Lennartssons IFK dubbelt så bra som Stahres

Man kan hävda att AIK hemma blir första (egentligen andra) riktiga testet på var IFK Göteborg står och att poängen hittills hämtats mot sämre motstånd.

Det är en sanning med modifikation.

Fyra av Blåvitts sex trepoängare har kommit mot lag som jag har tippat på övre halvan (Häcken, Örebro, Helsingborg och Kalmar). Och att ta tre poäng borta mot ett premiärtaggat Örebro och senare ett revanschsuget Kalmar FF är starkt, precis som det var att avfärda Häcken i derbyt på det sätt som skedde.

IFK har redan efter åtta omgångar tagit lika många poäng som Mikael Stahres Blåvitt 2012 behövde 17 omgångar på sig att samla ihop.

Inget annat år (så långt tillbaka i tiden jag har kunnat kontrollera) har Blåvitt poängmässigt startat en allsvenska bättre än 2015.

En förklaring är att stommen inledningsvis varit intakt. IFK Göteborg har åtta spelare (Lasse Vibe, Jakob Ankersen, Sören Rieks, Gustav Svensson, Haitam Aleesami, Thomas Rogne, Emil Salomonsson, John Alvbåge) som har startat samtliga åtta matcher i årets allsvenska. Fler än något annat topplag. För AIK har endast Nils-Eric Johansson och Haukur Heidar Hauksson startat alla åtta.

Undantaget Falkenberg (sex varningar) är IFK Göteborg också snällast i serien. Där finns inget likamedstecken till framgång, men blir en faktor i höst. Ju färre gula, desto färre avstängningar – och sannolikt fler poäng. Exempelvis har kvällens motståndare AIK dragit på sig dubbelt så många (14) varningar som Blåvitt.

AIK har övrigt varit ett lag hemma, ett annat borta, hittills. På tre bortamatcher har ”Gnaget” ännu inte lyckats vinna, däremot tappat ledning mot både Elfsborg (1-0 till 2-3) och Åtvidaberg (1-0 till 1-1).

Mot IFK i kväll saknas skottvillige landslagsmannen och näst bäste målskytten Nabil Bahoui. Det kommer påverka Solnalagets anfallskraft, dock knappast sätt att spela.

IFK Göteborg, å sin sida, har vunnit alla matcher de har gjort första målet i, det vill säga sex.

Det går också att vända på steken.

IFK Göteborg förlorar när de släpper in första målet.

Det har, å andra sidan, bara hänt en gång.

Publikmässigt talas det om fullt hus, i så fall över 17 000 åskådare för första gången i år. Blåvitt snittar efter fyra hemmamatcher 13 450 åskådare per match efter följande siffror: Malmö 16 894, Åtvidaberg 15 118, Helsingborg 12 287, Falkenberg 9 501.

Det talas också om bengaler.

Låt oss hoppas att det stannar vid prat.

IFK Göteborg-AIK är en av säsongens häftigaste matcher på Gamla Ullevi, en av svensk fotbolls absoluta höjdare. Att det är de två senaste säsongernas huvudutmanare till Malmö FF om SM-guldet gör inte saken sämre.

Välkommen till Göteborg, Nils-Eric Johansson!

6 kommentarer om “Lennartssons IFK dubbelt så bra som Stahres

  1. Kan inte du sluta kommentera om bengaler, alla vet att du inte gillar det. Oavsett om man är för eller emot pyroteknik så är man inte intresserad av att höra din åsikt. Jag gillar det du skriver och läser det mesta men är trött på att du ska kommentera bengaler så fort det eldas på läktaren.

    1. Det här blev ju meta, du gnäller på att någon annan gnäller. För övrigt var det två korta meningar men det lyckades ändå få dig att blossa upp som en rykande röd flamma. För övrigt så kanske jag skiter i vad du tycker om vad Balkander tycker om bengaler. Men det kanske du också skiter i eller?

      1. För att svara på din fråga Joakim; Ja, jag skiter fullständigt i vad du tycker. Kritiken/gnällandet/min önskan var riktad emot Balkander. Jag ville inte starta någon debatt med ett övertänt no-life som dig.

Kommenteringen är stängd.