittfältare i månadsskiftet januari/februari. Efter bara två månader står det klart: Denne 24-åring blir en attraktion i årets allsvenska.

4) Yussif Chibsah. Peo Ljung och Jonas Lundén fortsätter att värva smart. Klokt och vaket att ta in 31-åringen från Ghana, nu när lönen uteblev i turkiska Alanyaspor. Kommer bli oerhört nyttig i jämna och tuffa superettamatcher framöver.

5) Elin Rubensson. Göteborg FC och Stefan Rehn var bestämda. De ville ha 21-åriga och landslagsmeriterad allroundspelaren till Göteborg. Är i första hand tänkt som mittfältare, men kan dyka upp lite varstans. I sommar åker hon till Kanada för VM-spel. En prestigevärvning.

6) Sebastian Eriksson. När Jakob Johansson, May Mahlangu och Philip Haglund lämnade Kamratgården ungefär samtidigt uppstod en tomrum, som av allt att döma – särskilt efter beslutet att steka Mr X, kommer fyllas av denna supporterfavorit. Lysande passningar och förmåga att vända spel.

7) Patrik Ingelsten. Har lagom till seriepremiären tagit sig in i ett målstim. 33-åringen är ihop med Chibsah årets prestigevärvning i Gais, där konkurrensen i anfallet är stentuff. En sak är dock säker: Ingelsten flyttar ingen på.

8) Fredrik Björck. Bildar ihop med Björn Anklev, Hannes Sahlin och Hampus Boman söderettans starkaste backlinje. Har bidragit stort till att Öis under försäsongen har radat upp åtta raka segrar, däribland 1-0 mot Halmstad, 3-1 mot Gais och 2-1 mot Jönköping Södra.

9) Mirza Mujcic. Länge lovande i Gais, men fick kanske inte riktigt det förtroende som krävdes för att ta nästa steg. Det verkar han ha fått på Ruddalen, varför vi misstänker att denne 20-årige och landslagsmeriterade mittback blir jobbig för motståndarna i år.

10) Niklas Klingberg. När vi talar om Öis och minns fjolåret (vägde lite lätt) skall denne man också framhållas. Den ungdomslandslagsmeriterade mittfältaren var tidigare lagkapten i Degerfors. Nu blir han en rutinerad klippa i Sällskapets jakt på en topplats.

11) Joel Andersson. Kom ihop med brorsan Adam från Frölunda inför 2014 och lyftes inför årets säsong upp i Häckens A-trupp. Har i skadade Kari Arkivuos frånvaro fått mycket speltid som högerback, och motsvarat eventuella krav på allra bästa sätt. Född 1996.

12) Thomas Rogne. Premier League-meriterade men matchrostige Rogne har på två matcher visat upp både lugn och teknisk kvalitet och kommer ihop med Mattias Bjärsmyr bli ett alldeles utmärkt mittbackspar klätt i blåvittrandigt 2015.

13) Jesper Westermark. Den Sävedalsfostrade 21-åringen hann med två allsvenska matcher för BK Häcken innan flytten till IK Oddevold och två säsonger där. Nu vann Utsikten dragkampen om Westermark, som även jagades av Gais.

14) Dardan Rexhepi. Gjorde fem mål för bottenlaget BP i allsvenskan i fjol och har ett förflutet som svensk mästare i Malmö FF. Har tagit för sig bra på försäsongen och kämpar, i första hand med Gunnar Heidar Thorvaldsson, om anfallsplatsen i BK Häcken.

15) Jonas Hellgren. Har tuff konkurrens på det centrala mittfältet i nya klubben Utsiktens BK. Kämpar i första hand med Anders Mogren, Niklas Olsson och Daniel Tidstrand om två platser. En riktigt bra värvning av Ingemar Lundin & Co.

17 kommentarer om “Göteborgslagens bästa värvningar

 1. Hög nivå här. Atashkanade är för övrigt Öis bästa värvning. Chibsah är trupputfyllnad. Seb Eriksson tar IFK till guld. MFF bygger om. Märkligt nog ser Söderettan ut som en bättre serie än Superettan.

 2. Alltså jag orkar Dan inte. Rödkorts-Lugano som etta. Snälla GP anställ någon som om som KAN fotboll. Grunden iaf. Snälla!! Det här är par är fan parodi på sporten så många älskar och vi är väldigt många som är trötta på att säga ’ vad var det jag sa till Balkander och gärna vill ha konstruktiva diskussioner efter en sk fotbillvetatares inlägg istället för Alma ses sa sågningar…Gör slag i saken Gå och höj nivån!,

  1. Vet inte vad det är du skriver, men det känns (!?) som du är rätt ute, fast det är svårt att förstå din svenska …

 3. Hur mycket har den där extremt uppskrivne Lugano spelat i sina klubblag de senaste 5 åren?

  1. Hej Larsson,
   Boman har nog inte så stor betydelse för GAIS , du får nog byta med Ankersen i denna lista isåfall.

 4. Hehehe. Detta är en fint kvoterad lista. Men är perspektivet inte spelares kvalitet vägd mot varandras utan vägd mot betydelsen för värvande klubb så kan jag förstå listan.

 5. Chibsah före Sebastian Eriksson..? Känns mer som en kvotering för att för in ett Gais-förvärv. Chibsah platsade inte i Djurgården före Turkiet-äventyret, därefter har han spelat EN match i turskiska divsion 2. Nån som tror att Seb inte platsar i Djurgården..?

Kommenteringen är stängd.