Har Häcken redan flytt Gamla Ullevi?

Varje säsong har sin historia. Hur Häckens skrivs 2015 är fortfarande högst oklart. Senaste kapitlet tog en oväntad vändning.

BK Häcken är från Hisingen, vill marknadsföra sig som Hisingsklubb och skall – tack och lov – snart tillbaka till Hisingen. Det är AIK (6 juni) kvar på Gamla Ullevi, arenan som blev allt annat än en framgångssaga för Peter Gerhardssons manskap.

Hur ett lag som radat upp tre raka segrar utan baklängesmål, där 3-0 borta mot Malmö FF sände sedvanliga chockvågor genom fotbolls-Sverige, kan uppträda så impotent som mot Falkenberg övergår mitt förstånd.

Rent taktiskt är det enklare att förklara. För lågt bolltempo, för långa avstånd mellan uppspelsansvarig backlinje och forwardslinje, där fem-sex spelare ställde upp på led och väntade in lobbliknande höjdbollar. För få crossbollar mot fria kantspelare – och möjligen en längtan tillbaka till Hisingen.

Jag vill inte låta raljant, men uppladdning inför hemmapremiären på Bravida Arena mot Helsingborg 5 juli har helt tagit överhanden över det budskap Häcken sänder över Göteborg just nu.

Vi drygt 2 000 som tagit oss till Gamla Ullevi för att bevittna Häckens jakt på fjärde raka allsvenska segern lämnade arenan nedkylda, förvirrade och besvikna.

Varför denna ojämna kvalitet? Varför så uppgivet, så tidigt? Jag vägrar köpa att betydelsen av förstamålet är SÅ avgörande.

BK Häcken är 2015 års allsvenskas stora gåta. Ena dagen nästan bäst, nästa närmast sämst. Inget mitt emellan. Jag tror inte ens att vanligtvis sansade fotbollsanalytikern Peter Gerhardsson har svaret på detta mysterium.

Letar vidare efter förklaringar och finner Diego Lugano, avstängd och välklädd läktargäst i 70 minuter. Sedan tog han sin hatt och gick. Han är bra, men inte SÅ viktig.

När Falkenberg bjöd på volleymål av Champions League-klass och en superhjälte (Araba) på topp kontrade Häcken med en tunnel av Joel Andersson och en halvchans av Samuel Gustafson.

Det räcker så klart inte långt om den allsvenska ambitionen innehåller en topp fem-placering.

Som anfallare kan man antingen vänta på chanserna eller skapa dem själv. I vilken kategori Gunnar Heidar Thorvaldsson hamnar är fortfarande 30 minuter efter slutsignalen högst oklart. 15 juli är Paulinho spelklar. Frälsare eller inte, efterlängtad eller ej – han behövs. Om inte annat som injektion.

***

Falkenbergs tillresta sjöng och levde med i matchen. Bäst/elakast? Ramsan ”Ni har sämre klack än Qviding”.

***

Sebastian Eriksson förlängde med tre år. Viktigt för Blåvitt.

7 kommentarer om “Har Häcken redan flytt Gamla Ullevi?

 1. Häcken har ett annat problem också, att ingen bryr sig. Saknar man fans finns inga krav . Tror det är ganska lätt som spelare att inte tända till ordentligt när läktarna gapar tomma. Ingen buar när man lämnar arenan efter en dålig insats.

 2. Kan det vara så att Häcken lider av att ha blivis så uppskriva för sitt Helt Fantastiskt Underbara Spel ?
  Att man känner kraven att prestera denna Fantastiska Fotboll, att det hänger som ett OK över axlarna.
  Borta mot Malmö är det inga problem att vara ”FotbollsMördare” men hemma mot Falkenberg måste man spela fint.
  En annan sak är att det är lättare att spela Fotboll mot lag som Spelar Fotboll, Blåvitt har lättare mot sådana lag, kanske är det samma sak för Häcken.

  Så stor sak kan det inte vara att lämna Hisingen och spela ”Hemma” i Centrala Stan.
  Det finns inget speciellt med Hisingen, vet man om man bott på Hisingen i mer än 50 år.
  Olika dela av Hisingen kan vara speciella, men som helhet är Hisingen en del av Göteborg.
  Och Häcken är inte Hisingens Lag, det finns betydligt fler Blåvita på Hisingen än det finns Häckenfans.

 3. Jag tror Häcken överskattar sig själva, kanske lyssnat för mycket på er som jobbar inom pressen? Det är ni som skrivit upp ett medelmåttigt lag i klass som de andra statisterna i Allsvenskan, Gefle, Örebro etc. Tyckte FFF mer eller mindre körde över Häcken. Häcken är inget mysterium, de är det lag som dom är, och befinner sig där de normalt hör hemma. Tänkte på en annan sak när jag såg matchen och läktaren. Vet att det är tröttsamt att prata publik, men bör inte Häcken gå minus i resultat med bara så få publika intäkter? Vad kostar det att hyra GU? Fast de kanske har rabatt även här… (ingår i Gothia Cup dealen? )

 4. Det har saknats stabilitet i laget hittills denna säsong. Det är ett gradvis generationsskifte på gång, skadebenägna äldre spelare, ingen målkung som Ranegie eller Waris, El Kabir eller Carlos, för den delen. Laget ligger i mitten av tabellen, det är där de ”normalt” brukar vara.
  Tänk ändå, så många, så lovande, spelare som slussats in i laget, till och med i förstauppställningen, även när äldre skadebenägna spelare varit tillgängliga.
  Nu hade laget lite motflyt inledningsvis, följt av tre matchers medflyt och nu…
  Se på Malmö nu – inte ens de håller en och samma nivå – med de resurserna!

Kommenteringen är stängd.