Dags att hylla Mats Gren

Det här är alltså Mats Grens första hela säsong som sportchef för IFK Göteborg, hans första ”egna” lag. Just det lag som poäng- och målmässigt är Blåvitts främsta sedan 1994.

Då tar jag av mig hatten.

Det spelar liksom ingen roll att både Malmö FF och IF Elfsborg är före i tabellen. När serier summeras är det alltid poängen som räknas. IFK:s enda lilla ”plump i protokollet” är att vi fortfarande väntar på en offensiv islossning.

Det vill sig inte riktigt i sistapassningen, den som skall slås fram till en kommande målskytt, som löpt sig fri, långt ifrån bevakande försvarare i motståndarlaget, nära målet och med fritt skottfält.

Nu fick vi se ett drömmål som jag inte tror jag att har sett på den här arenan tidigare (man glömmer så snabbt). Chippar man som Sören Rieks lobbade över Otto Martler får man plats i historien.

Och som vanligt: Eftersom det fortfarande finns att ta av, slipa på, fila ned kan allt bara bli bättre.

Kräsen? Förmodligen.

Kritisk? Inte över hövan.

Att ta 16 poäng av 21 möjliga är utmärkt. Vad det innebär för självförtroende och framtida anfallskombinationer lär vi bli varse.

Härnäst (på fredag) väntar Kalmar FF borta. Det Kalmar som på måndagskvällen gjorde tre mål på mot Örebro, som väntar i finalen av Svenska cupen på Gamla Ullevi 17 maj.

Det är norsk nationaldag då – och läge för Thomas Rogne eller Haitam Aleesami att kliva fram. Så firar vi gemensamt, Anneli Hulthén, Jonas Ransgård och övriga, på ”norska sjömanskyrkan” borta vid Bergakungen efteråt.

Staden Göteborg behöver framgångar. Dalkarlen Mats Gren är på väg att ge oss en. Det lag han har snickrat ihop är det mest stabila och robusta på länge.

I nuläget förväntas ghananska förvärven Sabah Lawson (central mittfältare) och Kasim Prosper (kantspelare) ansluta  till Blåvitt 25 juni, tre dagar tidigare lottas kvalet till Europa League, där IFK går in i första omgången en bit in i juli.

10 juni, det vill säga om en dryg månad, måste Blåvitt bestämma om de skall utnyttja köpoptionen på Sebastian Eriksson (magsjuk mot Falkenberg), i det närmaste åker Mats Gren till Danmark för samtal med Odenses sportchef om Thomas Mikkelsens framtid.

Gren vill förlänga och behöver i vilket fall som helst en fjärde anfallare när hösten är här.

Frågor där: Blir Lasse Vibe kvar? Läggs bud på Gustav Engvall, som var het i vinterfönstret? De är kanske något för tidigt ställda, men är snart mer aktuella än någon kunnat ana.

Tills vidare: IFK Göteborg har just gett sig själva den poängmässigt bästa starten på mannaminne (läs: 1994).

46 kommentarer om “Dags att hylla Mats Gren

 1. Bland startspelarna är det bara Gustav Svensson, Haitam Aleesami och John Alvbåge som ännu inte har nätat. Det tycker jag är riktigt lovande!

 2. Det var länge sedan du fick så många kommentarer på din artikel Balkander! Först lite positivt…jag tycker bra om mycket du skriver, oftast balanserat. Men den här gången… hylla någon som inte vill hålla ingångna avtal och som upplevs som arrogant? Dessutom när kommer den ”utlovade” artikeln om alla unga spelare som Köpeborg håller på att fostra till astronomiska kostnader och som i bästa fall kommer till avbytarbänken??? Varför finns det så många unga spelare i t.ex. Norrköping och Elfsborg, men inte i Köpeborg. Det hade väl varit en bra artikel eller är den ”jobbig” att presentera???

  1. Köpeborg? Sa man inte det -97? Alla klubbar värvar väl mer eller mindre. Det är väl inte Mats Grens fel att de unga inte får speltid? Däremot undrar jag också varför man lägger så mkt pengar på akademin!

   1. MG tar inte ut laget och väljer säkert inte de spelare som skall spela. Men genom att köpa in en massa norska och danska spelare, som etablerat sig i olika ligaspel, försvårar han för de yngre att få speltid. Vad skulle hända om Lennartsson valde att sätta Köpeborgs av MG inhandlade spelare på bänken? Det blir intressant att läsa notan av alla inköp i årets bokslut. En ny förlust? Vad händer då?

    1. Då vore det väl en bra idé att frivilligt kliva ner till tex Div.3, då kan man ge alla ungdomar chansen.

 3. Snälla rara – hylla Gren????????????????

  Han är:
  1. Arrogant
  2. Korta lånekontrakt ställer bara till det.

  1. Visst. Det är bättre att skriva fyraårskontrakt direkt. Särskilt om man har flera spelare på samma position. Gärna med halvtjocka 30-åringar också som Sobra och Gerzic.

 4. Gren visar upp en genomtänkt strategi, varje värvning är en ordentligt genomtänkt pusselbit. Lätt vara efterklok, men Håkan (och stahre) var för het på gröten och slängde bort mycket pengar på obalans. Sen tycker jag man ska lyfta att gren är mycket bättre än mild på kontraktpusslet. Håkan skrev 1-2 år för långa kontrakt med flera och hade ingen bra total plan över kontrakten. Men, jag ger ändå mild klart godkänt.

  Talanger och eviga tjatet om det. Är de tillräckligt bra spelar de. Kolla MFF, laget som ofta hyllas som talanglaget. Hur många unga får regelbunden speltid nu? Nej, chanser för tillräckligt bra unga kommer, blåvitt motarbetar inte en av sina hörnstenar.

  1. Uppfattar att Malmö har varit tämligen skickligt på att vid byten slussa in egna. Både i CL och allsvenskan. I efterhand skulle HM kanske inte låtit MS ha drivit tesen om NG in i kaklet. Sagt i efterhand. MG har nyss ”delat ut” femårskontrakt till två ghananer. Apropå kontraktslängd. Mikkelsen har bidragit till årets fina inledningen. Inget snack om den saken. Därmed: En bra värvning/bra agerat av MG.

 5. Balkander! Skulle villa läsa samma rubrik I slutet augusti efter två matcher I Europa league och någon returomgång…våga lova att fråga dig Om en hyllning fortfarande är aktuell efter semestern .

 6. Förstår inte att man kan hylla Gren…

  Det laget som avslutade förra säsongen är flera klasser bättre än det som blåvitt har på planen nu.

  Samtliga utav dom spelarna som hade utgående kontrakt lämnade föreningen, Grens taktik fungerade inte direkt bra i kontraktsförhandlingarna, han körde ju den hårda stilen.

  Balkander du verkar ju helt vilsen när du snackar poäng, vilka motståndare har vi spelat mot? 3/7 lag som förväntas ligga på den nedre halvan av tabellen (Åtvidaberg, Gefle och Falkenberg) samt 3 förväntade mittenlag utan form (Helsingborg, Örebo och Häcken), sedan ett riktigt topplag Malmö, dör Göteborg inte hade mycket att sätta emot.

  Skall jag vara ärlig så beror blåvitts fantastiska poängkörd på den allsvenska lottningen och inget annat, hade vi mött Elfsborg, Aik och Djurgården istället för dom 3 förväntade bottenlagen jag skrev om tidigare så hade vi haft 7 poäng i årets allsvenska… Grattis Gren bra jobbat!

  Nää årets blåvitt är lättlästa och saknar kreativitet för att kunna öppna upp motståndare som backar hem, detta syns tydligt i dom matcherna mot e.x Falkenberg och Gefle.

  Förra året envisades Stahre med att Salomonsson och Smedber skulle slå sina inlägg, då fanns det bara forwards som inte vunnit en nickduell i hela sina fotbollskarriärer på topp.

  I år när Bohman och Mikkelsen som båda två är starka i huvudspelet finns i anfallet, då har vi slutat att slå inlägg, yttermittfältarna skall bara gå inåt i planen med bollen…

  1. Är du 12år eller?

   ”Hade vi mött den och den eller dom och han så och så, då hade vi haft 2 poäng, Grens fel! Att vi i fantasivärld hade haft 2 poäng!”

   Ditt inlägg låter precis sådär och om du inte är väldigt ung som sagt, så stoppa upp för fan. Gais-nivå på ditt inlägg.

   1. Alla Grens värvningar har än så länge presterat och dom som värvats för startelvan har gått rätt in i startelvan, dessutom är inga svindyra värvningar gjorda àla Gerzic.

   Bra fotbollsmässigt och bra ekonomiskt.

   2. JJ och May hade gått oavsett vem som var sportchef, du tycker det är orimligt att Gren ställde krav och satte deadline, men det var just det som gjorde att klubben hade tid på sig att hämta hem Sebban.

   Bra förutsett av Gren, Bra att få hem Sebban som till skillnad från JJ och May ville TILL Blåvitt.

   3. Gren har inte ett dugg med taktik att göra, då huruvida man slår inlägg eller inte har absolut ingenting med sakfrågan att göra, men iom att du har förtvivlat svårt att hitta konkreta punkter för ditt osunda Gren hat så försöker du blanda äpplen och päron för att möjligtvis kanske kanske få en gratis poäng, med andra ord så letar du fel när det inte finns några.

   4. Vet inte hur länge du följt Blåvitt men att jämföra förra årets höstlag som spelats ihop över tid med dagens Blåvita vårtrupp som spelat ihop en kvart visar bara på hur tydligt det är att du saknar långsiktighet.

   Blåvitt har redan nu med ett helt nytt innermittfält, ny vänsterback, ny mittback, ny högerytterposition, nya anfallspartners till Vibe och ny tränare samt ny tränar-konstellation tangerat poängskörden sedan guldåret -93/94 och bästa starten i Allsvenskan sedan dess (22 år sedan), inte bra nog? Vilken planet är du från.

   5. Dessutom är Blåvitt i cupfinal. Så enligt din logik är det dåligt av vår sportchef som även han är ny att få ihop en såpass slagkraftigt trupp att man tagit sig till cupfinal samt stått för den bästa starten i Allsvenskan på 22år.

   Släng även ett getöga ner i Superettan, där vår sportchef ligger bakom en stor del av lilla Jönköping-Södra’s stora framgång. Han lyfte även upp Branimir Hrgota i just den klubben, nu lirar han i ’Gladbach som ligger 2a i Bündesliga. [Lite gratis info som kan vara värt att veta].

   Du bör ompröva dina åsikter om Gren omedelbums, inte minst för att slippa göra bort dig men framför allt pga hur framgångsrikt det varit och är sedan Gren kom till klubben vilket gör honom till en extremt kompetent sportchef.

   1. Intressant även detta. Uppfattar mig dock inte ha läst in något ”Grenhat” i tidigare inlägg, bara synpunkter. Fortsätt så.

   2. Vi har mött förväntade bottenlag och två lag helt utan form, där av poängskörden. Vi kan ju återuppta denna diskussionen i augusti så skall vi se om du är lika lyrisk.

    Även i cupen har vi haft en gynnsam lottning, Häcken och Helsingborg hade vid detta tillfället inte heller hitta formen.

    Försvarsspelet har varit bra, men anfallsspelet är uddlöst och hackar, många spelare blir väldigt stillastående i uppspelsfasen.

    Nyförvärven:
    Eriksson- Han värvade hem sig själv, denna värvningen hade vem som helst lyckats med. Mycket viktig spelare!
    Rogne- Bra nyförvärv fungerar bra med Bjärsa.
    Bohman- Har inte fått det att stämma i blåvitt, mycket bättre i HBK. Hade inte platsa om Engvall varit hel.
    Ankarsen- Ojämn, bättre i dom första matcherna och i cupen.
    Mikkelsen- Ingen startspelare. Borde nickat in kvitteringen hemma mot MFF, var helt fri och missade. Bra target. Hade hellre sätt att Bohm fått chansen, hoppas att blåvitt inte köper loss honom.
    Aleesami- Spelar för att han är den enda naturliga vänsterbacken i laget, blandar och ger, klumpigt att orsaka straffen senast.
    Pettersson- Värvad som startspelare, men platsar inte, spelar p.g.a att Eriksson inte varit frisk.

    Hrgota- Ett superlöfte, inte många som hade missat en sådan spelare. Gren hade säkert ett finger med i spelet när Zlatan kom fram också.

  2. Intressanta tankar. Tar ett exempel som motsäger din tes om ”enkelt motstånd”. 2012 åkte Blåvitt till Södertälje i premiären för att plocka tre givna poäng mot Syrianska. Trots bra spel slutade det med förlust. Vilket påverkade, har Stahre erkänt, resten av säsongen. Det handlar om att vinna matcher, oavsett motstånd.

  3. Struntprat. Bara en sådan sak som anfallet förra året, där Mild/Stahre köpte den meningslösa spelaren Malick Mané som de knappt själva kan ha trott på för han försvann med en gång. Eller hur truppen svämmade över av innermittfältare. Ingen sportchef som köper in en halvskadad Nordin Gerzic för 7 miljoner kan få godkänt. Mild ska ha cred för 2007-2009 men sedan gick han bort sig rejält. Gren har ju plockat in pusselbitar som fattats och har en tydlig idé med vilka egenskaper som krävs – lite av det jobb Mild gjorde i början men utan Milds trial-and-error-metod.

 7. Har creddat Mats Gren länge, bla när Balkander satt här och hetsade mot Gren gång efter annan efter Stahre-gate (had 2 go), Mr X fånerier och hur han minsann panikvärvade Rogne då man inte fick loss mupperiet kring den där jävla Mr X.

  Men sent ska syndaren vakna, bra där Balkander.

  Du satt även och hetsade mot Haitam när jag fick ta ner dig på jorden, ett par veckor efter det lugnade du ner dig och erkände att det fann sen del kvalité i honom trots allt. Bra där med.

  Tycker dock du som får bra betalt för detta bör prestera extremt mycket bättre, jag får inte en spänn för mina åsikter 😉

  Lite om talangerna och tränartrojkans lite märkliga byten (OBS! Gren har inget med detta att göra!)

  Nåja skitsamma, Bohm var faktiskt inte uttagen i truppen ens när vi slog HBG, extra sjukt är det att det är Mikkelsen som blockar såväl Edvardsen som Bohm (Ja, Bohm funkar utmärkt som anfallare) även om man kanske först och främst ser han som en kantspelare och då är det Dalence som blockar vilket vore logiskt när man vill bevaka en skör ledning i en tight match men när vi behöver fart, kreativitet, utmana en-mot-en och en ”joker” (Gefle away) så SKA bara Bohm in istället.

  Ett annat yrväder är Paka, men det jag vill komma till är att vi INTE bör förlänga med Mikkelsen enligt mig då vi har 3 anfallare av riktigt hög Allsvensk klass och vågar man inte satsa på nån av Paka, Bohm eller Edvardssen som 4e anfallare (och 2 eller 3 ytter) så är ju frågan när fan man ska våga?

  I de u21 matcher som spelats denna säsongen är det fortsatt just den treudden som stått för asolut flest poäng medans Mikkelsen och Dalence fortfarande inte gjort poäng i varken u21 eller Allsvenskan trots inhopp i alla matcher såhär långt samt att Mikkelsen startat 1.

  Jag tror på Jögge, det har jag gjort helka tiden och det vill jag fortsätta göra, men det är inte trovärdigt i det långa loppet att såpass fina talanger ska hållas tillbaka pga av seniorer som vart allt annat än lyckade, dom är ok men inte mer.

  Understryker att detta handlar om vår tränartrojka och INTE om Gren som inte har nåt med saken att göra.

  Även vår tränartrojka har gjort det väldigt bra hittills, men man är lite för fega vad gäller texten ovan, enligt mig.

  1. Balansgång med resultat i nuet och utveckling för framtid sker alltid på slak lina. Ju mer en elva får spela ihop (och så länge laget vinner) desto bättre lär de känna varandra – och kan ta ännu fler steg. Jag förespråkar MSD framför KB i slutet av jämna matcher, däremot SKALL KB in vid ev 3-0-ledning.

  2. Nu gör jag en Bahoui här: Tycker vi blåvita ska applådera Balkander lite när han skriver ”snälla” och insiktsfulla saker och inte bara såga när han skriver om Häcken! 🙂

   Håller för övrigt med om Mikkelsen/Paka/Edvardsen – bra med ett korttidslån men att förlänga med dansken (lite väl lik Boman?) verkar meningslöst om man menar allvar med akademispåret.

 8. Gren har gjort mkt bra på kort tid. Det är inte Grens utan Lennartssons fel som inte släpper fram talanger ens vid ledning 3-0 på hemmaplan. Men! Vi ska inte hetsa ännu efter bara sju matcher. Engvall fick nästan växa fast på bänken och Söder missa öppet mål tjugo matcher i rad innan Stahre gav honom chansen, och då snackar vi ändå större talang och i vilket fall mer färdig spelare än Bohm. Dyrestam är väl för övrigt skadad så han kan knappast få chansen.

  1. … och då hade Engvall visat att han höll också … det har ju inte Bohm m.fl. gjort ännu … sett ur den synvinkeln så får vi vänta. Tror att JL vet vad han gör – faktiskt!

   OBS! Jag är pro de unga killarna, alla dagar i veckan!

   1. Jag tror i grunden att alla här förespråkar resultat framför chanstagningar. Sedan vad det innebär är en annan sak.

  2. Stahre stod verkligen på sig om Engvall. Tur att det fanns andra som lyckades tjata in honom i laget. Vad Bohm och Nordström kan uträtta i A-laget vet vi inte förrän de fått chansen.

   1. Lobben från mittlinjen som Ragge slog till 6-0 (tror jag) mot DIF i premiären på Gamla Ullevi är nog också ett alternativ till topp 10 listan.

 9. Har inga problem att hylla Mats Gren men samtidigt är Blåvitt just ny ett av sämsta laget i hela serien få fram egna produkter.

  1. Jag har noterat det också. Kalle Bohm och Billy Nordström har båda suttit på bänken, ingen har fått speltid. Patrick Dyrestam har inte ens varit reserv. De tre är årets uppflyttade.

  2. Men att Blåvitt inte får fram talanger är väl inte Grens fel som varit här i en kvart? Jag håller dock med dig. Vi är för dåliga på att få fram talanger.

   1. Det kan snart vara dags att sätt fokus på det igen, dock är ungdomsutveckling vanskliga och svårbedömda saker. Men som sagt … mycket intressant att resonera kring. I Blåvitts fall kostar det ju en och annan krona också. 🙂

  1. Kan vara Sabah Lawson. Ansluter som sagt 25 juni, samtidigt U20-VM-spelaren Kasim Prosper.

 10. Det är bättre att ligga 1st poäng efter ledaren och ha underpresterat, än att ligga 1st poäng efter ledaren och ha överpresterat.

 11. Hylla? En person som ”hotade” med att gå till pressen enl GP om J-Södra inte släppte honom från ett kontrakt han ingått. Balkander hur tänker du? Bara poäng som räknas?

  1. Om du skriver A så får du skriva B också …!

   Det s.k. ”hotet” kan ju var och en förstå att det fanns ett avtal (skriftligt sådant) i bakgrunden och som hade vissa parametrar inskrivna .. Hur kunde det annars sluta på det sättet det slutade? J-Södra sa ”nada” … efter den dagen.

   Som sagt, ett avtal är ett avtal och J-Södra ordf var tydligen inte ”medveten” om det.

   Så för en gång skull har väl Balkander rätt. Äras den som äras bör!

   1. Blåvitt fick göra rätt för sig. Det kostade. Jönköping utnyttjade därmed situationen maximalt. Smart.

  2. Att det tillhör historien. Det var många som ”gick till pressen” den gången. Poäng är mycket viktiga i fotboll, särskilt för storklubbar som inte vunnit SM på flera år.

Kommenteringen är stängd.