Flytta VM? Det går alldeles utmärkt

Jag har precis följt presskonferensen med Fifas press- och mediedirektör Walter De Gregorio i Zürich och det finns – förutom de väntade och tämligen torftiga svaren – en del intressant mellan raderna.

Först skall man ha klart för sig att det inte är enkelt, ens för en slipad medieman som De Gregorio, att i varje stavelse uttrycka sig avdramatiserat när världens bäst pålästa och slipade fotbollsjournalister sitter med nedplitade frågor i knäet.

Second: Han gjorde ett stabilt intryck.

Med det sagt: Fifa är skakat. Även om bilden som målas upp är att det är fotbollsorganisationen självt som initierat utredningen och därmed välkomnar den.

På frågan om hur sittande och omvalsföreslagna presidenten Sepp Blatter reagerade på polisens tillslag klockan sex i morse svarade Walter De Gregorio att han är ”relaxed” varpå följdfrågan en stund senare blev ”hur kan Blatter vara avslappnad när Fifa är föremål för en utredning av den här kalibern – bryr han sig bara om sig själv?”.

– Han dansar inte på kontoret. Han är lugn och följer vad som händer. Det är vad jag menar. Han är ingen glad man. Samtidigt vet han att detta är konsekvenserna av vad vi (Fifa) initierade, förklarade en lätt rodnad mediedirektör.

Jag fastnade även för svaret på frågan om hur detta påverkar eller kan påverka redan fattade beslut om spelplats för VM 2018 och 2022, nämligen i Qatar och Ryssland.

Det korta svaret var inte alls.

Det något längre, och här läste jag mellan raderna, var följande:

– Vad förväntar du dig att jag skall svara? VM kommer att spelas i Ryssland och Qatar. Det är vad som fakta är i dag. Jag ger mig inte in i spekulationer om vad som händer i morgon och dagen därefter.

Klokt. De spekulationerna kan han överlåta åt andra. Och spekulationerna är redan igång. Har beslut fattats efter bevisade och omfattande mutbrott finns all anledning att överväga omröstning. Det är inte troligt, men rimligt.

VM-slutspel i fotboll har flyttats förr (från Colombia till Mexiko 1986), dock av andra skäl, men flytta ett VM går. Jag är övertygad om att flera europeiska nationer med glädje skulle överta VM från Ryssland, samma sak vad gäller VM i Qatar.

Ytterligare ställdes frågan om hur Fifa, olikt i stort sett alla andra större organisationer, gång på gång utsätts för olika utredningar, men där högste chefen (Sepp Blatter) ständigt är oskyldig.

Ett intressant och välformulerat spörsmål. Svaret? ”För att han inte är inblandad.”

Kring det kan vi förstås också spekulera. Ingen av de utpekade personerna i utredningen har eller kommer i nuläget att stängas av, uppgav Fifa.

Huruvida de deltar i omröstningen av näste Fifapresident styrs av huruvida de kan närvara under kongressen.

Bara själva misstanke om mutbrott är olycklig för Fifa, som balanserar ordvalen på en slak lina.

– Vi kan städa upp till en viss punkt, sedan behöver vi hjälp utifrån. Vi kan inte utreda som polis och åklagare, hävdar Walter De Gregorio.

Fan vet.

4 kommentarer om “Flytta VM? Det går alldeles utmärkt

 1. Spelar ju ingen roll om han vet eller inte. Jobbar själv som VD och om oegentligheter sker här på min arbetsplats så är jag alltid ansvarig. Antigen som delaktig i fusket eller att jag helt enkelt inte har skött mitt jobb. Om det var mer nyligen det hände och jag upptäckt det är det ju en helt annan sak. Man kan aldrig skydda sig från att någon i en större organisation begår bedrägerier men nu pratar vi ju de senast 20 åren där han har lett FIFA under dessa år. AVGÅ!

 2. Eller ta steget fullt ut och lämna FIFA.

  Köra ett eget ”Öppet VM” vart fjärde år där de spelare som vill vara med och/eller spelar i Europa kan delta med sina landslag.

  Jag antar att de flesta spelarna från de stota Fotbollsnationerna spelar i Europa och då kan de ju bilda egna landslag här.

  Rest-Fifa kan köra sina B-VM och se hur roliga de blir.

 3. Intressant fråga/svar:

  ”Ett intressant och välformulerat spörsmål. Svaret? ”För att han inte är inblandad.”

  Egentligen har det ingen betydelse om han är inblandad eller ej. I vanliga företag där dylika ting händer får VD’n gå ganska snart, även Ordf får gå.

  Så vad är skillnaden Sepp?

 4. Absolut. Det var länge sedan jag ”krävde” att VM såväl 2018 som 2022 måste flyttas.

  Blatter & Putte är sina likar … genomkorrumperade individer som tror att de kan blåsa folk och tro att alla går på det. Det värsta är att de som tror på dem hjälper dem hålla stången, som det heter.

  UEFA (Europa) gör rätt om de bojkottar VM 2018 & 2022, om inte mästerskapen flyttas. Man måste statuera exempel.

Kommenteringen är stängd.