Nytt straffdrama på Gamla Ullevi

Har man som Häcken fått en straff emot sig i premiären mot Hammarby, inte fått en med sig mot Djurgården i hemmapremiären svider det förstås extra att få ännu en emot sig i derbyt mot IFK Göteborg.

Jakob Ankersen föll, Stefan Johannesson blåste – och Sebastian Eriksson fullföljde sin bombsäkra straff med en 80-meterslöpning tillbaka in på egen planhalva för att fira sitt första seriemål i återkomsten.

Efter en tam och slarvig första halvlek fick vi så mycket känslor och tuffa tag i andra halvlek att vi nu troligen fått den dosen för ett bra tag framöver.

Som när Leonard Zuta INTE spelade tillbaka bollen till IFK Göteborg vid ställningen 1-2 efter Mikael Bomans nackkänning och läkarhjälp, trots att Blåvitt sparkat ut bollen med innehav.

Även om Gunnar Heidar Thorvaldsson direkt efteråt slog ut bollen till inkast blev IFK-mittfältaren Sören Rieks så förbannad att han rusade fram till Zuta och läste lusen av honom.

Åtgärd från domare Johannesson: Varning till Rieks. Och det var nog rätt.

Andra halvlek blev alltså väsensskild den första. Häckens kvittering just efter IFK:s ledningsmål visade precis hur bra både Thorvaldsson, som spelade sin första match från start, Simon Gustafson kan vara.

Thorvaldsson drog på sig bevakning från fyra IFK-spelare – och passade sedan en fristående Gustafson. Avslutet skruvades med vänsterfoten upp i John Alvbåges högra kryss.

Båda lagen ville verkligen vinna den här matchen, ändå kändes det mot slutet som att det skulle sluta 1-1.

Då bytte IFK Göteborg in både Mikael Boman och Tom Pettersson. Pettersson, som med en skottfint och väl avvägd vänsterfotspassning hittade luckan Boman löpte i. Avslutningen var av en avslutares kvalitet. Lugnt, välplacerat och mellan benen på Christoffer Källqvist, som var bra i sin comeback.

IFK har på fyra matcher tagit nio poäng och – hoppades Jörgen Lennartsson på presskonferensen – toppar bortatabellen.

Han är också nöjd med mycket i själva spelet och det allmänna uppträdandet. Däremot ser han att det finns ytterligare en offensiv växel att lägga in.

Det är bara att hålla med. Jag vill se ännu fler anfallskombinationer, som vi blev bortskämda med i fjol. Nu jobbade Lasse Vibe och Thomas Mikkeselsen i första halvlek ofta i var sin ocean.  Det blev bättre i andra, då även kantspelet och passningsspelet syntes mer och blev bättre.

52 kommentarer om “Nytt straffdrama på Gamla Ullevi

 1. Vad spelar det för roll om man springer Axel mot Axel när senare en spelare hamnar långt efter och sopar undan benen på den bollförande ?

 2. Blir lite mörkrädd när jag läser att straffen inte är rätt dömd. C More har tre experter, en som bisittare och två i studion och alla tre säger att straffen är klar. Men till skillnad från GP så har inte dessa experter starka sympatier för Häcken. Denna vurm för världens bästa lag Real Häcken lyser tyvärr igenom för ofta här vilket gör att trovärdigheten på krönikorna börja närma sig noll.

 3. Tycker att den straff som bajen fick i premiären var oerhört hård och att Dardan utan tvekan skulle haft straff mot vilka fan det nu var de mötte omgången efter. Inte tu talt om det.

  Att Sudic sopar benen av Ankersen är det heller inte tu talt om. Balkander kan omöjligen ha sett situationen fler gånger än en i skrivande stund. Herregud. Det är ingen axel mot axel-knuff-straff direkt. Det är en bensax över vaden-straff.

  1. Har sett om saken och tycker fortfarande att det är en 50/50, i alla fall ingen bensax.

   1. Tvätta (de gul/svart-randiga) linserna då !! Ankersen ”kapas”!

    Kolla på Cmore-sändningen så kanske du ser bättre (den finns på deras play ..)

 4. Citat från Balkanders artikel: ”Jag kan, efter att ha sett flera repriser på situationen där Jasmin Sudic och Jakob Ankersen möts axel mot axel, inte påstå att domaren Stefan Johannesson gör helt rätt. …”

  Axel mot axel ??? Det var väl snarare så att Sudic (eller vem det nu var) inte hade en aning om att Ankersen var framför honom, så när han skulle sopa till bollen, så istället sopa han till Ankersen över benen.

  Balkander: Du får nog kolla reprisen en gång till!

  Man … har sett mängder av värre feldömda resp ej dömda straffar tidigare.

  Rexhepis uteblivna mot Djurgården var en VÄLDIGT STOR miss av domaren, denna var – tyvärr för Häcken – rätt dömd!

 5. Absolut inte straff. Blåvitspelaren faller som ett korthus i en duell, ren skandal att det blåses.

  Än mer irriterande att det medialt hanteras med fokus på häckenspelarnas reaktioner snarare än bristerna i domarinsatsen. Hade det här drabbat IFK eller något av sthlmslagen hade det funnits mycket mer sympati för det drabbade laget. Nu moraliseras det istället om gnäll på domaren. Fråga Ankersen och Lennartsson om filmningar kanske?

  1. Torka tårarna för fasen och inse att det inte har ett skit med hur stora lagen är… Jäddrans lillebrorkomplex, blir så trött på det. Ni (om du nu är Häckenfantast) kommer bli ännu mer straffade om ni har sånna dårar på plan som SideShow Bob och brorsan… Skicka dom till Kina eller nått och bygg nytt, detta håller inte, och inte tusan är det domarens fel…

 6. Från en som inte håller på IFK Köpeborg eller Häcken:
  -straffen var feldömd
  -sådana straffar får bara blåvittklädda på Ullevi
  -tvillingarna Gustafssons uppträdande bedrövligt
  -här har Peter Gerhardsson något att ”bita” i
  -Balkanders analyser som oftast bra
  -men när får vi läsa mer om den Blåvita akademin som förser a-laget med såååå bra spelare?

  1. Du är så 2011… Köpeborg känns la lika rätt för typ häften av de Allsvenska lagen eller? Kolla tex IFFIFFs eller Häckens nuvarande trupp… ”hosthostLuganohost”.

  2. Kalle Bohm på bänken i tre av fyra allsvenska matcher hittills, Billy Nordström på bänken i år. Tack för inspel i övrigt.

  3. Jag väntar fortfarande på att akademin ska börja leverera supertalanger men det verkar svårt att kombinera kravet att ständigt ligga i toppen med att slussa in egna produkter. Och Köpeborg? Det är snarare 1997 att säga så.

 7. Kan vi vara överens om att det är dags byta ut danskarna på flankerna. Jag vidhåller Rieks är en flopp som ideligen tappar bollen. Ankersen har inte setts sen han gjorde sina två mål. In med annat och framförallt plats för Tom P. Så, nu har jag sagt mitt.

 8. ’Det är bara att hålla med. Jag vill se ännu fler anfallskombinationer, som vi blev bortskämda med i fjol.”
  Bra där… Det var bättre förr.. Trots att du på den tiden sågade..
  Minnet är kort

  1. Höstens IFK-spel var hyllat av alla, inklusive undertecknad. Engvall, Vibe, Mahlangu, Salomonsson, Johansson, Smedberg.

 9. Vad har hänt med Vibe? Han har börjat gnälla efter varje domslut. Hoppas att lyckas göra några mål före sommaren och få sitt drömkontrakt.

 10. Tycker också som blåvit att domaren var kass, hur kunde han låta Häcken få fullfölja matchen med 11 spelare på plan? Simon ”superdivamedförmycketuppmärksamhetförsittegetego” Gustafson skulle, om det var möjligt, fått minst fyra kort för något av det oproffsigaste uppträdande jag sett på länge, sen verkar resten av laget koncentrera sig lite för mycket på att få omkull motståndare än spela fram till sina egna. Tror Gerhardson får ta sig ett snack med sin superdiva om han inte ska vara avstängd var tredje match. Straffen? Solklar, slår undan benet på honom även om det kanske inte var ”meningen ” vilket jag iofs har svårt att tro när man ser Häckens spelstil ano 2015.

 11. Tvillingarna gör det svårt för sig. Onödiga gester. Onödiga klackar. Onödiga kommentarer.
  Skärpning krävs.

  Sen att Häcken är bortdömt för tredje gången i år är en annan sak. Två billiga straffar mot och en utebliven, solklar straff. Sånt är jobbigt! ”Storlagen” har alltid med sig domaren. Så enkelt är det.

  Spela nu lite enklare. Mer skott, mindre klackar. Avsluta anfallen! Känns som man får massor av kontringar på sig både i spelet och vid offensiva hörnor.

  Nåja. Ses nästa Torsdag! Förhoppningsvis med en domare som är något bättre.

  #417

 12. Var straffen feldömd Balkander?
  För mig ser den solklar ut på tv bilderna.
  Tycker unge Herr Gustafson både borde be om ursäkt till domaren och stängas av för sina uttalanden.

  1. Om han inte stängs av är frågan: Vad får man inte säga till en fotbollsdomare? Straffen är en 50/50.

 13. Vilken sjukt pinsam publiksiffra. Derby, strålande sol. Fullt på biljardpalatset istället?

 14. Även om Simon Gustafson påstår att det är den sämsta domarinsatsen han sett så är det en klar straff.

  Ankersen är först in i situationen, men försvararen ser inte honom och tror han har bollen när han ska sparka och sparkar då till Ankersen.

  Varken Blåvitt eller Häcken spelar särskilt bra. Häckens ”fantastiska” spel lyser ju med sin frånvaro och de slår ofta långbollar.
  IFK klarar i första halvlek av max tre pass inom laget innan de slår en felpass.

  Både Gerhardsson och Lennartsson har mycket att jobba med.

  Sebastian Eriksson vill mycket, men är för ojämn i passningsspelet som spelmotor för IFK. Simon Gustafson kommer inte till sin rätt när han har press från Gustav Svensson och Sebastian Eriksson idag.

  Ändå finns någon sorts vinnarmentalitet i IFK som saknas i Häcken. 9 poäng på 4 matcher mot 2 poäng.

  1. Tankeväckande och därmed intressant inlägg. Det var väl en match av typisk derbykaraktär? Mycket kamp, mindre bra spel, hög spänningsnivå störande faktor…men händelserikt!
   Inledningsvis märktes förändringen i Häckens spel, med ett tydligare och mer bestämt backlinjespel. Diego Luganos respektingivande kroppshydda och agerande, lagets höga press, behållen under långa spelsekvenser förvånade säkert Lennartsson och hans lag, de visste nog nte riktigt hur de skulle möta det – då! Bestämda brytningar av Lugano och Pekalski, suveränt viktiga ingripanden av Källqvist i målet, åter liksom Arkivuo, stärkte laget.
   Bröderna Gustafson har en stark drivkraft i sin heta, ibland alltför heta, vilja, när de hunnit bli mer rutinerade kan de bli mycket högklassiga spelare, det är de inte ännu…Nasiru har blivit en oerhört mycket bättre spelare i år, såg Ni vilket tillbakajobb killen stod för? Utan att tappa spets framåt. Men…efter paus, började rutin contra orutin hos lagens respektive mittfält, visa sig, Blåvitt vann mer och mer mark. Givetvis beroende på flera domslut som gick laget emot, i det skedet föreföll den mest etablerade föreningen ha fördel i domsluten, så som det ofta är, i synnerhet på hemmaplan, men här hade ju båda lagen hemmaplan så…reaktionen vid straffsituationen blev nog lite kulmen på detta…Blåvitt fungerade bättre i det upphettade klimat som blev följden, Vibe jobbar hem som en Nasiru, men han ramlar allt mycket lättare än många…och får ibland utdelning i frisparkar med sig. En skicklig spelare är han, men de här motståndet gav inte honom värst mycket utrymme…faktiskt! Blåvitt är starkt i år! Häcken kommer, om de inte tappar modet…att få utdelning i poäng framöver. Den vilja som bröderna Gustafsson visar är en orsak till det, även om de behöver träning i att hantera viljan även i heta och laddade situationer. Lite trist att konstatera att en av lagets stabilaste spelare hela förra året och i inledningen av denna säsong, Emil Wahlström, efter en, kanske två mindre bra insatser, när det internt nog var klart med Lugano, samtidigt som Söderberg värvades, nu inte ens fanns med på bänken. Hur psykologiskt lyckade är de mittbacksvärvningar Häcken gjort? Blir det någon liknande reaktion när Paulinho kommer längre fram. Eller är Makondele och Martin tillräckligt ”gamla” i sina karriärer för att inte nedslås av tillskottet?

  2. Häcken har kört fast, IFK är på väg mot något. Målet kan ha gjort Sebastian gott.

   1. Inledningsvis var det spännande att se Häckens spel mot Blåvitt, utan temposänkande Martin Ericsson på innermitt, med två storväxta mittbackar och ett, mer eller mindre konstant tryck mot Blåvitts straffområde, båda lagen mest på Blåvitts planhalva, inklusive Häckens backlinje, väntade man bara på att något, något enda av alla inspel i straffområdet skulle leda till mål, eller kanske…en straffspark?
    Efter paus, snabb ledning via straff, för Blåvitt, vände sakta men mycket säkert matchen först till Blåvitt övertag och – efter en plötsligt, men skickligt uppkommen kontring av Häcken – kvittering och jämn match igen. Nu hade domaren svängt och var mer tillmötesgående till Häcken, vilket nog var tur för laget och flera av dess spelare. Men Blåvitt malde på, Svensson var den typiske med god hjälp av Eriksson och till sist, med deras konkurrent/komplement på innermitt, Pettersson, kom målchansen och segern! Svensson, Eriksson och Pettersson i fokus denna gång, till skillnad mot Vibe, Ankersen och Rieks som tidigt på säsongen var mycket framstående. Är motståndet starkare nu?

 15. Fruktansvärt att se bröderna Gustafssons beteende både under och efter matchen.

  1. Inga kommentarer om Vibes filmande och tjafsande?
   Nej på med skygglapparna bara.
   Och domaren var precis så dålig som sades.
   Det är för låg nivå på för många domare i allsvenskan.
   Det är inte min uppgift att bedöma huruvida en domare vill blåsa för minsta lilla eller om han vill tillåta fula tag bara domaren är konsekvent åt båda hållen.
   Det får inte vara så att i match efter match så går det två gula varningar till häcken på varje varning till blåvitt, varje gång en blåvitt spelare går omkull så blir det frispark osv……domaren saboterar ju fair play.
   Det är mer regel undantag samma när bkh möter Stockholmslagen.
   Pallar inte domaren publiktrycket?
   Det spelas inte fotboll på lika villkor den saken är klar och jag förstår Gustafsons frustration men detta är också något han behöver jobba på.

   1. Det har gått lite för snabbt med berömmelsen för såväl Lasse som bröderna ESS. De är duktiga, mycket duktiga fotbollsspelare, alla tre. Men de behöver stannas upp lite, så blir de ännu bättre!

Kommenteringen är stängd.