”Äntligen” är min spontana reaktion

Internationella fotbollförbundet Fifa är i rejält blåsväder efter morgonens razzia mot medlemmar av Fifas exekutivkommitté, misstänkta för mutor, korruption och penningtvätt.

Två av kommitténs 25 medlemmar ingår i FBI:s genomarbetade utredning. Det rör sig om vicepresidenterna Jeffrey Webb (Caymanöarna) och Eugenio Figueredo (Uruguay).

Ytterligare sju personer med koppling till Fifa, Jack Warner (Trinidad/Tobago), Eduardo Li (Costa Rica), Julio Rocha (Nicaragua), Costas Takkas (Caymanöarna), Rafael Esquivel (Venezuela), José Maria Marin (Brasilien), Nicolas Leoz (Paraguay) är misstänkta för brott.

Med anledning av razzian i Zürich, bara dagar före Fifas kongress, där omstridde Sepp Blatter på nytt kandiderar till rollen som president, har Fifa kallat till presskonferens klockan 11.00.

Organisationen har under en längre tid varit föremål extern misstanke om oegentligheter och kritiserades kraftfullt när Qatar och Ryssland tilldelades varsitt världsmästerskap samtidigt.

Därefter har hjärtskärande uppgifter om arbetsförhållanden i Qatar, för de som bygger VM-arenorna, framkommit.

Vad morgonens razzia får för konsekvenser för världsfotbollen är för tidigt att säga. Det är knappast troligt att värdskapet för VM 2018 och 2022 påverkas i sak, däremot belyser mutanklagelserna ytterligare det problem Fifa har internt i sin struktur.

Samtliga misstänka har koppling till det sydamerikanska fotbollförbundet, där ordföranden för det kritiserade brasilianska fotbollförbundet under VM 2014, José Maria Marin, finns bland de utpekade, liksom mångårige (1986-2013) ordföranden för Conmebol (sydamerikanska fotbollförbundet) Nicolas Leoz.

Leoz lämnade sin post där och i Fifas exekutiva kommitté av hälsoskäl 2013.  Maria Marin avgick så sent som förra månaden.

Det är troligt att avslöjandena i New York Times får konsekvenser för Sepp Blatters möjlighet att bli omvald.

Svenske Niclas Ericson sitter i Fifas ledningsgrupp och väljer i samtal med GP att hänvisa till Fifas kommunikationsavdelning.

***

En personlig och spontan reaktion, dock färgad av vår svenske fotbollspamp Lennart Johanssons långa envig med just Sepp Blatter är ”äntligen”. Äntligen händer det något konkret runt Fifa och de pampar som i fotbollens namn misstänks tagit mutor för att bland annat dela ut mästerskap och andra rättigheter.

Eventuella brott skall nu sonas, möjligt fiffel benas upp.

Den stundande processen är viktig för hela idrottens – och framför allt fotbollens – trovärdighet, där summorna numer är så stora och svindlande att de är svåra att ta in.

Effekterna av gripanden bör alltså ses som ett hälsotecken enligt devisen ”det kommer att bli bättre”.

Mellan 2007 och 2010, fram till VM i Sydafrika, omsatte Fifa 28 miljarder svenska kronor. Av dem härrörde 58 procent eller 16,4 miljarder svenska kronor från tv-rättigheter.

2 kommentarer om “”Äntligen” är min spontana reaktion

  1. Mattias! Glöm inte de brott, ibland fruktansvärda, som begicks mot arbetare före och under OS i Ryssland. Och som högt uppsatta i FIFA, tror det var en svensk kvinna inblandad också, lovade ordna upp. De fick aldrig någon hjälp!!!!

    1. Gunilla Lindberg sitter inte i FIFA, utan i IOK …

      Blanda inte ihop de internationella förbunden, även om de alla utför ett s.k. pamp-välde … glöm inte Nebiolo …

Kommenteringen är stängd.