Efter allt gnäll – min åtgärdslista till Häcken

Dagen efter. Tid för eftertanke. Tid till reflektion. Och som vanligt är det mångbottnat. Ta Simon Gustafsons beteende. Förutom att någon i BK Häckens ledning behöver ta honom i kragen kan problemet, närmast kulturellt betingat, vara större än så. Jag hör ofta Häckenledare klaga på domslut, hävda att ”den straffen hade vi aldrig fått”. Eller som i cupsemifinalen, då Mohammed Abubakari åkte ut efter två gula kort. ”Det hade aldrig hänt Blåvitt”. När sådant snack sätter sig i väggarna sprids det fort genom en organisation, via tränare som sparkar på vattenflaskor för uteblivna straffar och tränare som gör en sak av den aktuella domarens bristande kompetens och nivå på insats.

Det är klart som korvspad att spelarna tar till sig detta och hanterar dylika situationer på liknande sätt. Mot IFK Göteborg snackade både Samuel och Simon Gustafson, Häckens stora framtidsspelare, till sig var sitt gult kort. Simon Gustafson borde dessutom, har jag insett i efterhand, åkt ut när han snackade till sig sitt andra gula. Ett första borde han haft när IFK fick straff. Jag utgår dessutom från att han i efterhand blir avstängd för hårtorken mot fjärdedomaren. Ett oförsvarligt agerande, minst sagt.

Sammantaget spills mycket energi i Häcken på saker som inte går att påverka. Domarna gör, precis som Häckens tränare Peter Gerhardsson påpekade på presskonferensen efteråt, sitt bästa. Och de gör precis som spelare, journalister och tränare fel ibland. Sådant måste vi alla hantera.

2015 har BK Häcken efter fyra omgångar varit inblandat i tre straffsituationer mot tre storstadslag, alla har gått Häcken emot. Första frågan: Har domsluten i de aktuella fallen något med att motståndaren är ”en storklubb” från ”en storstad” att göra? Andra frågan: Har domsluten varit felaktiga? Sista frågan: Finns det något i de aktuella situationerna Häcken och Häckens spelare kunde gjort annorlunda?

Emil Wahlström orsakade den första straffen, den som gav 1-0 till Hammarby i premiären, och ansåg efteråt att han borde haft frispark i förstaläget. Jag är benägen att ge Wahlström rätt, men anser också att domaren i själva straffsituationen gör rätt som blåser.

Dardan Rexhepi hindras av Emil Bergström i matchen mot Djurgården, valde att stå upp och domaren Markus Strömbergsson friade. Ett felaktigt beslut av domaren. Domslutet påverkade matchutgången på ett betydande sätt.

Jasmin Sudic stoppar Jakob Ankersen i derbyt mot IFK Göteborg. Stefan Johannesson blåser straff. En 50/50-situation. Döm själva.

Till fråga ett: Är något av ovanstående domslut påverkade av namnet på motståndarklubben, stundens hetta och publikens tryck? Omöjligt att svara på. En domare kommer aldrig bekräfta det, men att som klubbledare överhuvudtaget lägga energi på saken stjäl kraft från saker som faktiskt går att påverka. Som kvaliteten på det egna agerandet, det vill säga fråga tre.

Ja, jag tycker att Emil Wahström borde kunnat agera fränare och rappare i löpningen med Linus Hallenius. Ja, Dardan Rexhepi hade fått straff om han ”lagt sig” i löpningen med Emil Bergström. Nej, Jasmin Sudic kunde inte ha gjort något annorlunda eftersom han sannolikt ens inte såg Ankersen före ”krocken”.

Slutsats: För Häcken är det nu viktigt att ta ett djupt andetag, sluta skylla på omvärlden och fundera på åtgärder.

1) Ta ett snack med tvillingarna Gustafson, var för sig. De är för bra för att gå omkring och gnälla på domslut, egna prestationer och lagkompisars eventuella misstag. Det här måste tas på allvar. Nu.

2) Sluta spela offer. Det är inte synd om Häcken. Ni har bara haft några domslut emot er. Sådant jämnar alltid ut sig.

3) Inför ett internt bötessystem, där gnäll på domare omedelbart ger avdrag på lön. För alla, inklusive sportchef, tränare och spelare. Det energiläckaget måste bort på direkten.

4) Jag uppskattade Samuel Gustafson och Ivo Pekalskis matchinledning. Däremot tror jag att Simon passar bättre centralt, som i andra halvlek.

5) Nya korta Häcken är ett bättre fotbollslag än gamla långa Häcken. Dock måste aggressiviteten i presspelet, som i inledningen mot Blåvitt, pågå längre – och generera fler avslut.

6) Kalmar FF borta på söndag. Det kan mycket väl vara då allt vänder. Fokusera på den. Men först punk ett. Lämplig för Dennis Andersson att ta itu med.

33 kommentarer om “Efter allt gnäll – min åtgärdslista till Häcken

 1. I fotbollslandet Sverige, där alla beter sig per definition som änglar, är det per automatik de som klagar/gnäller etc helt fel ute, för ”så gör man inte i Sverige”. Visst, händer det 1,2 ggr det jämnar ut sig och ”sånt händer”-mentaliteten låter som ren förnuft, händer det 3 ggr i rad kanske tom artikelskrivaren med den höga etiken borde ställa frågan, ”kanske domarkåren i Sverige inte håller måttet alt små vs stora lag kan faktiskt påverka domarbeslut, liksom i övriga världen”. Men nej, Sverige ligger i en etikparadis. Just det, peka ut de som gnäller som problematiska, det är ju enkelt och låter rätt.

  1. Man kan nog säga att laget inte precis får några ”lätta” fri- eller straffsparkar med sig i den här säsongsinledningen. Laget saknar harmoni i spelet, den senaste matchen, mot Norrköping hemma, där Simon G. inte orkade behärska sig efter, enligt egen utsago, tre armbågar i nacken utan åtgärd, och började visa lite hockey-manér, blev förstås varnad, den motspelare han duellerat emot blev tillsagd men inte varnad.
   Nåväl, efter att Simon blivit utbytt i halvtid, infann sig en del av ”det gamla” Häcken- spelet, med Martin E åter på den plats som Simon tagit över, tillbakadragen forward, i fint samspel med René Makondele. De rutinerade ”gubbarna” fick fart och djup i spelet och det såg inte omöjligt ut att nå en kvittering. Nu blev det inte så, laget öppnade upp för kontringar efter flera offensiva byten och Norrköping säkrade istället sin seger.
   Riktigt roligt är att denna säsong se Nasiru Mohammeds spel. Han måste ha skaffat sig en stark kondition, viljan och förmågan räcker nu tiden ut.
   Diego imponerade inte denna gång, kanske var motståndaranfallarna ovanligt bra, Christoffer Nyman är både löpvillig och snabb och Emir Kujovic både stor och duktig. Lite internationellt stuk på de bådas spel.
   Häckens defensiva mittfältsduo, Samuel och Ivo, har under några matcher gett ett gott intryck, en positiv iakttagelse till hos det tveksamma Häcken.

 2. Intressant inlägg map domarbedömning ”stor” lagen kontra de ”mindre” lagen. Vi kan nog älta detta till döddagar, svar från domarkåren kommer vi dock aldrig få. Konstanterar torrt att då Blåvitt vinner får det se ut hur fan det vill, bara de vinner.
  Även bra att du, Balkander, från ett helikopterperspektiv, synar bk rövas uppenbara problem att hantera motgångar. Känns dock lite krystat att Sonny går ut i media i halvlek under cupmatchen och konstanterar att Blåvitt fansen kan ropa in ett avgörande. Kanske såg några röva-spelare detta och såg detta som nån form av sanning. Tror att röva gör bäst i att fokusera sitt beteende från ledarhåll innan styrning mot spelartruppen, börjar alltid hos ledaren..
  Bra bloggat inför matchen, kanske för bra taktikanalyserat. Kanske 08- PG och Lennartsson läs din blogg och lagt taktik efter detta? Lagen tog ut varandra iaf.
  Fortsätt blogga, bidrar till diskussionsämne runt om arbetsplatserna i Göteborg och förhoppningvist drar till ett större intresse att besöka Göteborgs arenor framöver, för alla Göteborgs elitlag.
  FORZA BLÅVITT

 3. Att BK Häcken har problem just nu med sitt spel är vi nog alla överens om. Men Balkander riktar kritiken åt fel håll eftersom det är något helt annat än just gnäll som är huvudproblemet idag.

  Vi har alla sett hur bollskickliga Häcken är men att det saknas en striker, en avslutare, en måltjuv likt Ranegie, El Kabir eller Waris. Vi gnällde för all del lika mycket då men vi gjorde mål och det skapade lugn i truppen.

  Ytterligare en sak att få ordning på är att se till att inte släppa in mål i slutminuten var och varannan match. Där har Häcken ett mentalt handicap som måste åtgärdas.

  Visst är Balkanders artikel intressant och han har delvis rätt. Gnäll är inget bra MEN däri ligger inte huvudproblemet för Häcken.

 4. Reagerade starkt redan första gången Balkander skrev att han ”med all säkerhet kunde säga att det var straff”, vilket är lite uppseendeväckande då han om någon är den som skriver/säger sånt när det gäller bkh, men i detta fallet trodde jag faktiskt inte han var beredd att göra bort sig såpass mycket som det skulle innebära att förneka straff.

  Oj, vad fel jag hade!

  Efter att jag hörde att bkh spelarna tyckte att Sudic borde haft frispark istället för straff till Blåvitt via Aftonbladets intervjuer efter matchen där dom tävlar inbördes i bkh i vem som kan skämma ut sig mest framför en kamera, så tänkte jag faktiskt ge dom en chans och kolla reprisen efter den där mytomspunna knuffen Sudic skulle fått av Ankersen i ryggen.

  Det är ju inte ens en hand uppe i Sudic rygg, det är en total-lögn, så uppdiktade att man knappt tror det är sant, det finns ju för helvete kameravinklar åt alla möjliga håll så nu borde dom ju verkligen konfronteras med det här av media? Inte av Balkander, det är tydligt och även om han håller på bkh ganska chockerande med tanke på hans yrke.

  Situationen; Mikkelsen vinklar in en instickare i bkh’s straffområde, Sudic som står lite på hälarna startar en löpning för att rensa iväg bollen, Ankersen har redan startat sin löpning när Sudic står på hälarna och är snabb nog att hinna före Sudic in och tom framför vilket gör Ankersen 100% koll rörande [alltså ingen 50/50 som Balkander vill hävda], Sudic försöker rädda situationen genom att fläka sig och försöker få ’den långa tån på bollen’ men träffar 0% boll och 100% Ankersen’s hälsenor, det hade för fan vart justitiemord om inte det blivit straff.

  Det som irriterar mest är att situationen är näst intill identisk med den i matchen mot mff då Helander stämplade Vibe över hälsenorna istället för boll, bollbanan räddade Helander och mff, vi blev berövade en solklar straff och domare Ericsson känns inte pålitlig när vi möter Skåneklubbar på Ullevi efter katastrofinsatsen mellan Ifk Göteborg va Hbg och nu senast denna jätteledsen, ska ju vara det bästa vi har men i våra matcher har missarna vart många, grova, kostsamma och ärligt talat jävligt märkliga…..

  1. OBS!! RÄTTELSE AV TEXTFEL!

   ”INTE* med all säkerhet kunde säga att det var straff”

 5. ”Det hade aldrig hänt Blåvitt”.
  Jaså inte det … ? Tyvärr kommer dessa ord från mindre vetande personer.

  I fjol fick Blåvitt tre (3) röda kort om jag inte missminner mig. Kjetil (2) och Gustav S (1). Gustavs var ett hårt dömt, medan Kjetils bägge var direkt felaktiga. Möjligtvis gula …

  Alla som tjötar om att Blåvitt får alla viktiga domslut (typ straffar och målsituationer) med sig … snälla berätta vilka tveksamma/felaktiga domslut detta är.

  Det jag minns på rak arm var en frispark borta mot MFF (2-3 år sedan) när Jakob faller/slinter och det blir frispark. Sedan ett mål borta mot AIK (2007) som bollen påstås inte vara över linjen. I det senare fallet finns inga bildbevis på för eller emot, bara teorier och spekulationer.

  Så då var det överstökat.

  Skall vi börja räkna upp alla viktiga domslut de inte har fått med sig? Tyvärr är de så många att trycksvärtan tar slut innan vi börjar.

  Ta exempelvis som någon annan här inne påminde om. Uteblivna straffen mot MFF senast. I hösta bort mot samma Skånelag, skulle Blåvitt haft 2 straffar enligt den förre MFF’aren och Cmore-experten Jens Fjällström. Kapningen av Emil resp upphakningen av Vibe (tror jag det var).

  Nej, inför videokoll som i hockey och massa andra sporter, så får domarna en chans att döma rätt, så slipper vi tjötet. Videokoll på viktiga händelser, på straffar, mål och gula/röda kort. Låt lagen ha som i tennis 3 st. ”challenges”. Har de rätt behåller de sina utmaningar. Har de fel räknas de ner.

 6. 50/50-situation? Det är ju iaf 100 procent offside! Sedan är det för guds skull ett faktum att storlagen systematiskt (dock såklart omedvetet) gynnas av domarna. Att som häcken gnälla i media och på plan, är som jag ser det, det enda vapen de har. Kanske leder det till att domare rannsakar sig själva. Är trött på detta gullande med domarkåren, de är välbetalda proffs, utan några som helst konsekvenser när de gör fel, och ändå tillåts de att gång på gång avgöra matcher. Det är till och med emot reglerna ifrågasätta dem. Sjukt? Ge domarna möjlighet att se repriser? Kan man tycka!

 7. Straffen igår är solklar. Kommentatorerna i tv tycker det är straff. Domaren ser repriser efter match och säger att det är straff. Den är inte tveksam, han kapar benet.

 8. 50/50 och ”krocken”? Han sparkar ju ned honom. Bakifrån. Om man skall ifrågasätta straffen får man hävda offside eller att Ankersen är ojuste innan nedsparkningen. Ni får gnälla med någon typ av intellektuell ansträngning i alla fall.

 9. Problemet är att Häcken inte har någon publik. Jag önskar att någon av de klassiska klubbarna Gais och Öis kommer tillbaka så att vi får riktiga derbyn på Ullevi igen.
  Sonny Karlsson beklagade sig under cupmatchen mot Blåvitt över att deras lilla klack inte hördes och att det var därför motståndarna fick fler frisparkar med sig p g a deras supportrars enorma röstövervikt.
  Förmodligen har han delvis rätt men är det egentligen något konstigt med det? Fotbollsmatchen är en totalupplevelse där publiken är en del av skådespelet som både spelare och domare påverkas av.
  Häcken är ett unikt lag i Sverige som har pengar genom Gothia Cup och duktiga ledare och ett mycket bra spelarmaterial. Men man har ju ingen publik! Jag deltog i höstas i en debatt här i GP angående deras publiksiffror och där vi var flera som tyckte att deras redovisade publiksiffror inte kunde stämma med verkligheten, särskilt på Gamla Ullevi. Kanske räknar man in bollpojkar med flera i publiksiffran?
  Ibland tycker jag synd om Häckenspelarna som trots hemmaplan känner att bortalaget har de flesta publiksympatierna. Kanske är det därför som flera spelare tjafsar på domarna p g a dåligt humör.

  1. Vadå så lag med mindre publik ska få mer emot sig av domaren? Det är bara så det ska vara?

 10. Men va fan nog är det ändå så att lag som AIK, IFK GBG och Hammarby ALLTID får domsluten med sig fråga bara runt bland hela fotbollsSverige så får ni alla höra att det stämmer det gullas med storlagen och de ”stora” får ALLTID domsluten med sig om sen skärgårdslaget häcken egentligen är ett lag som passar bäst nere i superettan är ju en annan femma 😉

  1. Källa på det? Förutom sägner från bönner med mindervädeskomplex som måste lufta sina åsikter. För tre år sen gick ALLT åt skogen med domslut för IFK Göteborg de första omgångarna, fick straffar emot sig för hands som inte fanns, nästa match inga med sig fast liknande situation uppstod. Men dom kanske mötte ett ännu större lag iofs, men om du plitar ner rangordning så vet vi andra och slipper diskutera det mer, för du har ju facit, eller?

 11. Fast det är ju omöjligt att inte ge Häcken rätt i fallet med domsluten. Du konstaterar ju själv att det är två tveksamma domslut och ett direkt felaktigt. Den typen av domslut hade inte storstadslagen fått emot sig. När Häcken nu reagerar på det så moraliseras det över det på ett sätt som aldrig accepterats av supportrar till IFK, MFF eller Sthlmslagen.

  Simon och Samuels beteende i alla ”ära” men Ankarsen knuffar faktiskt en mittback och sedan slänger sig för att få straff? Kommentarer från filmaren? Kommentarer från tränaren? Interna bötessystem i IFK för filmningar? Det här tveksamma domslutet och IFKs svaga prestation igår står nu i medial skugga för raljerande över tvillingarnas snackande och Häckens (befogade) irritation.

  Sen måste Häcken så klart sluta hjälpa media att skapa de här artiklarna, vända det inåt, skapa en gruppkänsla och bli starkare. De måste också korrigera en hel del taktiskt och utnyttja sin breda bänk för att bli mer dynamiska och svårlästa. Men sånt (som har med själva spelet att göra) skriver Malin Jonson bättre om än den här bloggen.

  1. Du är medveten om att Blåvitt blev berövade en straff mot MFF veckan innan som var ännu mer given än den igår som också var solklar. Att det var offside innan verkar ingen i Häcken klaga på, det vore i alla fall legitimt.

   1. Offsiden var solklar på reprisen men känns svår att se för domaren i realtid. Så jag fattar att han missade den. Straffen köper jag inte och jag kan framförallt inte köpa att den skulle vara given på plats. Knuff och oturlig ihakning.

    1. Kul att det helt plötsligt vänder nu när straffen är bevisad. Då går ni på nästa domslut. Undrar var det slutar? Mål för Häcken kanske? Nån konstig regel finner ni nog…

 12. Byt tränare, det är aldrig utvecklande för en klubb att ha en tränare som stannar mer än 5 år. Se på Kalmar FF och Nanne, efter deras guld, var det en långsam vandring neråt i tabellen.

  PG har gjort ett bra jobb i BK Häcken, men det är dags för förändring, ser man på truppen som Häcken har eller har haft sen 2012. Så borde Häcken vara ett topp 5 lag varje säsong. Sen kan man undra när PG uttalar sig ” Fotboll är egentligen en väldigt enkel sport, det lag som gör flest mål vinner” om han är en allsvensk tränare eller en pojklagstränare.

  1. Du tror inte att Kalmars förfall efter guldet skulle kunna ha med ett massivt kvalitetsspelarbortfall då? Bara att tränaren varit något år för länge i klubben?

 13. Problemet med BKH är att dom har en medioker sportchef som var en usel tränare….Mycket pengar och ingen kunskap det är en ekvation som iof många klubbar har problem med i elit fotboll!
  PG ska inte tas med i ekvationen för han e bra, kanske för snäll mot spelarna!
  Å andra sidan så har IFK en ok sportchef och en taxichaufför till tränare!
  Tror på fullaste allvar att om man plockar upp vilken personen som helst så gör han/hon ett bättre jobb än taxi chaffisen!!
  Så även här mycket pengar och lite kunskap.

 14. Häcken kanske ska klaga på alla journalister som tycker att de spelar den bästa och mest underhållande fotbollen. Och söka självinsikt.

 15. Mina råd till Häcken:

  Sluta upp med en Fantastiska, Underhållande Fotbollen ni spelat hittills i år.

  Skippa också den Fanatiskt Överdrivna Sportsligheten, den betalar sig inte.

  Börja med ett Systematiskt Gnäll, från ledare, från Spelare.

  Klaga framför allt på Domarna, säg att ”Det här hade aldrig Blåvitt råkat ut för”.

  Försjunk i Självömkande och TyckSyndOmErSjälvAnda.

  Om ni följer mina råd skall ni få se att det kommer att ordna sig.

 16. Titta ordentligt. Andersen och bollen är förbi när Häckenbacken sparkar Andersen över benet. Solklar straff.

  1. Ja, precis. Jag har funderat på om jag är den enda som ser att han slår undan stödjebenet på honom. Fattar inte riktigt vad som diskuteras. Hade blåst alla dagar i veckan, även med reprishjälp.

 17. Dina punkter 4) och 5) är bara att instämma med. Punkten 1) behöver åtgärdas, skulle förvåna om det inte sker redan idag? Men, som du skriver, det är nog inte ”bara” tvillingbröderna som behöver tänka efter, och fundera över vad som blir effekten, spel- och framförallt, resultatmässigt.
  Har några gånger tänkt på Häckens alla mittbacksvärvningar från och med i höstas och fram tills helt nyligen. Det liknar Elfsborgs alla anfallsvärvningar för några säsonger sedan. De ledde inte framåt… uppåt i tabellen! Det lär nog inte Häckens motsvarigheter som mittbackar heller göra. Totalt sett. Elfsborg ”lucka” var att Jari Ilola lämnat, han som strax framför backlinjen, täckte samman försvaret, som en viss Tobias Linderoth gjorde i blågult. Häckens ”lucka” är väl två….den ena är efter Oscar Lewicki, den andre tills dess någon forward gör samma succé som Ranegie, Waris och vad de hetat.
  Att lita till enstaka stjärnor och ”glömma” de lojala ”arbetande” i en grupp, ett lag, är sällan en långvarig förbättring. Inte heller i fotboll.
  Kulturbärare som Anklev behövs nu i Häcken. Vem tar rollen? Frölund kanske, om han platsar? Wahlström, spolad? För gott? Hoppet ställs kanske till ”Krickan”. Det kan börja bakifrån – framgången! Såg Ni hans agerande i första halvlek när det brände till framför honom? Få gånger är inte lättare!

  1. Är det inte enskilda prestationer som ni har överlevt på? Mig veterligen har ni toppat när ni har målsprutor som varit för bra för Allsvenskan .

   1. Inget lag lever högt på enbart individuella stjärnor! Däremot med sådana som grädden på ett gôtt mos! Just nu är moset inte riktigt så fint som det varit och då räcker det inte med att krydda upp det. Islänningen är nog på väg att bli den förväntade kryddan, så det är bara att hoppas att moset finner sin gamla fina form!

Kommenteringen är stängd.